Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

O Aλέξανδρος Παπάγος αποτελεί μείζονα μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μοναρχικός, παλαίμαχος των μεσοπολεμικών κινημάτων (το 1935 ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού πρωτοστάτησε στην πραξικοπηματική αποκατάσταση της βασιλείας), γνώρισε περίοδο δόξας στα επόμενα χρόνια. Έχοντας ηγηθεί της νίκης στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941), έχοντας διωχθεί από τις γερμανικές αρχές Κατοχής (κρατήθηκε στο Νταχάου το 1943-1945), έχαιρε της γενικότερης αποδοχής του συντηρητικού χώρου, η οποία εδραιώθηκε βέβαια ύστερα από τη νίκη του επί του Δημοκρατικού Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο, όπου το 1949 είχε αναλάβει την αρχιστρατηγία. Στα μάτια των συντηρητικών, η νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο εκτός από στρατιωτική ήταν και νίκη επί των αδυναμιών του πολιτικού συστήματος. Μέχρι να αναλάβει ο ίδιος της αρχιστρατηγία, οι επιχειρήσεις του εθνικού στρατού καρκινοβατούσαν εν μέρει επειδή η τακτική του στρατού υπαγορευόταν από τη λογική των πολιτικών.
Το κύρος του στρατάρχη προερχόταν λοιπόν και από την αίσθηση της αποτελεσματικότητας για την οποία διψούσε η Ελλάδα της πρώτης μετεμφυλιακής εποχής. Επιπλέον ο Παπάγος κατά κάποιον τρόπο προσωποποιούσε τον Εθνικό Διχασμό. Βασικός αντίπαλος των βενιζελικών, αποτελούσε, υπό μία έννοια, το αντίστοιχο του Πλαστήρα στον παλαιό αντιβενιζελικό χώρο. Η διαφορά τους έγκειτο στο ότι ο Πλαστήρας είχε προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν καθαρό φορέα της μετεμφυλιακής Κεντροαριστεράς και μέσω αυτού ναι κυριαρχήσει στο Κέντρο, και τελικά στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ο Παπάγος συγκρότησε έναν σχηματισμό που δήλωνε ότι ήταν «κίνημα» και διεκδικούσε άμεσα την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την πολιτική ηγεμονία, την κυβερνητική σταθερότητα. Ο αμερικανικός παράγοντας διέβλεψε το πολιτικό εκτόπισμα του Παπάγου και άρχισε να βλέπει θετικά την προοπτική να ηγηθεί αυτός της κυβέρνησης. Το εγχείρημα το στήριζαν και τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της εποχής, αντέδρασαν όμως τα Ανάκτορα, που ανησυχούσαν ότι θα έχαναν τον έλεγχο του στρατεύματος.
Τον Μάιο του 1951 ο Παπάγος υπέβαλε την παραίτησή του εκφράζοντας την πρόθεσή του να πολιτευτεί. Ο Βασιλιάς Παύλος, επικαλούμενος εξαπάτηση του Θρόνου καθώς ο Στρατάρχης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επρόκειτο να πολιτευτεί, διέταξε τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο να συλλάβει τον Παπάγο, αλλά η εντολή δεν εκτελέστηκε. Το βράδυ μεταξύ 30ής και 31ης Μαΐου εκδηλώθηκε το Κίνημα του ΙΔΕΑ από αξιωματικούς που πίστευαν ότι τον Παπάγο τον είχαν εξωθήσει σε παραίτηση από την Αρχιστρατηγία οι πιέσεις της βασιλικής οικογένειας. Όμως ο Παπάγος παρενέβη και απέτρεψε την κλιμάκωση του κινήματος. Επικεφαλής του Ελληνικού Συναγερμού, κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο του 1952 και σχημάτισε ισχυρή κυβέρνηση. Στα χρόνια της πρωθυπουργίας του σταθεροποίησε πραγματικά το αστικό, αντικομμουνιστικό καθεστώς, προώθησε την οικονομική ανάπτυξη, πρόσδεσε την Ελλάδα περισσότερο στο άρμα των ΗΠΑ αλλά και προώθησε το Κυπριακό παρά την αντίθεση της Αγγλίας και της Αμερικής. Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1955 μετά από σύντομη ασθένεια, ενώ ήταν ακόμη πρωθυπουργός.
Η ιστορική έρευνα εν πολλοίς έχει προσπεράσει την περίπτωση του Αλ. Παπάγου. Ως εκ τούτου, απαιτείται πλέον μια αντικειμενική και όχι περιθωριακή αποτίμηση.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#511 Ιανουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΣΟΔΟΜΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
του Βαγγέλη Γεωργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 18 ΗΡΙΝΝΑ
του Βασίλη Πλάτανου
 22 ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ: Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 26 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
της Αμάντας Σκαμάγκα
 40 Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΟΡΕΝΤΣΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟΥΣ
 του Franco Cardini
Διαβάστε περισσότερα >>
 49 Ο Β΄ΡΩΣΟΤΟΥΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1787-1791)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 84 Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
του Βασίλη Λογοθέτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 92 ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
του Ανδρέα Αθ. Αντωνόπουλου
 104 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
του Κώστα Ξ. Γιαννόπουλου
 111 ΜΠΑΝΓΚΟΚ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
Pierre-André Taguieff. ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ.
Nathalie Clayer. ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost