Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

119 Βιβλία και Ιστορία

Γιώργος Μαργαρίτης. ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ… Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, εκδ. Βιβλιόραμα, 2009, σελ. 440, τιμή: 29,00 €

 

Το 1993 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ο Πολίτης» το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη Από την ήττα στην εξέγερση, Ελλάδα: άνοιξη 1941- φθινόπωρο 1942. Ο γνωστός ιστορικός δημοσίευε μια σειρά άρθρων του, τα οποία, όπως τελικά αποδείχθηκε, επηρέασαν καθοριστικά τη μετέπειτα ιστοριογραφική παραγωγή, για την Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλέμο. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια ο γνωστός ιστορικός ξανακοίταξε τα μελετήματά του προσθέτοντας πραγματολογικά στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν στον αναγνώστη να διασυνδέσει τα συμβαίνοντα στο οικονομικό, στο κοινωνικό και τελικά στο πολιτικό ή και στο στρατιωτικό επίπεδο.
Ανάμεσα στο 1940 και στο 1943 η ελληνική κοινωνία γνώρισε έναν πόλεμο με τις τύχες μεταβαλλόμενες, τη στρατιωτική κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, που μαζί τους έφεραν και εφάρμοσαν τις εφιαλτικές παραμέτρους του φασισμού και του ναζισμού, τις στερήσεις, την πείνα και τελικά την επαναδιάταξη όλων των οικονομικών λειτουργιών. Γνώρισε τη βία της κατάκτησης, τη λεηλασία, την εκμετάλλευση ανθρώπων και υλικών χωρίς φραγμούς και όρια, και προπαντός γνώρισε την ταπείνωση ως τις έσχατες μορφές της. Γνώρισε την ηθική κατάπτωση της πολιτικής, την προδοσία, τη στροφή των ισχυρών ενάντια στον ίδιο τον λαό τους, τη ρήξη της παλαιάς ιεραρχίας κάτω από το βάρος της μονομερούς καταγγελίας κάθε επιμέρους «κοινωνικού συμβολαίου». Ο Γιώργος Μαργαρίτης –καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης– ιχνηλατεί τις αιτίες και τους μηχανισμούς που δημιούργησαν αυτό το μοναδικό φαινόμενο της εθνικής, αντιφασιστικής Αντίστασης. Πρόκειται για μια συναγωγή άρθρων που αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα και γενικότερα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αθήνα – 28η Οκτωβρίου του 1940. Εκείνη την ημέρα οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από εφέδρους. Aυτοί, οι κλάσεις του 1929 και πέρα, ξεχύθηκαν στις πόλεις ψάχνοντας να βρουν τις ανακοινώσεις της επιστράτευσης στα αστυνομικά τμήματα. Mετά, αφού μάθαιναν τον προορισμό τους και το χρονικό περιθώριο που είχαν για να παρουσιαστούν, έτρεχαν προς τους σταθμούς των τραίνων, πολιορκούσαν τους συρμούς που έφευγαν αδιάκοπα, ασφυκτικά γεμάτοι από το ανθρώπινο φορτίο τους, προς την Λάρισα ή προς την Πάτρα. Ήταν παράξενο πράγμα οι έφεδροι. Πολίτες ακόμα, εργάτες, μαστόροι, τεχνίτες, λογιστές, δάσκαλοι, σερβιτόροι, βαστάζοι, δημόσιοι υπάλληλοι, καλλιτέχνες, ό,τι, τέλος πάντων, μια κοινωνία του εικοστού αιώνα αποδίδει στους ανθρώπους ως παραγωγική και κοινωνική ιδιότητα. Ήταν όμως ταυτόχρονα και πολεμιστές. Kινούνταν στο μεταίχμιο του πολέμου και της ειρήνης, ζούσαν ανάμεσα στις μέρες της ειρήνης που γρήγορα ξεθώριαζαν και σε εκείνες του πολέμου που έρχονταν να τις διαδεχθούν. ΄Hταν κανονικοί άνθρωποι και εν δυνάμει σκληροί πολεμιστές. Δεν είχαν σκοτώσει ποτέ στη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν τους είχε περάσει ποτέ από τον νου ο θάνατος του άλλου από το δικό τους χέρι. ΄Eφευγαν όμως βιαστικά από τον κόσμο που ως τότε γνώριζαν, για να προλάβουν έναν άλλο, στον οποίο η κύρια φροντίδα τους θα ήταν να σκοτώσουν – αντάμα και η πιθανότητα να σκοτωθούν.
Πρόκειται για συνθετική εργασία, που φωτίζει με αναπάντεχο τρόπο το «Αλβανικό έπος», αποκαθηλώνοντας την εθνοκάπηλη ρητορική, δείχνοντας τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τη στρατιωτική ισχύ των αντιπάλων. Μια επίσης αποκαλυπτική και αναλυτική προσέγγιση της κοινωνίας του 1940-1942, όπου αποκαθηλώνεται η «από τα πάνω» εικόνα των κοινωνικών δεδομένων (πείνα, μαύρη αγορά κ.λπ.) και αναδεικνύεται μια πρωτοφανής, παράλληλη, λαϊκή, παραγωγική και οικονομική πραγματικότητα, που θα αποτελέσει τη βάση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.


ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#510 Δεκέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
του Μ. Γ. Βαρβούνη
 16 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
 του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 40 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
του Γιώργου Ρούβαλη
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΒΑΣΣΩΝ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 56 ΑΘΗΝΑΙΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 66 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
του Mario Tozi
 76 ΣΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 του Αναστασίου Ι. Βάλβη
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ;
του Δ. Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
του Numa Broc
Διαβάστε περισσότερα >>
 109 ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 117 OI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 119 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Μαργαρίτης. ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ… Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, εκδ. Βιβλιόραμα, 2009, σελ. 440, τιμή: 29,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
117 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost