Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

113 Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Φοίβος Οικονομίδης
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ (ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1945-1949)
Εκδόσεις Λιβάνη, 2011, σελ. 588, τιμή: 17,00 €


    Ο Εμφύλιος υπήρξε μια ιστορική περίοδος που συντάραξε τη χώρα μας και οι συνέπειές του φθάνουν μέχρι τη σημερινή εποχή. Η Ελλάδα εκείνης της περιόδου εστίασε πάνω της το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων στρατοπέδων που είχαν επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση. Έγινε κεντρικό σημείο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και ένας πειραματικός χώρος διερεύνησης των αντιδράσεων του αντιπάλου.
Το τέλος του πολέμου έδωσε την ευκαιρία να μετρηθούν οι πληγές της χώρας. Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες στο πεδίο της μάχης, καθώς και αγνοούμενοι. Χιλιάδες φυλακισμένοι, εξόριστοι, εκτελεσμένοι. Οι εκτελέσεις θα συνεχισθούν για αρκετά χρόνια μετά το τέλος της σκληρής αναμέτρησης. Ο αρχηγός ΓΕΣ της περιόδου έδωσε κατάσταση απωλειών σε νεκρούς, τραυματίες, αιχμαλώτους και εξαφανισθέντες στις τάξεις του Στρατού και της Εθνοφρουράς, που ανέρχονταν στα τέλη του 1949 σε 49.735 άνδρες (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες) και ως το τέλος Δεκεμβρίου 1950 σε 51.799. Η Έκθεση του ΓΕΣ περί της Πολεμικής Ιστορίας των Ελλήνων αναφέρθηκε σε 55.527 στρατιωτικούς, νεκρούς, τραυματίες και εξαφανισθέντες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. Πιθανόν στον αριθμό των απωλειών να προστίθενται οι νεκροί και οι τραυματίες της Χωροφυλακής.
Από την πλευρά των ανταρτών, ο Β. Μπαρτζιώτας έγραψε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ οι απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου ανέρχονταν περίπου σε 30.000 νεκρούς, τραυματίες, και αγνοούμενους. Στον υπολογισμό αυτών των απωλειών δεν περιλαμβάνονται και οι χιλιάδες Αριστεροί που εκτελέσθηκαν με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων.
Οι υλικές ζημιές ήταν επίσης ανυπολόγιστες. Το κυριότερο όμως ήταν ότι το δράμα μιας εποχής χαράχθηκε στις ψυχές των ανθρώπων.
Το 1990 ο γνωστός και έμπειρος ερευνητής αυτής της περιόδου Φοίβος Οικονομίδης είχε εκδώσει το βιβλίο Η Ελλάδα ανάμεσα σε δυο κόσμους, που αποτελούσε το πρώτο μέρος της εργασίας του για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Τώρα παρουσιάζει το δεύτερο μέρος, ενοποιημένο με το –συμπληρωμένο και ορισμένως αναθεωρημένο– πρώτο μέρος. Αποτέλεσμα τούτου είναι να παρουσιάζεται η συνολική ματιά του συγγραφέα για την περίοδο 1945-1949. Μια ματιά που προσπαθεί να συνδυάσει τις εσωτερικές ελληνικές εξελίξεις με τη διεθνή γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και του ελληνισμού γενικότερα.
Ο Οικονομίδης παρουσιάζει για πρώτη φορά νέα ανέκδοτα στοιχεία που φωτίζουν τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως και η ανταλλαγή μηνυμάτων Τίτο -Διμιτρόφ για την Ελλάδα, το αμερικανικό σχέδιο Πίντσερ για μια πιθανή παγκόσμια ένοπλη σύγκρουση ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, όπου στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης εναντίον του αντιπάλου της θα χρησιμοποιείτο τμήμα της ελληνικής επικράτειας κ.ά.
Ένας ιδεολογικός εμφύλιος πόλεμος –όπως τουλάχιστον κατέδειξε η σύγχρονη ιστορική εμπειρία– δεν τελειώνει επί του πεδίου της μάχης. Οι ιδεολογικές αντιθέσεις μεταφέρονται στο πεδίο της πολιτικής, γιατί τα όπλα νικούν τον αντίπαλο αλλά όχι τις ιδέες του. Η Ελλάδα δεν έγινε «Λαϊκή Δημοκρατία», αλλά τελικά δεν κατέληξε και σε ένα μοναρχικό, προσανατολισμένο στην Άκρα Δεξιά καθεστώς. Όπως τελικά επισημαίνει και ο συγγραφέας, ένα πολιτικό καθεστώς δεν εδραιώνεται στο πεδίο της μάχης. Επιβιώνει και νικά μόνο αν μακροχρόνια με το έργο του στην περίοδο της ειρήνης κατορθώσει να κερδίσει τις ψυχές των ανθρώπων, του λαού. Ο Φοίβος Οικονομίδης αναδεικνύει πολλά από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου 1945-1949, συνδέοντάς τα με τη διεθνή γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα σύνορα των δύο κόσμων και του ελληνισμού γενικότερα που γειτνιάζει με τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

#517 Ιούλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ»
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 17 Ο ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ (1855-1935)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 31 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΝΑ
του Αναστάσιου Δ. Καραγιάννη
 48 Η ΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΩΝ
του Ντομινίκ Παλαντίλ
Διαβάστε περισσότερα >>
 55 Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΖΑΚΟΜΟ ΛΕΟΠΑΡΝΤΙ
του Παύλου Στ. Βασία
 64 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Ε΄)
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΗ
Διαβάστε περισσότερα >>
 77 Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ
του Νίκια Λούντζη
 85 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΤΑΣΚΕΝΔΗ
της Γιούλης Κόκκορη
Διαβάστε περισσότερα >>
 97 ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
 109 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΣΙΜΠΕΛ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Φοίβος Οικονομίδης
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ (ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1945-1949)
Εκδόσεις Λιβάνη, 2011, σελ. 588, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost