Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Όταν ο Χίτλερ εξέδωσε στις 24 Απριλίου τη Διαταγή αρ. 28 για την Επιχείρηση Ερμής εναντίον της Κρήτης, προσδοκούσε ότι θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα, καθώς δεν ήθελε να καθυστερήσει η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Για τις ανάγκες της Επιχείρησης Ερμής συγκεντρώθηκαν 23.000 άνδρες, από τους οποίους περίπου οι μισοί ήταν αλεξιπτωτιστές υπό τη διοίκηση του στρατηγού Κουρτ Στουντέντ. Το μεγαλύτερο μέρος τους θα μεταφερόταν με αεροπλάνα και συρόμενα ανεμοπλάνα, ενώ βαρύς οπλισμός, πυροβολικό και 5.000 άνδρες θα αποβιβάζονταν από τη θάλασσα. Κύριοι στόχοι ήταν η κατάληψη των αεροδρομίων σε Μάλεμε, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, η Σούδα και τα Χανιά, και η δημιουργία προγεφυρωμάτων. Η γερμανική αεροπορία (Luftwaffe), η οποία και διηύθυνε την όλη επιχείρηση, ήταν κυρίαρχη στον αέρα, ενώ στη θάλασσα κυριαρχούσαν οι Βρετανοί. Οι υπερασπιστές της Κρήτης ήταν περίπου 42.000, αλλά με ανεπαρκή οπλισμό. Από αυτούς, 10.000 ήταν Έλληνες στρατιώτες και οι υπόλοιποι Αυστραλοί, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί. Φυσικά, υπήρχαν και οι Κρητικοί. 
Η γερμανική επίθεση από τον αέρα κατά της Κρήτης εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Πολλές μονάδες αλεξιπτωτιστών προσγειώθηκαν σε συμμαχικές θέσεις με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν. Οι Γερμανοί συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων. Παράλληλες προσπάθειές τους να αποβιβάσουν στρατεύματα από τη θάλασσα εξουδετερώθηκαν από τον αγγλικό στόλο. Στις περιοχές Ρεθύμνου και Ηρακλείου η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, όμως οι αλεξιπτωτιστές σε αυτές τις περιοχές υπέστησαν τρομακτικές απώλειες και δεν μπόρεσαν να σημειώσουν καμιά επιτυχία.
Η κατάληψη της Κρήτης, την 31η Μαΐου, ήταν αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό στρατιωτικό επίτευγμα των Γερμανών· πολλοί ιστορικοί αναφέρονται στα λάθη της συμμαχικής ηγεσίας, που δεν μπόρεσε να οργανώσει αποτελεσματικότερα την άμυνα της Κρήτης ώστε να αποτελέσει ένα απόρθητο φρούριο, αλλά πιθανώς αυτό δεν ήταν στα συμμαχικά επιτελικά σχέδια και απλώς χρησιμοποίησαν την Κρήτη για να καθυστερήσουν μόνο τα γερμανικά στρατεύματα. Εντούτοις η κατάληψη του νησιού δεν είχε για τους Γερμανούς στρατηγικό αντίκρισμα αντίστοιχο των απωλειών τους, επιτρέποντας έτσι το συμπέρασμα ότι χάθηκαν τόσο πολλοί για να κερδηθούν τόσο λίγα. Επιπλέον, η στρατηγική σημασία της Κρήτης, παρότι μεγάλη, ήταν μάλλον υπερεκτιμημένη. Κατά τον Τσόρτσιλ, ο Χέρμαν Γκέρινγκ «ήταν ηλίθιος», καθώς για μια «πύρρειο νίκη» θυσίασε «αναντικατάστατες δυνάμεις» με τις οποίες θα μπορούσε να είχε καταλάβει «την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, ίσως ακόμη και την Περσία». Ο ίδιος ο Στουντέντ δήλωσε μετά τον πόλεμο ότι η Κρήτη έγινε «ο τάφος» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, γι’ αυτό άλλωστε και δεν επαναλήφθηκε παρόμοια επιχείρηση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα θύματα των Γερμανών στη δεκαήμερη επιχείρηση ξεπερνούσαν τα θύματά τους σε ολόκληρη την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας. Η αντίσταση της Ελλάδας συνέβαλε πολλαπλά και ουσιαστικά στη συμμαχική προσπάθεια κατά του Άξονα, γιατί απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής πολεμικής μηχανής, καθυστερώντας και την εφαρμογή των σχεδίων για την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης. Για τους Βρετανούς, εκτός από τις βαρύτατες ναυτικές απώλειες, οι στρατηγικές επιπτώσεις της ήττας ήταν σχετικά περιορισμένες, επιτρέποντας στον Τσόρτσιλ να δηλώσει τον Ιούνιο, αν και όχι χωρίς υπερβολή, ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο είχε βελτιωθεί για τη Βρετανία σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πέρα όμως από τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο πεδίο της στρατηγικής, η αντίσταση την οποία πρόβαλαν οι Κρητικοί θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος που μπορεί να συγκριθεί μόνο με κορυφαίες πράξεις αντίστασης, όπως η εποποιία του Στάλινγκραντ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#515 Μάϊος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΠΥΡΡΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΒΑΛΤΟΥΡΙΟ
του Τζιάννι Ολίβα
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 H MAXH ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
των Ανδρέα Στεργίου και Χάϊνς Ρίχτερ
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
 του Άντονυ Μπήβορ
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 59 ΧΑΝΙΑ: ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
του Δημήτρη Ε. Δασκαλάκη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (ΜΕΡΟΣ 2ο)
της Μαρίας Σγουρίδου
 76 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΛΙΒΝΙΤΣΑ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 101 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΙΝΤΣΟΡ
του Γεωργίου Χ. Βούλγαρη
 107 ΓΚΡΑΝ ΠΑΧΑΤΕΝ, Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ
του Φίλιππου Φίλππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Χρυσόστομος Περικλέους [Επιμέλεια-Εισαγωγή]. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ. ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, Πρόλογος: Δημήτρης Χριστόφιας, εκδ. Παπαζήση, 2010, σελ. 796, τιμή: 42,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Stephan Marks, ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ; Η ψυχολογία του Εθνικοσοσιαλισμού, Μετάφραση: Στράτος Ν. Δορδανάς, Επιμέλεια: Αιμίλιος Δημ. Μαυρουδής, εκδ. Δ. Ν. Παπαδήμα, 2011, σελ.: 340, τιμή: 26,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Βιβλία και Ιστορία  
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός 
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο 
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost