Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

94 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ
του ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥ

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946-1949) πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τρεις πολιτικές δολοφονίες βαρύνουσας σημασίας για τις εξελίξεις της εποχής: του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Γιάννη Ζεύγου (Μάρτιος 1947), του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ (Μάιος 1948) και του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σοφούλη-Τσαλδάρη Χρήστου Λαδά (Μάιος 1948). Η τελευταία αποτέλεσε ένα από τα εμφατικότερα γεγονότα της περιόδου και ταυτόχρονα το πλέον θεαματικό πλήγμα που κατάφερε η Αριστερά στον στενό πυρήνα της ηγεσίας του «αστικού κόσμου».
Στις αρχές του 1948 η Ελλάδα βρισκόταν σε κρισιμότατη καμπή, καθώς κορυφώνονταν οι εξελίξεις του εμφυλίου πολέμου, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικοδιπλωματικό πεδίο. Στις 24 Δεκεμβρίου 1947 η ηγεσία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) των ανταρτών ανακοίνωσε τον αιφνιδιαστικό σχηματισμό της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ), με πρωθυπουργό τον Μάρκο Βαφειάδη. Ακολούθησε στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας στην πόλη της Κόνιτσας με στόχο την κατάληψη και την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της ΠΔΚ, η οποία όμως αποκρούστηκε από τον κυβερνητικό στρατό.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης συνασπισμού Σοφούλη-Τσαλδάρη. «Το ΚΚΕ, το Ε.Α.Μ. (το οποίο είχε μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα μετά την απελευθέρωση), η “Εθνική Αλληλεγγύη” ετέθησαν εκτός νόμου, ενώ τα στρατοδικεία ενέτειναν τους ρυθμούς τους και τα στρατόπεδα πλουτίστηκαν και με νέους δεσμώτες. Οι νόμοι 509/47 (σ.σ.: «περί μέτρων ασφαλείας του κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών»), το Γ΄ Ψήφισμα του 1946 περί προστασίας της ακεραιότητας της χώρας, ο νόμος 511/47 περί στρατοπέδων πειθαρχημένης διαβίωσης ήταν τα νομικά ερείσματα επί τη βάσει των οποίων εξαπολύθηκε ο διωγμός εναντίον της Αριστεράς […]. Επίσημα κρατικά στοιχεία γύρω από τις δικαστικές εκατόμβες του Εμφυλίου αναφέρουν: Τον πρώτο χρόνο (1946) καταδικάστηκαν σε θάνατο από έκτακτα στρατοδικεία 116 πολίτες, ενώ από κακουργιοδικεία δεν καταδικάστηκε κανείς. Το 1947 καταδικάστηκαν 688 πολίτες από έκτακτα στρατοδικεία και 79 από κακουργιοδικεία. Το πρώτο εξάμηνο του 1948 οι καταδικασμένοι από έκτακτα στρατοδικεία φτάνουν τους 1.547, ενώ οι καταδικασμένοι από κακουργιοδικεία τους 231. Οι πρώτοι ήταν κατάδικοι για εμφυλιοπολεμικά αδικήματα που υπάγονταν στα έκτακτα στρατοδικεία, ενώ οι δεύτεροι ανήκαν στους καταδίκους για αδικήματα της Κατοχής και των Δεκεμβριανών».1
Ως βασικός υπεύθυνος για το κλίμα τρομοκρατίας και τις μαζικές εκτελέσεις θεωρήθηκε ο 57χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Χρήστος Λαδάς, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε εισηγηθεί την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών νομοθετημάτων, όπως τον προαναφερθέντα νόμο 509/47 και το ΛΖ΄ Ψήφισμα που προέβλεπε τη στέρηση της ελληνικής ιθαγένειας «προσώπων αντεθνικώς δρώντων εις το εξωτερικόν». «Όλοι οι σύντροφοι της Αθήνας πρέπει να κινηθούνε δραστήρια και να δώσουν ένα γερό μάθημα στον εχθρό του λαού Χρήστο Λαδά που η ελεύθερη κυβέρνηση και το ΚΚΕ τον κατεδίκασε σε θάνατο και τον επικήρυξε μαζί με άλλους αρχιχαφιέδες» μετέδιδε την άνοιξη του 1948 ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΔΣΕ.

[...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Απριλίου 514

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#514 Απρίλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α΄ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ Η ΣΩΤΗΡ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 33 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 OΛΙΒΕΡ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ
του Περικλή Δεληγιάννη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (Μέρος Α΄)
της Μαρίας Σγουρίδου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Γ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 108 ΣΤΟΥ ΙΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΠΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Tιμ Τζουλιάδης. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, Από τη μεγάλη ύφεση στα Γκουλάγκ: Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν, εκδ. Πατάκη, 2010, σελ.: 576, τιμή: 22,50 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Χατζηδημητριάδης. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΡΙΑΣ, Ερζερούμ 1943, Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Άνθη Καρρά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010, σελ. 160, τιμή: 13,00 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Add some text here...
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost