Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

113 Βιβλία και Ιστορία

Φωτεινή Τομαή
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΕΠΟΙΗΣΕΝ…
Εκδόσεις Παπαζήση, 2011, σελ. 364, τιμή:17,00 €

    
    Τρία χρόνια μετά την έκδοση ενός πρώτου τόμου δημοσιευμένων επιφυλλίδων της στο «Βήμα της Κυριακής» υπό τον τίτλο Κυριακάτικα Βήματα στην Ιστορία (Εκδόσεις Παπαζήση, 2008) η Φωτεινή Τομαή –διευθύντρια του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών–, σε έναν τόμο συγκέντρωσε μια νέα συγκομιδή επιφυλλίδων της τελευταίας διετίας που καλύπτουν θεματικούς κύκλους που αφορούν την ελληνική ιστορία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον Ψυχρό Πόλεμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και διάφορα πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά παραλειπόμενα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο υλικό που βασίζεται σε επίσημα αρχεία και σε στοιχεία που εδράζονται σε επίσημες πηγές και αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα. Όπως μας πληροφορεί και η ίδια στο εισαγωγικό της σημείωμα, ένα στοιχείο που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ότι τα συγκεκριμένα άρθρα μεταφράζονται από τα περισσότερα Γραφεία Τύπου των διαπιστευμένων διπλωματικών και προξενικών αρχών ξένων κρατών στη χώρα μας, καθιστώντας την εξωτερική μας πολιτική και τις σταθερές και πάγιες επιδιώξεις της κατανοητή σε συμμάχους και μη.
Η Φωτεινή Τομαή στη συναγωγή των άρθρων της καλύπτει ένα ευρύ θεματολόγιο. Για την Ελλάδα διαβάζουμε στιγμιότυπα από την περίοδο των δύο μεγάλων διχασμών του 20ού αιώνα, καθώς και από τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974). Αναδεικνύονται επίσης λεπτομέρειες σχετικές με τη ζωή και τις συνήθειες του βασιλιά Κωνσταντίνου σε πολυτελή εξορία στην Ελβετία (1918-1919), την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου τον Αύγουστο του 1920, την αποφασιστική στάση του Ιωάννη Μεταξά απέναντι στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι (το 1940), την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέξανδρο Παναγούλη τον Αύγουστο του 1971, και την ατυχέστατη επίσκεψη του Σπύρου Άγκνιου τον Οκτώβριο του 1971, προφανώς για να υποστηρίξει τους διεθνώς απομονωμένους δικτάτορες στην Αθήνα.
Μέσα από τη ματιά έμπειρων και συχνά υποτιμημένων Ελλήνων διπλωματών γνωρίζουμε πράγματα από τη διεθνή σκακιέρα των διπλωματικών εξελίξεων. Προβλέψεις στη δεκαετία του 1930, καθώς ο πόλεμος ήταν πλέον διακριτά επερχόμενος, περιγραφές από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη μακάβρια αποστολή τους καθώς ο Χίτλερ έβλεπε τις φαντασιώσεις να καταρρέουν, τη μοιρασιά της μεταπολεμικής Ευρώπης σε αντίστοιχες σφαίρες επιρροής των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ψυχρό Πόλεμο και την κλιμάκωσή του, όπως και την κρίση των σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα το 1962.
Οι Έλληνες διπλωμάτες υπήρξαν ανέκαθεν δημόσιοι λειτουργοί με εξαιρετικά υψηλή καλλιέργεια και εκπαίδευση, και με συνέπεια στην εκτέλεση του έργου τους που για πολλούς στάθηκε σχεδόν αποκλειστικός σκοπός ζωής. Μέσα από την προοδευτική ταξινόμηση και την ελεύθερη πρόσβαση του Διπλωματικού Αρχείου ΥΠΕΞ, γίνεται ευρύτερα γνωστή η ευθικρισία των διπλωματών μας της εποχής πάνω σε κρίσιμα γεγονότα που έζησαν οι ίδιοι, πόσο ρεαλιστικότερες αποδείχθηκαν οι δικές τους προβλέψεις. Η Φωτεινή Τομαή με τη σειρά των άρθρων της διαλύει τον μύθο περί ανεπάρκειας της διπλωματικής μας υπηρεσίας. Γίνεται εύκολα διακριτό ότι οι διπλωμάτες μας –συχνά χωρίς σαφείς οδηγίες από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους στο κέντρο– διατηρούσαν την ψυχραιμία τους και αντιλαμβάνονταν ότι η επικαιρότητα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος στις προβλέψεις των πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών, στρατιωτικών και κοινωνικών εξελίξεων.
Αφιερωμένο το βιβλίο στη μνήμη του λόγιου διπλωμάτη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, συνδυάζει την ακαδημαϊκή έρευνα με την ευχάριστη γραφή.

#518 Αύγουστος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 20 Ο ΧΙΤΛΕΡ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
του Περικλή Δεληγιάννη
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 Ο ΓΚΕΟΡΓΚ ΕΛΣΕΡ ΚΑΙ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΠΛΑΝΤΑΓΕΝΕΤΗΣ
της Μαρί Ανν Πόλο ντε Μπολιέ
 51 ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ ΠΑΣΑΔΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ
του Νικολάου Π. Καποδίστρια
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος ΣΤ΄)
του Γιώργου Γεωργή
Διαβάστε περισσότερα >>
 74 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ. Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ
 του Θεοδόση Πυλαρινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 96 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΗΝΟΣ
 της Καλλιόπης Ραπανάκη
 103 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ Της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα
 110 ΠΕΤΡΑ, Η ΛΑΞΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
 του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Μανουήλ Γεδεών
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΕΝΗΤΩΝ, 1453-1913
Φιλολογική Επιμέλεια: Φίλιππος Ηλιού
ΜΙΕΤ, 2010, τόμ. Α΄ σ. 418, τόμ. Β΄, σ. 551, τιμή: 45,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Φωτεινή Τομαή
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΕΠΟΙΗΣΕΝ…
Εκδόσεις Παπαζήση, 2011, σελ. 364, τιμή:17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113  Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124   Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost