Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

85 Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
Η ΑΚΜΗ, Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ.
του ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΥ
Τρεις ήταν οι κυριότερες και οι πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις του ζακυνθινού Καρναβαλιού: οι περίφημοι χοροί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια γίνονταν στα δύο μεγάλα καζίνο της πόλης, το Ρωμιάνικο και το Λομπαρδιανό, το λαϊκό θέατρο δρόμου, οι γνωστές «Ομιλίες» και η Γκιόστρα. Η Γκιόστρα ήταν ένα αληθινό υπερθέαμα της εποχής, το οποίο παρά τον καθαρά αριστοκρατικό του χαρακτήρα, μια και στους έφιππους αγώνες του ελάμβαναν μέρος μόνο οι ευγενείς, είχε και έντονο λαϊκό ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και των τάξεων του νησιού, οι οποίοι το παρακολουθούσαν ανελλιπώς, στοιχημάτιζαν στους συμμετέχοντες, παθιάζονταν με αυτούς που υποστήριζαν και τους επευφημούσαν με φανατισμό. 
Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ, με άλλα λόγια, ήταν μια μορφή εκτόνωσης αλλά και επίδειξης δύναμης και ταυτίζεται στην εποχή της με το σημερινό ποδόσφαιρο και τις σύγχρονες παρελάσεις. Επιβλήθηκε μηχανικά από την επίσημη εξουσία, αποτέλεσε μέσον εδραίωσης της νέας τάξης πραγμάτων, καλλιέργησε το ιπποτικό πνεύμα και τα πρότυπα της φεουδαρχικής εποχής, αλλά συν τω χρόνω έγινε θέαμα λαοφιλές και αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για τον τόπο, ενώ με το πέρασμα του χρόνου προσέλαβε και μια εικόνα πάνδημου πανηγυριού. 
Οι ρίζες της ζακυνθινής Γκιόστρας
Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις απαρχές της Γκιόστρας της Ζακύνθου εξαιτίας της οριστικής καταστροφής των αρχείων του νησιού, κατά τη θεομηνία του 1953. Πολλοί ερευνητές, όπως η Γλυκερία Πρωτοπαπά - Μπουμπουλίδου, την τοποθετούν στα μέσα του 17ου αιώνα, αλλά άλλοι νεότεροι και πιο σχετικοί με τον χώρο του Ιονίου αμφισβητούν αυτή την άποψη και ανάγουν πολύ παλαιότερα το ξεκίνημα των έφιππων αυτών αγώνων. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, επί παραδείγματι, ισχυρίζεται ότι αφού στη γειτονική Κεφαλλονιά βρέθηκε έγγραφο το οποίο χρονολογείται το 1548, θα πρέπει και στη Ζάκυνθο να υπήρχαν από την ίδια εποχή ανάλογες δραστηριότητες. Πολύτιμη είναι και η μαρτυρία του Λεωνίδα Ζώη ο οποίος μάς πληροφορεί ότι στις αρχές του 16ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1504, έγιναν ιππικοί αγώνες στο χωριό Γαϊτάνι, στους οποίους νικητής αναδείχθηκε ο Στ. Ακτύπης.
Ίσως η πληροφορία που προκάλεσε σύγχυση στους διάφορους ερευνητές είναι αυτή που εδραιώνει επίσημα την Γκιόστρα στο νησί και της δίνει κρατικό χαρακτήρα. Ιππηλάσια γινόταν από πολύ παλαιά στη Ζάκυνθο, αλλά επί Ενετοκρατίας οι ίδιοι οι Ενετοί διαχειρίζονται την υπόθεση και δίνουν στο γεγονός ιδιαίτερη σημασία και μεγαλοπρέπεια. 
Την πολύτιμη αυτή είδηση μας την διασώζει ο Σπυρίδων Δε Βιάζης, τονίζοντας μάλιστα ότι «η ίδρυσις του αγώνος τούτου εγένετο εις παλαιάν εποχήν, συνέστη δε κατ’ αίτησιν των ευγενών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, στις 29 Ιανουαρίου του 1656 ο Καπιτάν Τζενεράλ των νησιών Λάζαρος Μοτσενίγος επικύρωσε τη με ημερομηνία 20 Απριλίου 1651 διάταξη του Προβεντιτόρε Τζενεράλε Ιωάννου Αντωνίου Ζένζια, σύμφωνα με την οποία η Κοινότητα ελάμβανε κάθε χρόνο τριάντα δύο ρεάλια για να αγοραστούν τα έπαθλα που δίδονταν στους νικητές της Γκιόστρας. 
Το γεγονός ότι στο νησί γίνονταν ιππικοί αγώνες πριν από την επίσημη καθιέρωσή τους μάς το επιβεβαιώνει και η έκδοση στη Βενετία, δέκα χρόνια πριν, το 1646, της «Ευγένας» του Θεόδωρου Μοντσελέζε, η οποία είναι, εκτός των άλλων, και μια εκτεταμένη περιγραφή Γκιόστρας που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το κείμενο. [...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Μαρτίου 513

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#513 Μάρτιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
της Ασπασίας Παπαλόη
 14 ΟΘΩΝ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 Ο ΟΘΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 39 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΘΩΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ
της Μαρίνας Μαραγκού
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΘΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΑΘΗΝΑΙΟΣ: ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 59 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ (1211)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 74 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΟΣΤΡΑΣ
της Αμάντας Σκαμάγκα
Διαβάστε περισσότερα >>
 85 Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
του Διονύση Φλεμοτόμου
Διαβάστε περισσότερα >>
 94 Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ
του Φίλιππου Προέδρου
 102 ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 111 ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1986: Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Επιμέλεια). ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. Η ΕΠΟΧΗ, Μουσείο Μπενάκη – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», 2009, σελ. 220, τιμή: 16,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
Η 3η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950, Εισηγήσεις-Λόγοι-Αποφάσεις, ΠΡΑΚΤΙΚΑ, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2010, σελ. 728, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
121 Θέατρο και Ιστορία 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Ιστορικές Ειδήσεις 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο 
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Τέχνη και πολιτισμός 
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα 
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost