Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Χρυσόστομος Περικλέους [Επιμέλεια-Εισαγωγή]. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ. ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, Πρόλογος: Δημήτρης Χριστόφιας, εκδ. Παπαζήση, 2010, σελ. 796, τιμή: 42,00 €

Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο (1878-1960), παρατηρείται μια ανάπτυξη και έξαρση του εθνικισμού στην ελληνική και στην τουρκική κοινότητα. Αντίρροπες και ασύμβατες μεταξύ τους οι τάσεις των δυο εθνικισμών, θα ωθήσουν τις δύο κοινότητες σε παρατεταμένη αντιπαλότητα που θα διαρκέσει ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1950 η κλιμάκωση της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα οδηγήσει στον πολιτικό διαχωρισμό, με αποτέλεσμα το 1974 να επέλθει ο φυσικός διαχωρισμός, συνέπεια της εισβολής της Τουρκίας, η οποία, διά της συνεχιζόμενης κατοχής της βόρειας Κύπρου, συντηρεί την ντε φάκτο διχοτόμηση της νήσου.
Η πορεία του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων δεν μπόρεσε να αποτραπεί ούτε από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δικοινοτικού κράτους. Ως κυριότερη αιτία θεωρείται η δομή του κυπριακού Συντάγματος, η οποία στηριζόμενη σε εθνοτική/κοινοτική βάση, άφηνε ανοικτό το πεδίο του συγκρουσιακού εθνικιστικού ανταγωνισμού. Ουσιαστικότερη και καθοριστικότερη στις εξελίξεις, όμως, αιτία ήταν η αδυναμία των δυο κοινοτήτων τόσο στο λαϊκό όσο και στο ηγετικό επίπεδο να υπερβούν τα συγκρουσιακά εθνικιστικά στερεότυπα και να εσωτερικεύσουν έννοιες ενός μεταεθνικού πολιτειακού κράτους υποκαθιστώντας τον εθνοτικό και τον πολιτειακό πατριωτισμό.
Οι δύο πλευρές αφού διήλθαν μέσα από έντονες δοκιμασίες τόσο εθνικιστικών διακοινοτικών όσο και ενδοκοινοτικών συγκρούσεων, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του 1974 και τη μονομερή ανακήρυξη του μη αναγνωρισμένου τουρκοκυπριακού κράτους το 1983, από το 2004 και μετά αναζητούν τον δρόμο προς την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι αρχές της οποίας αποτυπώθηκαν στη Συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977. Η ευνοϊκή συγκυρία που προέκυψε κατά την περίοδο 2000-2004, δεν αξιοποιήθηκε από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Οι από κοινού προσπάθειες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (από το 2008) Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συμφωνημένη λύση, οδήγησαν ύστερα από δυστοκία δύο ετών σε σημαντικές συγκλίσεις, οι οποίες ως φαίνεται δεν θα έχουν προοπτική λόγω της πρόσφατης εκλογής του Ντερβίς Έρογλου. Ο νέος, από τον Απρίλιο του 2004, συντηρητικός της εθνικιστικής Δεξιάς ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.
Με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκδόσεις Παπαζήση στη σειρά «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική», που διευθύνει ο Σωτήρης Ντάλης, κυκλοφόρησαν έναν ογκώδη τόμο υπό την επιμέλεια του Χρυσόστομου Περικλέους. Τα κείμενα των 34 διακεκριμένων πανεπιστημιακών και συγγραφέων με σημαντικό ερευνητικό έργο επί του θέματος που πραγματεύονται, καλύπτουν τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε το ιδιότυπο Σύνταγμά της, τη συγκρουσιακή πορεία που ακολούθησαν η ελληνική και η τουρκική κοινότητα από τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας, την παρατεταμένη κρίση του Κυπριακού, και τις πολλαπλές –πλην ατελέσφορες– προσπάθειες επίλυσής του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κείμενα που αφορούν τη δημιουργία και την εξέλιξη ελεύθερης πολιτικής ζωής μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανάπτυξη του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τη γλωσσική πολιτική και την πολιτική στην κουλτούρα στο πλαίσιο της αναζήτησης ταυτότητας, τις κοινωνικές και τις οικονομικές αλλαγές, τη μετάβαση της Κύπρου από την αγροτική στην αστική κοινωνία, από την υπανάπτυκτη αγροτική οικονομία στη σημερινή ανεπτυγμένη οικονομία των υπηρεσιών και της πληροφορίας.
Στον τόμο καλύπτονται επίσης βασικοί τομείς της πολιτιστικής ανάπτυξης στην πενηντάχρονη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές κυρίως στην ελληνική κοινότητα. Καταγράφονται οι σημαντικές κατακτήσεις στη λογοτεχνική παραγωγή και οι νέες τάσεις στις εκφραστικές μορφές στον τομέα των εικαστικών τεχνών, καθώς και η ανάπτυξη της παιδείας με κορυφαία στιγμή την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πλήρης ως προς τη σύνθεση της ύλης η έκδοση, με νηφάλιες ορθολογικές προσεγγίσεις σε αμφιλεγόμενα θέματα, συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα της συγκεκριμένης περιόδου, ψαύοντας τις πληγές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την πενηντάχρονη διαδρομή της. Πρόκειται για ουσιαστικό-χρήσιμο έργο που θα εκτιμηθεί.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#515 Μάϊος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΠΥΡΡΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΒΑΛΤΟΥΡΙΟ
του Τζιάννι Ολίβα
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 H MAXH ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
των Ανδρέα Στεργίου και Χάϊνς Ρίχτερ
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
 του Άντονυ Μπήβορ
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 59 ΧΑΝΙΑ: ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
του Δημήτρη Ε. Δασκαλάκη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (ΜΕΡΟΣ 2ο)
της Μαρίας Σγουρίδου
 76 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΛΙΒΝΙΤΣΑ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 101 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΙΝΤΣΟΡ
του Γεωργίου Χ. Βούλγαρη
 107 ΓΚΡΑΝ ΠΑΧΑΤΕΝ, Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ
του Φίλιππου Φίλππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Χρυσόστομος Περικλέους [Επιμέλεια-Εισαγωγή]. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ. ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, Πρόλογος: Δημήτρης Χριστόφιας, εκδ. Παπαζήση, 2010, σελ. 796, τιμή: 42,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Stephan Marks, ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ; Η ψυχολογία του Εθνικοσοσιαλισμού, Μετάφραση: Στράτος Ν. Δορδανάς, Επιμέλεια: Αιμίλιος Δημ. Μαυρουδής, εκδ. Δ. Ν. Παπαδήμα, 2011, σελ.: 340, τιμή: 26,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Βιβλία και Ιστορία  
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός 
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο 
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost