Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (Μέρος Α΄)

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (ΜΕΡΟΣ 1ο)
Της ΜΑΡΙΑΣ ΣΓΟΥΡΙΔΟΥ

Νικολό Ούγκο Φόσκολο. Έλληνας και Ιταλός, νεοκλασικός και παράλληλα ρομαντικός. Ποιητής, πεζογράφος, (μυθιστοριογράφος) αλλά και κριτικός φιλόλογος και μεταφραστής. Δημιουργός, και όμως ήρωας στο ίδιο έργο. Όλες οι παραπάνω πλευρές της προσωπικότητάς του έχουν επανειλημμένως διερευνηθεί τόσο μεμονωμένα όσο και συνδυαστικά με τον φλογερό του χαρακτήρα, τον «πλούσιο και πάθη και αρετές», καθώς ο ίδιος με περηφάνια παραδέχτηκε σε ένα σονέτο του – στίχος που έγινε το σήμα κατατεθέν της γεμάτης αντιθέσεις ιδιοσυγκρασίας του. Διετέλεσε για ένα διάστημα καθηγητής στην έδρα της Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο της Παβiaς αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει για μια δεκαετία και πλέον στον στρατό του Ναπολέοντα, τον οποίο λάτρεψε αρχικά ως είδωλο και στη συνέχεια μίσησε παράφορα.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ της ζωής του Φόσκολο ως στρατιωτικού είναι ελάχιστα προβεβλημένη σε σχέση με τη δραστηριότητά του ως λογοτέχνη, και αποτελεί ίσως τη λιγότερο μελετημένη διάσταση της πολυσχιδούς αυτής μορφής, αναλογικά με τις άλλες που προαναφέραμε. Επιλέγεται ακριβώς μια περίοδος όπου ο ποιητής βρισκόταν σε ενεργό δράση (1804-1806) ώστε να συμπληρώσει την εικόνα που διαθέτουμε για τον συγγραφέα, τον εραστή και κυρίως τον άνθρωπο.
Από το Μιλάνο στο Καλαί
Από το καλοκαίρι του 1804 ο Φόσκολο θα βρεθεί στη Βαλενσιέν, στο Καλαί, και στην Μπουλών Σιρ Μερ για μια περίπου διετία. Η Μεραρχία του αποτελούσε τμήμα της στρατιάς που είχε συγκεντρώσει ο Ναπολέων στα παράλια της Πικαρδίας και της Νορμανδίας και απειλούσε με εισβολή στην Αγγλία. «Αυτή η αποστολή» παρατηρεί ο Μαρτινέτι «ερέθιζε την φαντασία των Ιταλών»1 και ο Φόσκολο, επιθυμώντας να λάβει μέρος, έγραψε στις 25 Νοεμβρίου στον αντιπρόεδρο: «Είναι καιρός ένας νέος 25 ετών να εγκαταλείψει τη λογοτεχνική αργία και ένας άνδρας που διαθέτει (γερά) χέρια και πνεύμα να μην ζει μονάχα από ευεργετήματα. Ως εκ τούτου προσφεύγω στη δικαιοσύνη σας και ζητώ να επανατοποθετηθώ σε στρατιωτική δράση. Από πολλά χρόνια είμαι λοχαγός. Τολμώ να ελπίζω ότι μπορώ να αξίζω ένα βαθμό παραπάνω. Αιτιώμαι να προταθώ και να προαχθώ σε ταγματάρχη –υπεράριθμο– της κυβερνητικής φρουράς που ξεκινάει για τη Γαλλία. Θα μπορέσω με αυτό το βαθμό να μπω στο επιτελείο του στρατηγού Πίνο. Ίσως είναι επίσης χρήσιμο στην πατρίδα η στρατιωτική ιστορία να ιδωθεί και να γραφτεί από έναν ιταλό. Έχω δώσει δείγματα γραφής στη δημοκρατία που με κάνουν να θεωρώ τον εαυτό μου άξιο για τόσο τιμητικό καθήκον».2
Η αίτηση υποστηρίχθηκε από τον στρατηγό Πίνο και ο Μέλτζι, παλαιός συμπολεμιστής του Φόσκολο, ήταν διατεθειμένος να την προωθήσει αλλά περίμενε να διαδεχθεί τον Μυρά ως ανώτατο διοικητή των στρατευμάτων στο Μιλάνο o στρατηγός Ζουρντάν. Η ιταλική μεραρχία κατευθύνθηκε στο πεδίο του Σαιν Ομέρ και κινήθηκε προς τα μέσα του Νοεμβρίου. Έτσι ο Φόσκολο μονάχα στις 10 Απριλίου του 1804 είχε από τον υπουργό Πολέμου την είδηση ότι ο Mέλτζι τού παρείχε τη δυνατότητα να περάσει στην ευρύτερη δικαιοδοσία του στρατηγού Πίνο στη Γαλλία και μόλις στις 26 Μαΐου είχε τη συμμετοχή της προαγωγής στον βαθμό του Λοχαγού των Φαντάρων μαζί με τη διαταγή να μεταφερθεί αμέσως στη Βαλανσιέν και να παρουσιαστεί στον Γενικό Διοικητή της Μεραρχίας. Αυτό που προκύπτει φυσικά από τα έγγραφα είναι ότι ο Φόσκολο γίνεται δεκτός και συμμετέχει στην εκστρατεία αρκετούς μήνες ύστερα από τους συστρατιώτες του. H εξήγηση ωστόσο αυτής της αργοπορίας είναι απλή: Από το καλοκαίρι του 1801 ως τον Μάρτιο του 1803 διατήρησε δεσμό με την κοντέσα Αντονιέττα Φανιάνι Αρέζε. Η θυελλώδης ερωτική σχέση –που υπήρξε από τις μακροβιότερες στη ζωή του Ούγκο εφόσον διήρκεσε για μια περίπου διετία– δεν του επέτρεπε να απομακρυνθεί από την πόλη στην οποία κατοικούσε η αγαπημένη του. Παράλληλα, αφού είχε μάταια στο παρελθόν επιχειρήσει να επιτύχει ένα είδος εσωτερικής μετάταξης σε άλλη υπηρεσία (γραμματέας στην πρεσβεία της Τοσκάνης) δεν μπορούσε να επιτρέψει στον εαυτό του να απέχει από την ενεργό δράση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για διοικητική καριέρα και μετά την επεισοδιακή ρήξη της σχέσης του με την Αρέζε, αιτήθηκε τη συμμετοχή του στην εκστρατεία αυτή.

[...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Απριλίου 514

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#514 Απρίλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α΄ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ Η ΣΩΤΗΡ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 33 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 OΛΙΒΕΡ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ
του Περικλή Δεληγιάννη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (Μέρος Α΄)
της Μαρίας Σγουρίδου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Γ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 108 ΣΤΟΥ ΙΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΠΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Tιμ Τζουλιάδης. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, Από τη μεγάλη ύφεση στα Γκουλάγκ: Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν, εκδ. Πατάκη, 2010, σελ.: 576, τιμή: 22,50 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Χατζηδημητριάδης. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΡΙΑΣ, Ερζερούμ 1943, Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Άνθη Καρρά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010, σελ. 160, τιμή: 13,00 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Add some text here...
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost