Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

28 ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του ΣωτΗρη ΠετρΟπουλου

Η γέννηση του αλβανικού κράτους το 1912 σήμανε την έναρξη μιας πολυδιάστατης, συχνά δύσκολης σχέσης με τον νότιο γείτονά της, την Ελλάδα. Μάλιστα, η ίδια η δημιουργία του αλβανικού κράτους αποτέλεσε ένα προβληματικό σημείο για τις διμερείς σχέσεις ενώ και αργότερα οι περιπτώσεις προστριβών και εντάσεων ήταν συχνότατο φαινόμενο. Στις ημέρες μας οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αν και υπάρχουν ακόμα ζητήματα άλυτα (Βορειοηπειρώτες) καθώς και υποβόσκουσες διεκδικήσεις οι οποίες κατά καιρούς αποκτούν μεγαλύτερη ένταση. Το δίχως άλλο η αλβανική εξωτερική πολιτική εμφανίζεται σήμερα περισσότερο προσανατολισμένη προς τον Βορρά (ανεξαρτησία του Κοσσόβου και πιθανή μελλοντική ένωσή του με το αλβανικό κράτος) ενώ το ασταθές εσωτερικό περιβάλλον αποδυναμώνει τη χάραξη συγκροτημένων πολιτικών έναντι της Ελλάδας στον Νότο. Αναμφίβολα όμως οι εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας θα μπορούσαν να τονώσουν το εθνικό αίσθημα των Αλβανών δημιουργώντας περαιτέρω προστριβές με την Αθήνα.
Η γέννηση
του αλβανικού κράτους
Η δημιουργία του αλβανικού κράτους αποτέλεσε μια μακροχρόνια διαδικασία αντιπαραθέσεων, συμβιβασμών και διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, οι αρχικοί σχεδιασμοί των Αλβανών περιελάμβαναν ένα κράτος το οποίο θα είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη σημερινή και ειδικότερα θα συμπεριελάμβανε σημερινά ελληνικά εδάφη.
Χρονολογικά το σύγχρονο αλβανικό κράτος δημιουργήθηκε το 1912 μέσα από την πρωτοβουλία των Μεγάλων Δυνάμεων να καθορίσουν τα νέα σύνορα στην περιοχή των Βαλκανίων ύστερα από την αποχώρηση των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αρχική αντίδραση της τότε ελληνικής κυβέρνησης στη δημιουργία του αλβανικού κράτους υπήρξε εξόχως αρνητική, καθώς η γεωγραφική έκταση του νέου αυτού κράτους θα περιελάμβανε πολλά εδάφη (50% περίπου) τα οποία είχαν καταληφθεί από τον ελληνικό στρατό κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Η προέλαση, μάλιστα, των ελληνικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Βόρειας Ηπείρου είχε πραγματοποιηθεί εν πολλοίς στο πλαίσιο απελευθέρωσης εδαφών στα οποία κατοικούσαν ως επί το πλείστον ελληνικοί πληθυσμοί.
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η περιοχή της Βόρειας Ηπείρου παραχωρήθηκε στην Αλβανία προκαλώντας την αντίδραση των ελληνικών πληθυσμών εντός της περιοχής αυτής. Με αρχηγό τον Γεώργιο Χριστάκη-Ζωγράφο, Ηπειρώτη πολιτικό, διακηρύχθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1914 στο Αργυρόκαστρο η ανεξαρτησία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βόρειας Ηπείρου ώστε να αποφευχθεί η προσάρτηση των εδαφών αυτών στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Η κίνηση αυτή θα βρει ισχυρή αντίσταση τόσο από την Αυστροουγγαρία όσο και από την Ιταλία, οι οποίες θα πιέσουν ώστε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Βόρειας Ηπείρου να προσαρτηθεί στην Αλβανία.
Η κατάσταση προσωρινά θα είναι ιδιαιτέρως εύφλεκτη ενώ οι δύο πλευρές θα καταλήξουν, προς αποφυγή έναρξης εκτεταμένων εχθροπραξιών, στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας τον Μάιο του 1914. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο αυτό οι επαρχίες της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου γίνονταν μέρος του αλβανικού κράτους αλλά με πλήρη αυτονομία. Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι μετέπειτα εξελίξεις όμως ουσιαστικά θα καταργήσουν το Πρωτόκολλο αυτό και τα Τίρανα θα επιβάλουν πολλούς περιορισμούς στις ελευθερίες του τοπικού πληθυσμού ενώ θα απαγορεύσουν ουσιαστικά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Από τη χρονική περίοδο αυτή και έκτοτε οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας θα επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές της δεύτερης επί της ελληνικής μειονότητας στο νότιο τμήμα της χώρας αλλά και από τις κατά καιρούς επιπρόσθετες διεκδικήσεις των Τιράνων επί ελληνικών εδαφών.
περισσότερα στο τεύχος 519(Σεπτέμβριος 2011)

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#519 Σεπτέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΑΘΕΟΣ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 37 ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1941-44)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 45 Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, 1990-2010
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 54 ΦΙΛΩΝ Ο ΑΙΝΙΑΝ
του Κωνσταντίνου Κοτσίλη
 60 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΟΝΙΚΩΝ (1321-1328)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Ζ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 89 ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 99 Ο ΠΟΥΣΚΙΝ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ
του Δ. Ν. Γεράκη
 104 Ο ΕΛΥΤΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
του Φίλιππου Φιλίππου
 110 ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Robin Osborne ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Μετάφραση: Μ. Καστανά-Γ. Τσολάκης University Studio Press, 2011, σελ.230, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Susan E. Alcock
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΤΟΠΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
Μετάφραση: Αντουανέττα Καλλεγιά
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2011, σελ. 407, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

113  Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124   Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128  Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost