Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

17 Ο ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ (1855-1935)

Ο ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ (1855-1935)
του ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ

Ο Παύλος Κουντουριώτης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της στρατιωτικής και της πολιτικής Ιστορίας του τόπου κατά τa τέλη του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Αρχικά υπηρέτησε με αφοσίωση στο Βασιλικό Ναυτικό φθάνοντας μέχρι τον βαθμό του ναυάρχου, ακολούθως έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και ετέθη επικεφαλής της μοίρας του Αιγαίου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Κατόπιν συμμετείχε στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης και στην «κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης». Εν συνεχεία διετέλεσε αντιβασιλέας και τέλος αναδείχθηκε δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στην Ύδρα το 1855. Ήταν γόνος της οικογένειας Κουντουριώτη η οποία είχε μεγάλη ναυτική και εμπορική παράδοση. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και η περιουσία της υπολογίζεται ότι έφθανε τα 800.000 δίστηλα, κατά τον 19ο αιώνα. Πολλά μέλη της συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821, διετέλεσαν υπουργοί, πολιτικοί και αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού. Ήταν γιος του Θεόδωρου Κουντουριώτη και της Λουκίας Νεγρεπόντη. Σημειωτέον ότι ο παππούς του Γεώργιος είχε διατελέσει πρόεδρος του Εκτελεστικού κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά έτη και ήταν από τους πρωταγωνιστές των δύο εμφυλίων πολέμων. Επίσης υπήρξε μέλος του Συμβουλίου του Καποδίστρια, ενώ αργότερα υπηρέτησε την πατρίδα από το αξίωμα του πρωθυπουργού και του υπουργού Ναυτικών (επί Όθωνα).
Ο νεαρός Παύλος ακολούθησε τη ναυτική παράδοση της οικογένειας και κατετάγη ως δόκιμος στο Βασιλικό Ναυτικό το 1874 (ή κατ’ άλλους το 1875). Αρχικώς φοίτησε στην κορβέτα «Μεσολόγγι» (ως δόκιμος β΄). Υπήρξε μαθητής του Λεωνίδα Παλάσκα και έγινε δόκιμος α΄ το 1877. Τέσσερα χρόνια αργότερα έφθασε στον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου ενώ έγινε υποπλοίαρχος το 1884. Έδειξε τις ικανότητές του από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στο ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 1885 η Βαλκανική βρέθηκε στα πρόθυρα πολέμου, μετά την πραξικοπηματική προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Βουλγαρία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Σερβίας και της Ελλάδας, ενώ αντιθέτως ο Σουλτάνος απέφυγε να «ανεβάσει τους τόνους». Μάλιστα το Βελιγράδι δεν δίστασε να κηρύξει τον πόλεμο στη Σόφια.1 Η Αθήνα αποφάσισε να προβεί σε μια επίδειξη δυνάμεως έναντι της Υψηλής Πύλης καθώς υποψιαζόταν ότι η αδράνεια των Τούρκων οφειλόταν σε παρασκηνιακή συμφωνία τους με τους Βουλγάρους. Αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η αποστολή δύο μικρών κανονιοφόρων (των «Α» και «Β») στον Αμβρακικό κόλπο για να παρέχουν προστασία στις ελληνικές δυνάμεις που μετακινούνταν προς την περιοχή.2 Επικεφαλής των πλοίων αυτών ετέθη ο υποπλοίαρχος Κουντουριώτης. Πράγματι, κατά τους πρώτους μήνες του 1886 τα σκάφη αυτά διέπλευσαν τα στενά της Πρεβέζης απειλώντας τις τουρκικές κανονιοστοιχίες και δύο τουρκικά πολεμικά. Κατά τον είσπλου εβλήθησαν επανειλημμένως από τα πυροβολεία του φρουρίου της Πρεβέζης από εχθρικές δυνάμεις που ήταν εγκατεστημένες στην περιοχή αλλά και από μία τουρκική φρεγάτα. Ο Κουντουριώτης διέταξε την ανταπόδοση των πυρών και το επεισόδιο δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις. Αργότερα διετάχθη να επιστρέψει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. .  [..] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος 517 Ιούλιος 2011.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#517 Ιούλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ»
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 17 Ο ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ (1855-1935)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 31 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΝΑ
του Αναστάσιου Δ. Καραγιάννη
 48 Η ΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΩΝ
του Ντομινίκ Παλαντίλ
Διαβάστε περισσότερα >>
 55 Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΖΑΚΟΜΟ ΛΕΟΠΑΡΝΤΙ
του Παύλου Στ. Βασία
 64 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Ε΄)
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΗ
Διαβάστε περισσότερα >>
 77 Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ
του Νίκια Λούντζη
 85 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΤΑΣΚΕΝΔΗ
της Γιούλης Κόκκορη
Διαβάστε περισσότερα >>
 97 ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
 109 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΣΙΜΠΕΛ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Φοίβος Οικονομίδης
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ (ΕΜΦΥΛΙΟΣ 1945-1949)
Εκδόσεις Λιβάνη, 2011, σελ. 588, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost