Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Tιμ Τζουλιάδης. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, Από τη μεγάλη ύφεση στα Γκουλάγκ: Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν, εκδ. Πατάκη, 2010, σελ.: 576, τιμή: 22,50 €.

Οι Ηνωµένες Πολιτείες υπήρξαν κατ’ εξοχήν χώρα υποδοχής µεταναστών και σχεδόν τίποτε δεν προοιωνιζόταν τη µετανάστευση χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, στα σκοτεινά χρόνια της Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, από τη χώρα αυτή προς τη Ρωσία του Στάλιν. Εκεί όπου ο καπιταλισµός είχε αποτύχει, ο κοµµουνισµός υποσχόταν αξιοπρέπεια για τον εργάτη, φυλετική ισότητα και τίµια εργασία. Αυτό το οποίο στην ουσία τούς περίµενε ήταν µια τεράστια προδοσία.
Μετά την οικονομική κρίση του 1929 εκατομμύρια Αμερικανοί οδηγήθηκαν στη φτώχεια, στις ουρές για ένα συσσίτιο, στην εξαθλίωση. Τα εργοστάσια έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Την ίδια περίοδο η Σοβιετική Ένωση υπέγραφε συμφωνίες με τη Φορντ για τη δημιουργία στο Νίζνι Νόβγκοροντ τεράστιων μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής θα είναι περισσότεροι αυτοί που θα εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτούς που θα φθάσουν. Μόνο τους οκτώ πρώτους μήνες του 1931 το Άμπτοργκ –το σοβιετικό πρακτορείο εργασίας με έδρα τη Νέα Υόρκη– έλαβε περισσότερες από 100.000 αιτήσεις Αμερικανών να μεταναστεύσουν στην ΕΣΣΔ. Οι εργάτες, οι νεαροί ιδεαλιστές, οι ειδικευμένοι μηχανικοί και οι ριζοσπάστες διανοούμενοι που ακολούθησαν κυριολεκτικά τον δρόμο προς τη Μόσχα συνιστούν την άγνωστη ιστορία των Αμερικανών μεταναστών στη Σοβιετική Ενωση. Το ρεύμα της επίσημα οργανωμένης εξόδου το ακολούθησε ένα πλήθος αμέτρητων Αμερικανών, οι άστεγοι και οι περιπλανώμενοι εκείνων των οικονομικά δύσκολων χρόνων, οι οποίοι επέλεξαν να παραμερίσουν τη γραφειοκρατία και να ταξιδέψουν στη Ρωσία ως τουρίστες έτοιμοι να πιάσουν δουλειά μόλις έφθαναν. Οι Αμερικανοί που έγραφαν στην κυβέρνηση ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας στη Ρωσία ήταν ήδη τόσο πολλοί ώστε από τον Μάιο του 1931 το υπουργείο Εμπορίου άρχισε να απαντά στις επιστολές τους με τυποποιημένες απαντήσεις που τιτλοφορούνταν Απασχόληση Αμερικανών στη Σοβιετική Ρωσία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σοβιετικός Τύπος εκμεταλλεύτηκε τα νέα της ξαφνικής μετανάστευσης από την πλουσιότερη χώρα του κόσμου ως απόδειξη όχι της επιτυχίας της Ρωσίας, αλλά και του ότι η Ιστορία ήταν με το μέρος της. Οι Αμερικανοί μετανάστες δεν συγκεντρώνονταν μόνο στη Μόσχα αλλά διασκορπίζονταν σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση. Όπου υπήρχε δουλειά φαίνεται πως υπήρχε και ένας ισχνός και πρόθυμος Αμερικανός που πραγματοποιούσε με χαρά το ταξίδι, έτοιμος να διασχίσει την ΕΣΣΔ σε όλο της το μήκος και το πλάτος. Ως τις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχαν ιδρυθεί αγγλόφωνα σχολεία για τα παιδιά των Αμερικανών εργατών στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Στάλινγκραντ, στο Χάρκοβο και στο Νίζνι Νόβγκοροντ.
O Tιμ Τζουλιάδης διηγείται την ιστορία χιλιάδων Αμερικανών, που παρακινημένοι τόσο από τον ίδιο τους τον ιδεαλισμό όσο και από την οικονομική τους ένδεια, αποδέχθηκαν την ανοιχτή πρόσκληση του Στάλιν να εργαστούν στη Σοβιετική Ένωση. Με µια αξιοσηµείωτη ιστορική έρευνα η οποία εκτείνεται σε εβδοµήντα χρόνια πολιτικών αλλαγών, ο Τζουλιάδης ακολουθεί αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους –ανθρακωρύχους και µουσικούς, αγρότες και µηχανικούς– από το Πίτσµπουργκ, το Ντιτρόιτ και το Λος Άντζελες σε ένα επικό και τροµακτικό ταξίδι από το οποίο απέµειναν ελάχιστοι.
Μέσα από επίσημα αρχεία, απομνημονεύματα, ανταποκρίσεις εφημερίδων και συνεντεύξεις, ο συγγραφέας αναζητεί το πιο προσεκτικά φυλαγμένο αρχείο της σύγχρονης Ιστορίας για να ανασυνθέσει την ιστορία των µεταναστών. Μια ιστορία τιµιότητας, ζωντάνιας και ιδεαλισµού, που προβάλλεται έναντι του βάρβαρου µηχανισµού καταστολής. Η αφήγησή του µας οδηγεί από τους αγώνες µπέιζµπολ στις νυχτερινές εκτελέσεις την εποχή της τροµοκρατίας του Στάλιν και στους τόπους του µαρτυρίου στον Αρκτικό Κύκλο. Αποκαλύπτει την ιδιοτέλεια Αµερικανών διπλωµατών, οι οποίοι αρνήθηκαν άσυλο σε συµπατριώτες τους, καθώς και τους φονικούς πράκτορες του φανατισµού. Αναλύει διεθνείς σχέσεις και οικονοµικά αίτια και διασώζει προσωπικές πράξεις καλοσύνης και αυτοθυσίας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία, ένα άγνωστο θέμα που προξενεί αυτόματα ενδιαφέρον. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα άκρως εντυπωσιακό βιβλίο που προέκυψε από κολοσσιαία έρευνα αρχειακού υλικού.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#514 Απρίλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α΄ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ Η ΣΩΤΗΡ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 33 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 OΛΙΒΕΡ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ
του Περικλή Δεληγιάννη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (Μέρος Α΄)
της Μαρίας Σγουρίδου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Γ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 108 ΣΤΟΥ ΙΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΠΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Tιμ Τζουλιάδης. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, Από τη μεγάλη ύφεση στα Γκουλάγκ: Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν, εκδ. Πατάκη, 2010, σελ.: 576, τιμή: 22,50 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Χατζηδημητριάδης. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΡΙΑΣ, Ερζερούμ 1943, Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Άνθη Καρρά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010, σελ. 160, τιμή: 13,00 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Add some text here...
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost