Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

33 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974
του ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


Η ελληνική δικτατορία 1967-1974 θεωρείται διεθνώς ένα ακόμα επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου στην μάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να προσεταιριστεί έθνη που ανήκαν στην Δύση, ενισχύοντας φιλοσοβιετικές και φιλοκομμουνιστικές ομάδες, συχνά οδηγούσε σε αντιδράσεις από την πλευρά των Δυτικών και πιο συγκεκριμένα των Αμερικανών, που ήταν και επικεφαλής του δυτικού συνασπισμού.
ΣΤΟ εσωτερικό των χωρών, στις πιο βίαιες περιπτώσεις, αυτή η μάχη κατέληγε είτε σε πλήρη επικράτηση των κομμουνιστών όπως στο Βιετνάμ/Καμπότζη ή σε στρατιωτική δικτατορία των πιο ακραίων δυτικόφιλων εθνικιστών (Χιλή, Αργεντινή). Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι στρατιωτικοί ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν αυτό που εκλάμβαναν ως κομμουνιστικό κίνδυνο με περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και εγκαθίδρυση δικτατοριών. Σε αυτή τη δράση τους είχαν συχνά τη σιωπηρή ανοχή ως και σε μερικές περιπτώσεις ανοιχτή συμπαράσταση της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ.
Η κατάληψη της εξουσίας από τους συνταγματάρχες τον Απρίλιο του 1967 δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, ομάδα αξιωματικών του ελληνικού στρατού με το όνομα ΙΔΕΑ προσανατολιζόταν στην οργάνωση πραξικοπήματος από την επαύριον κιόλας του εμφυλίου πολέμου. Η ισχυρή όμως μεσογειακή θέση των ΗΠΑ και η κυριαρχία της αμερικανόφιλης συντηρητικής παράταξης επί του ελληνικού πολιτικού σκηνικού κατέστησε μέχρι το 1964 περιττή την προσφυγή σε «ακραίες λύσεις». Η χρονιά του 1964 όμως αποτέλεσε ορόσημο τόσο για τη διεθνή ισορροπία ισχύος όσο και για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.
Τη χρονιά αυτή η Σοβιετική Ένωση υιοθέτησε ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εξοπλισμών το οποίο της έδωσε περί το τέλος της δεκαετίας του 1960 το προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ σε πυρηνικά όπλα. Η ίδια δύναμη, εκμεταλλευόμενη τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις δυσκολίες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη καθώς και από την αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία εναντίον των Αράβων, προώθησε σημαντικά τις θέσεις της στη Μεσόγειο. Και αυτό συνέβη σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών που είδαν να μειώνονται ανησυχητικά οι δυνατότητες παροχής διευκολύνσεων στον 6ο Αμερικανικό Στόλο και στις αμερικανικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις της Μεσογείου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φυσικό ήταν να ανησυχήσουν οι Αμερικανοί από τη δραματική άνοδο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που λάμβανε χώρα ακριβώς την ίδια εποχή. Και αυτό γιατί εμφιλοχωρούσε ο κίνδυνος ότι θα στερούνταν της χρήσεως των στρατηγικής σημασίας ελληνικών βάσεων. Ως εκ τούτου το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου έγινε ανεκτό από τις ΗΠΑ, ενώ οι διαθέσιμες αρχειακές πηγές δεν αποδεικνύουν άμεση εμπλοκή τους.

[...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Απριλίου 514

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#514 Απρίλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α΄ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ Η ΣΩΤΗΡ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 16 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 33 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ 1967-1974
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 OΛΙΒΕΡ ΚΡΟΜΓΟΥΕΛ
του Περικλή Δεληγιάννη
 70 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ (Μέρος Α΄)
της Μαρίας Σγουρίδου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Γ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 108 ΣΤΟΥ ΙΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΧΟΠΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Tιμ Τζουλιάδης. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ, Από τη μεγάλη ύφεση στα Γκουλάγκ: Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν, εκδ. Πατάκη, 2010, σελ.: 576, τιμή: 22,50 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Χατζηδημητριάδης. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΞΟΡΙΑΣ, Ερζερούμ 1943, Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Άνθη Καρρά, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2010, σελ. 160, τιμή: 13,00 €.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
Add some text here...
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost