Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

113 Βιβλία και Ιστορία

Παναγιώτα Σαρίσχουλη, ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙ ΙΣΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΣΙΡΙΔΟΣ. Ο ΜΥΘΟΣ. Εκδόσεις University Studio Press, 2011, σελ. 306, τιμή: 23,00 €

 

Η Παναγιώτα Σαρίσχουλη –αναπληρώτρια καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και παπυρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης– στο βιβλίο της παρουσιάζει μια εισαγωγική και ερμηνευτική μελέτη του αιγυπτιακού μύθου της διαμάχης του Οσίριδος και του Τυφώνος-Σηθ, όπως τον διηγήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς της ύστερης αρχαιότητας, ο Πλούταρχος.
Η πλοκή του μύθου επικεντρώνεται στην ανάδειξη της αγάπης και της πίστης της αιώνιας συντρόφου του θεού, της Ίσιδος, που έχει τη δύναμη να επαναφέρει τον νεκρό βασιλιά στη ζωή, αλλά και να δημιουργήσει με τρόπο θαυμαστό ζωή μέσα από τον θάνατο, έναν γιο που θα εκδικηθεί αποδεικνύοντας προς τέρψιν του αναγνώστη ότι η αδικία τιμωρείται και ότι τελικά το Καλό θα νικήσει το Κακό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο μύθος του Οσίριδος, της Ίσιδος και του γιου τους Ώρου ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της Αιγύπτου και κατέκτησε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο για ένα μεγάλο διάστημα που φθάνει τα 5.000 χρόνια, καθώς ο μύθος εξελίχθηκε σε μυστικιστική λατρεία, ίχνη της οποίας εντοπίζονται σε πολλές περιοχές εκτός της Αιγύπτου, από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλατία, την Ισπανία, τις ακτές της Αφρικής ως τη μακρινή Αγγλία.
Η Παναγιώτα Σαρίσχουλη παρουσιάζει μια επισκόπηση της σχέσης του Πλουτάρχου με την Αίγυπτο, την αιγυπτιακή γλώσσα και τη λατρεία του Οσίριδος, αναλύει τις υπάρχουσες πληροφορίες για τις πηγές, τη δομή, τον τόπο και τον χρόνο συγγραφής της πραγματείας και σχολιάζει το θρησκευτικό υπόβαθρο του πρωτότυπου αιγυπτιακού μύθου, συνδέοντας τον μύθο της Ίσιδος και του Oσίριδος με παράλληλους μύθους από την Ελλάδα, τη Φοινίκη και τη Μεσοποταμία. Ένα σημαντικό μέρος του υλικού προέρχεται από τις πληροφορίες που διασώζουν τόσο οι ελληνικοί όσο οι δημοτικοί και οι κοπτικοί μαγικοί πάπυροι, ενώ παρατίθενται επίσης οι ενδιαφέρουσες μαρτυρίες για τη λατρεία των Αιγυπτίων θεών που απαντούν σε κλασικούς, μεταγενέστερους, αλλά και εκκλησιαστικούς Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς. Εξάλλου, η σημαντική επίδραση του μύθου στην περιοχή της μαγείας, την οποία αποδεικνύει μια σειρά αναφορών στα μαγικά παπυρικά κείμενα που διέσωσε το ξηρό κλίμα της Αιγύπτου, επιβεβαιώνει την έκταση της διάδοσής του. Άλλωστε η Αίγυπτος έχει το προνόμιο να ξεχωρίζει από τις περισσότερες περιοχές επιστημονικής μελέτης σε αυτό ακριβώς το σημείο. Είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου για τα οποία οι πληροφορίες μας ξεπερνούν τα όσα μας μεταφέρουν τα λογοτεχνικά κείμενα και περιλαμβάνουν μια ουσιαστική ματιά στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της χώρας μέσα από το ποικίλο υλικό των παπύρων.
Ενώ οι ερμηνευτικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες είναι πολλές –από το 1913 αριθμούνται οκτώ–, στα ελληνικά υπήρχε ένα τεράστιο κενό το οποίο καλυπτόταν υποτυπωδώς από τις νεοελληνικές μεταφράσεις του έργου, οι οποίες όμως αγνοούσαν ή υποτιμούσαν το πλούσιο μυθολογικό και θρησκευτικό του υπόβαθρο, καθώς και τη σημασία του αρχαίου κειμένου για τη σύγχρονη γνώση της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας και μυθολογίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί η σημαντικότητα της παρούσας έκδοσης εφόσον καλύπτει ένα σημαντικό κενό.

#516 Ιούνιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ
της Πόπης Λαζαρίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
του Πέτρου Παπαδάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 23 ΤΡΟΜΟ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕ
του Γιάννη Πανούση
 26 ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ
του Νέστορα Ε. Κουράκη
 28 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
του Χάρη Παπαχαραλάμπους
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Η ΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
του Δημητρίου Μπελαντή
Διαβάστε περισσότερα >>
 47 Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ, Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 65 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ
του Γεράσιμου Ρηγάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 73 Η ΠΟΡΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
του Ζακ λε Γκοφ
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Δ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Θωμά Π. Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 104 Ο ΓΟΥΣΤΑΒΟΣ ΦΛΩΜΠΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Φίλιππου Φιλίππου
Διαβάστε περισσότερα >>
 111 Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Πλάτων Ροδοκανάκης, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΙ. Εκδόσεις Εκάτη 2010, Ανατύπωση Α΄ Έκδοσης 1920, σελ. 192, τιμή: 12,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Παναγιώτα Σαρίσχουλη, ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙ ΙΣΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΣΙΡΙΔΟΣ. Ο ΜΥΘΟΣ. Εκδόσεις University Studio Press, 2011, σελ. 306, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost