Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

65 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΙΑΝΟ (1515)

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΙΑΝΟ (1515), ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΓΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ
του Δ. Ν. ΓΕΡΑΚΗ

Την 1η Ιανουαρίου του 1515 ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΒ’, ο αποκαλούμενος πατέρας του λαού, 35ος βασιλιάς της Γαλλίας και ο μοναδικός μονάρχης από τη δυναστεία των Βαλουά-Ορλεάνης, άφησε την τελευταία του πνοή στο βασιλικό ανάκτορο ντε Τουρνέλ, στο Παρίσι. Διάδοχός του ήταν ο εικοσάχρονος εξάδελφός του Φραγκίσκος, δούκας του Βαλουά και κόμης της Ανγκουλέμ, ο οποίος ανήλθε στον θρόνο ως Φραγκίσκος Α’. 
Φραγκίσκος Α΄
Ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ λίγο προτού πεθάνει είχε παντρέψει τον Φραγκίσκο Α΄ με τη 15χρονη κόρη του Κλωντ της Βρετάνης. Ο Φραγκίσκος Α΄ φιλοδοξούσε να φανεί αντάξιος της κληρονομιάς του προκατόχου του αλλά και να χαράξει τη δική του μεγαλειώδη βασιλεία. Άνθρωπος με βαθιά μόρφωση, τον ενέπνεαν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Αναγέννησης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του οι οποίοι στάθηκαν αδιάφοροι απέναντι στα νέα πολιτιστικά ρεύματα που είχαν αναπτυχθεί στην Ιταλία. Στη διαμόρφωση των νεωτερικών του αντιλήψεων έθεσαν τη σφραγίδα τους οι δάσκαλοί του, όπως ο Χριστόφορος του Λονγκέιγ, αλλά και η μητέρα του Λουίζα της Σαβοΐας. Με την ανάρρησή του στον θρόνο το 1515 φρόντισε όχι μόνο να φέρει τη Γαλλία στο ρεύμα της Αναγέννησης αλλά να την αναδείξει ως το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της εποχής του. Προστάτης των τεχνών, κάλεσε στη Γαλλία τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αυλή του Φραγκίσκου. 
Ο Φραγκίσκος Α΄ φρόντισε να περιβάλλεται από πιστούς συγγενείς και φίλους στους οποίους έδωσε τα μεγαλύτερα αξιώματα του βασιλείου. Η μητέρα του, η Λουίζα της Σαβοΐας, ο δούκας ντ’ Αλανσόν, σύζυγος της αδελφής του Μαργαρίτας, ο κυβερνήτης του Αρτύς ντε Γκουφιέ, άρχοντας του Πουασύ, ήταν οι καλύτεροι σύμβουλοί του, όπως επίσης ο νέος του καγκελάριος Αντουάν Ντυπρά και ο αρχηγός των βασιλικών στρατευμάτων Κάρολος των Βουρβόνων. Όλοι τους ενέκριναν το μεγαλεπήβολο σχέδιο του βασιλιά να ανακαταλάβει το δουκάτο του Μιλάνου, το οποίο είχε αποσπάσει ο Λουδοβίκος ΙΒ΄ από τον Λουδοβίκο Σφόρτσα, που όμως το απώλεσε στο τέλος της βασιλείας του, όπως και το βασίλειο της Νεαπόλεως που το είχε καταλάβει ο Κάρολος Η΄ το 1495 και από το οποίο τελικά οι Γάλλοι εκδιώχθηκαν από τους Αραγωνέζους.
Ο νεαρός βασιλιάς φιλοδοξούσε να αναδείξει τους θησαυρούς που έκρυβαν τα ανάκτορα και οι εκκλησίες με τους αριστουργηματικούς πίνακες και τα υπέροχα γλυπτά. Στους θησαυρούς αυτούς της τέχνης η Ιταλία προσέθετε τη ζηλευτή οικονομική ευημερία των μεγάλων πόλεών της: της Ρώμης όπου συνέρρεαν οι εισφορές των πιστών της Χριστιανοσύνης, της Νεάπολης με τα πλούσια αγροτικά προϊόντα της, της Φλωρεντίας όπου η οικογένεια των Μεδίκων είχε εγκατασταθεί εκ νέου και αποτελούσε κέντρο των οικονομικών συναλλαγών. Επίσης της ονομαστής και πλούσιας Βενετίας, η οποία άκμαζε χάρη στα υφαντουργεία της και στο ναυτικό της. Τέλος του Μιλάνου, που γνώριζε μεγάλη άνθηση λόγω της αγροτικής του οικονομίας και της παραγωγής υφασμάτων και της κατασκευής όπλων.
Το δουκάτο του Μιλάνου που διεκδικούσε ο Φραγκίσκος Α΄ συνόρευε ανατολικά με τη δημοκρατία της Βενετίας, η οποία είχε προσαρτήσει τη Βερόνα και την Μπρέσα και προσπαθούσε τώρα να φθάσει ως τον Πάδο ποταμό κυριεύοντας το Μπέργκαμο και την Κρεμόνα. Την ανεξαρτησία ωστόσο του Μιλάνου απειλούσε ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Α΄ της Αυστρίας, φεουδάρχης της περιοχής αυτής, όπως επίσης των μικρών πριγκιπάτων της κοιλάδας του Πάδου. Αφού παρέδωσε τα φέουδά του το 1505 στον Λουδοβίκο ΙΒ΄, ως απόγονο των παλαιών δουκών Βισκόντι, ο Μαξιμιλιανός συμμάχησε με τις άλλες ιταλικές πόλεις για να εκδιώξουν τους Γάλλους. Μετά τη μάχη της Ραβέννας, τον Απρίλιο του 1512, και τον θάνατο του Γκαστόν ντε Φουά, ανιψιού του Λουδοβίκου ΙΒ΄ και αρχηγού της γαλλικής στρατιάς στη Λομβαρδία κατά το διάστημα 1489-1512, η γαλλική κυριαρχία καταλύθηκε αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε πολλούς ανταγωνιστές. Ο Μαξιμιλιανός αλλά και το σώμα της ελβετικής φρουράς του Μιλάνου επιδίωκαν να καταλάβουν τις θέσεις στα βόρεια του δουκάτου, οι Βενετοί εποφθαλμιούσαν τη μεθοριακή ζώνη ανατολικά, ενώ ο Πάπας την Πάρμα και την Πιατσέντσα, ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Ισπανίας την Μπρέσα και ο δούκας της Σαβοΐας το Βερτσέλι.
Για να προστατέψει τα συμφέροντά του ο Mαξιμιλιανός, συμφωνώντας με το σώμα των Ελβετών επανέφερε στον θρόνο του Μιλάνου τον 24χρονο Μαξιμιλιανό Σφόρτσα, γιο του Λουδοβίκου Σφόρτσα, ο οποίος βρισκόταν υπό την προστασία 15.000 Ελβετών μισθοφόρων. [...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Φεβρουαρίου 512

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#512 Φεβρουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
του Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου
 10 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΧΗΜΙΑΣ
του Κώστα  Ξ. Γιαννόπουλου
 22 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ: ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Μιχάλη Τσαπόγα
Διαβάστε περισσότερα >>
 29 Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
 του Γιάννη Γονατίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
του Γιάννη Γονατίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
του Αλέξη Φραγκιάδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 50 ΑΥΓΟΥΣΤΑ ΘΕΟΦΑΝΩ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 58 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
 του Lucio Lami
 65 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΙΑΝΟ (1515)
 του Δ. Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 72 ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ «ΛΟΡΕΛΑΪ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Γιάννη Ράγκου
 82 Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΣΤΟΤ-ΝΤΟΝ
του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 Η ΕΝΤΕΧΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 95 Η ΕΜΦΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΙΡΓΙΖΙΣΤΑΝ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΣΟΔΟΜΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ (β΄, μέρος)
του Βαγγέλη Γεωργίου
 111 ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΝΙΓΜΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 115 Βιβλία και Ιστορία
Ευάνθης Χατζηβασιλείου. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. Το ριζοσπαστικό ρεύμα, 1932-1979
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
115 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost