Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

71 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ
του ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Μία από τις πολλές εκκρεμότητες της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής είναι οι σχέσεις του Λονδίνου με την Αργεντινή. Αν και οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1990, και ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ απηύθυνε επίσημη συγγνώμη στη Βρετανία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο το 1998, τα νησιά συνεχίζουν 28 χρόνια μετά τον πόλεμο να διχάζουν τις δύο χώρες και να αποτελούν πηγή εντάσεων. Το 2008 μάλιστα η Αργεντινή ακύρωσε βρετανική πρόταση για κοινή πετρελαϊκή εξερεύνηση του θαλάσσιου υπεδάφους των νησιών, ενώ νωρίτερα εφέτος το Μπουένος Άιρες είχε αρνηθεί την πραγματοποίηση κοινής τελετής στο Λονδίνο για τα 25χρονα του πολέμου. Περισσότεροι από 900 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, 650 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί. Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση της Αργεντινής και στο παράρτημα του Ευρωσυντάγματος σύμφωνα με το οποίο τα νησιά Φόκλαντ θεωρούνται υπερπόντια βρετανική κτήση. Το Μπουένος Άιρες «διαφωνεί κατηγορηματικά» με το ενδεχόμενο αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ραφαέλ Μπιέλσα.
ΤΑ ΝΗΣΙΑ Φόκλαντ είναι βρετανική κτήση από το 1833. Κατά την τελευταία στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983) το Μπουένος Άιρες κατέλαβε προσωρινά τα νησιά. Ωστόσο η Βρετανία αντέδρασε άμεσα με στρατιωτική επιχείρηση και στον πόλεμο που ακολούθησε από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1982 σκοτώθηκαν 649 Αργεντινοί και 236 Βρετανοί και τα Φόκλαντ παρέμειναν υπό βρετανικό έλεγχο. Στο παρόν κείμενο επιχειρείται μια αναψηλάφηση των γεγονότων τα οποία οδήγησαν τις δύο χώρες σε μια σύρραξη που θα μπορούσε υπό άλλους όρους να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.
Η ταυτότητα
των νησιών Φόκλαντ
Τα Φόκλαντ (Falkland islands), κατ’ άλλους Φόλκλαντ ή Φάλκλαντ, και κατά τους Αργεντινούς - Λατινοαμερικανούς Μαλβίνες, είναι μια συστάδα νησιών στον νότιο Ατλαντικό, 280 μίλια ανατολικά από το στενό του Μαγγελάνου. Είναι αυτοδιοικούμενη βρετανική αποικία που έχει έκταση 12.173 τ. χμ. και πληθυσμό (με στοιχεία του 2009) περίπου 3.200 κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι το Στάνλεϊ ή Πορτ Στάνλεϊ, που βρίσκεται στην Ανατολική Φόκλαντ, και είναι το μοναδικό κατοικημένο σημείο των νησιών, με χαρακτηριστικά ενός όμορφου οργανωμένου χωριού. Τη συστάδα των νησιών Φόκλαντ συνθέτουν η Ανατολική Φόκλαντ (με έκταση 6.682 τ. χμ), η Δυτική Φόκλαντ (με έκταση 5.278 τ. χμ.) και ακόμη εκατό και πλέον νησίδες.
Τα νησιά αυτά ήταν γνωστά στους μελετητές της παγκόσμιας Ιστορίας, και ιδιαίτερα της περιόδου του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αφού στη θαλάσσια περιοχή τους στις 8 Δεκεμβρίου 1914 έλαβε χώρα ναυμαχία μεταξύ βρετανικών και γερμανικών ναυτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα βρέθηκαν αντιμέτωπες μία μοίρα δύο καταδρομικών μάχης και πέντε ελαφρών καταδρομικών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και μία μοίρα δύο θωρηκτών καταδρομικών και τριών ελαφρών καταδρομικών του γερμανικού στόλου. Η ναυμαχία κατέληξε σε συντριπτική ήττα των Γερμανών.
Εξήντα οκτώ χρόνια μετά τα Φόκλαντ έγιναν παγκοσμίως γνωστά από την πολεμική αντιπαράθεση της Αργεντινής με τη Μεγάλη Βρετανία, με μήλον της Έριδος την κυριαρχία των νησιών. Αν και, επισήμως, ούτε η μία ούτε η άλλη χώρα κήρυξαν επίσημα πόλεμο, Αργεντινή και Μ. Βρετανία αντιπαρατέθηκαν στη θάλασσα και στο έδαφος των νησιών μετά την αιφνίδια κατάληψή τους από δυνάμεις της Αργεντινής, στις 2 Απριλίου του 1982. Έπειτα από εβδομήντα τέσσερεις ημέρες οι δυνάμεις της Βρετανίας υποχρέωσαν τους Αργεντινούς σε ήττα και ανακατέλαβαν τα Φόκλαντ.[...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Ιανουαρίου #511

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#511 Ιανουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΣΟΔΟΜΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
του Βαγγέλη Γεωργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 18 ΗΡΙΝΝΑ
του Βασίλη Πλάτανου
 22 ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ: Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 26 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
της Αμάντας Σκαμάγκα
 40 Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΡΕΝΤΣΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟΥΣ
 του Franco Cardini
Διαβάστε περισσότερα >>
 49 Ο Β΄ΡΩΣΟΤΟΥΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1787-1791)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 84 Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
του Βασίλη Λογοθέτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 92 ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
του Ανδρέα Αθ. Αντωνόπουλου
 104 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
του Κώστα Ξ. Γιαννόπουλου
 111 ΜΠΑΝΓΚΟΚ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
Pierre-André Taguieff. ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ.
Nathalie Clayer. ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost