Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

113 Βιβλία και Ιστορία

Πλάτων Ροδοκανάκης, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΙ. Εκδόσεις Εκάτη 2010, Ανατύπωση Α΄ Έκδοσης 1920, σελ. 192, τιμή: 12,00 €

Ο Πλάτων Ροδοκανάκης (1883-1919) ξεκίνησε να σπουδάζει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με στόχο να γίνει κληρικός. Στη διάρκεια όμως των σπουδών του μεταστράφηκε ιδεολογικά, εγκατέλειψε τη Σχολή και στράφηκε προς τη δημοσιογραφία, την οποία αρχικά άσκησε στη Σμύρνη. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου εργάστηκε στις εφημερίδες Ακρόπολις και Εστία, κυρίως ως χρονογράφος.
Ο Ροδοκανάκης ανήκε πολιτικά στη βενιζελική παράταξη. Το 1913 διορίστηκε διευθυντής Επιδομάτων για τα θύματα του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, το 1916-17, την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, έγινε έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1917 τού ανατέθηκε η διεύθυνση του Βυζαντινού Τμήματος του υπουργείου Παιδείας.
Στη Λογοτεχνία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1908 με τη συλλογή πεζοτράγουδων De profundis. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία και το θέατρο. Έγραψε επίσης και δύο μελετήματα πάνω στη Βυζαντινή Ιστορία.
Το λογοτεχνικό έργο του Ροδοκανάκη έτυχε άμεσης αναγνώρισης. Τρία από τα αφηγήματά του περιέχονται στη συλλογή Το βυσσινί τριαντάφυλλο, «Ο πιερότος», «Η θεατρίνα» και «Το τσακάλι», ανέβηκαν ως μονόπρακτα από τον θίασο της Κυβέλης Αδριανού το 1912. Επίσης, το 1917 ο θίασος της Μαρίκας Κοτοπούλη ανέβασε τον Άγιο Δημήτριο.
Η ιδεολογική αφετηρία του Ροδοκανάκη κατά την ενασχόλησή του με το Βυζάντιο δεν ταυτίζεται κατά κανέναν τρόπο με τα σχήματα των σκοταδιστικών ή έστω συντηρητικών ιδεολογημάτων που αναζητούν στο Βυζάντιο τη «μήτρα» και την ουσία της «ελληνικότητας» και της «χριστιανικής αλήθειας». Για τον Ροδακανάκη το Βυζάντιο δεν είναι ούτε ο «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός» ούτε η «Ορθοδοξία» ούτε «το αντίπαλο δέος της Δύσης» ούτε πολύ περισσότερο η χαμένη (και ζητούμενη) «Ιερή Ιστορία μας».
Η εστίασή του στη θέση και στη ζωή των βασιλισσών και των αρχοντισσών (που με τις αυτοκράτειρες Ειρήνη Αθηναία [797-802], Ζωή Α’ [1028-1050] και Θεοδώρα [1055-1056], ήταν όλες σύζυγοι, θυγατέρες κ.ο.κ. Βυζαντινών αυτοκρατόρων και αρχόντων), επιτρέπει στον συγγραφέα να αναπτύξει μια γραφή, δίχως υπερβολή, σαγηνευτική, ώστε το κείμενό του να διαβάζεται και ως λογοτεχνικό πεζογράφημα. Στο βιβλίο του αυτό, που είναι και το δεύτερο σχετικό με τη Βυζαντινή Ιστορία μελέτημά του –το πρώτο υπό τον τίτλο Βυζαντινά πολύπτυχα είχε κυκλοφορήσει το 1916–, συνδυάζει το λογοτεχνικό ύφος και το αισθητικό φορτίο με την ιστορική σκιαγράφηση του βίου των Βυζαντινών αρχοντισσών (και αρχόντων), που έζησαν εντός ή πέριξ των αυτοκρατορικών ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης.
Πρέπει να επισημανθεί ότι την εποχή που κυκλοφόρησε (1920) το βιβλίο του Ροδοκανάκη το όραμα της Αυτοκρατορίας φαινόταν να γίνεται πραγματικότητα, και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούσαν να φαντασθούν την επερχόμενη στρατιωτική συντριβή και ό,τι την ακολούθησε. Ο Ροδοκανάκης εντούτοις δεν αναπλάθει την «ελληνική δόξα» ούτε φυλετικά ούτε στρατιωτικά. Δεν μιλά για το αίμα, τα σύνορα και τον στρατό, αλλά για τον καλλωπισμό των γυναικών, τα εδέσματα και τον πλούτο των ενδυμασιών.
Εξαιρετικά χρήσιμη η ανατύπωση του βιβλίου του Ροδοκανάκη, προσφέρει στο ευρύ αναγνωστικό κοινό τόσο από ιστορική όσο και από λογοτεχνική σκοπιά ένα σημαντικό έργο των αρχών του 20ού αιώνα.

#516 Ιούνιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ
της Πόπης Λαζαρίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
του Πέτρου Παπαδάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 23 ΤΡΟΜΟ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕ
του Γιάννη Πανούση
 26 ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ
του Νέστορα Ε. Κουράκη
 28 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
του Χάρη Παπαχαραλάμπους
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Η ΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
του Δημητρίου Μπελαντή
Διαβάστε περισσότερα >>
 47 Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ, Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 65 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ
του Γεράσιμου Ρηγάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 73 Η ΠΟΡΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
του Ζακ λε Γκοφ
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Δ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Θωμά Π. Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 104 Ο ΓΟΥΣΤΑΒΟΣ ΦΛΩΜΠΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Φίλιππου Φιλίππου
Διαβάστε περισσότερα >>
 111 Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Πλάτων Ροδοκανάκης, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΙ. Εκδόσεις Εκάτη 2010, Ανατύπωση Α΄ Έκδοσης 1920, σελ. 192, τιμή: 12,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Παναγιώτα Σαρίσχουλη, ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙ ΙΣΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΣΙΡΙΔΟΣ. Ο ΜΥΘΟΣ. Εκδόσεις University Studio Press, 2011, σελ. 306, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost