Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Γιώργος Χατζηδημητριάδης. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΡΙΑΣ, Ερζερούμ 1943, Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Άνθη Καρρά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010, σελ. 160, τιμή: 13,00 €.

Το 1939, με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολύ σύντομο διάστημα η Τουρκία επιστράτευσε περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την παραγωγή σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που ήταν ενεργό στον τομέα της γεωργίας. Η επιστράτευση των χωρικών, οι οποίοι αποτελούσαν εκείνη την εποχή την πλειονότητα του πληθυσμού, προκάλεσε οικονομική στενότητα ιδίως όσον αφορούσε την παραγωγή και τη ζήτηση γεωργικών προϊόντων. Η αναζήτηση ενός τρόπου αναχαίτισης της ταχείας ανόδου των τιμών οδήγησε στην ιδέα της φορολόγησης των έκτακτων κερδών που είχαν αποκτηθεί λόγω των συνθηκών πολέμου. Ο Τύπος της Κωνσταντινούπολης συνεχώς αναφέρει ότι οι μη μουσουλμάνοι έμποροι είναι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από τη μαύρη αγορά που προέκυψε από τον υψηλό πληθωρισμό και τη μείωση των εισαγωγών, και ζητεί να συσταθούν επιτροπές οι οποίες θα φορολογούν τα κέρδη που αποκτά το τμήμα αυτό του πληθυσμού από πράξεις κερδοσκοπίας. Σε μια τέτοια περίοδο υποβάλλεται προς έγκριση ο Φόρος Περιουσίας στο πλαίσιο της «δέσμης οικονομικών μέτρων» που θα εκπονήσει ο πρωθυπουργός Σουκρού Σαράτσογλου.
Ο νόμος περί Φόρου Περιουσίας που εγκρίθηκε την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα σημαντικό μέτρο όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από πολιτική και πολιτιστική. Η εφαρμογή του αυτή καθαυτή περιλαμβάνει στην ουσία διάφορες επιμέρους διαδικασίες, όπως την προετοιμασία και την έγκρισή του από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την υποστήριξη που του επιφύλαξαν τα δημοσιογραφικά όργανα της εποχής, τον τρόπο εργασίας των επιτροπών που καθόρισαν ποιος θα πληρώσει φόρο και πόσος θα είναι αυτός, την προθεσμία καταβολής του φόρου, η οποία είχε περιορισθεί σε έναν μήνα κατά ανώτατο όριο, την κατάσχεση και την πώληση, εντός της προθεσμίας αυτής, των περιουσιακών στοιχείων όσων αδυνατούσαν να καταβάλουν τον φόρο, και τέλος την αποστολή όσων εξακολουθούσαν να μην μπορούν να τον καταβάλουν σε στρατόπεδα εργασίας για «καταβολή του φόρου μέσω υποχρεωτικής εργασίας». Εξετάζοντας ως ένα σύνολο όλα αυτά τα επιμέρους στάδια, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον νόμο περί Φόρου Περιουσίας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντι-μειονοτικών πολιτικών με τις οποίες ερχόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι στην πρόσφατη ιστορία μας.
Με την εφαρμογή του νόμου περί Φόρου Περιουσίας, το 1943, ο Γιώργος Χατζηδημητριάδης εστάλη εξορία μαζί με άλλους περίπου 1.400 άνδρες από την ελληνική, την αρμενική και την εβραϊκή μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, στην ύπαιθρο του Ερζερούμ. Οι 1.229 από τους υπόχρεους που εστάλησαν ήταν από την Κωνσταντινούπολη, 81 από τη Σμύρνη και 90 από την Προύσα, την Αδριανούπολη και την Ανατολική Θράκη. Από αυτούς πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας του Άσκαλε, του Ερζερούμ και του Σιβρίχισαρ 21 άνθρωποι. Το ημερολόγιο που γράφει είναι από αυτή την περίοδο εξορίας. Ο Χατζηδημητριάδης παρέδωσε τα «Απομνημονεύματα Ερζερούμης», όπως ο ίδιος τιτλοφόρησε το φάκελο με τις σημειώσεις του, στη σύζυγό του και δεν ασχολήθηκε ούτε μίλησε ποτέ γι’ αυτό. Σε όλη του τη ζωή, εκτός από την αλληλογραφία που κρατούσε με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, δεν είχε γράψει ποτέ πριν ούτε και έγραψε μετά από αυτό.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#514 Απρίλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α΄ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ Η ΣΩΤΗΡ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 33 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 OΛΙΒΕΡ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ
του Περικλή Δεληγιάννη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (Μέρος Α΄)
της Μαρίας Σγουρίδου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Γ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 108 ΣΤΟΥ ΙΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΠΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Tιμ Τζουλιάδης. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, Από τη μεγάλη ύφεση στα Γκουλάγκ: Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν, εκδ. Πατάκη, 2010, σελ.: 576, τιμή: 22,50 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Χατζηδημητριάδης. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΡΙΑΣ, Ερζερούμ 1943, Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Άνθη Καρρά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010, σελ. 160, τιμή: 13,00 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Add some text here...
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost