Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ της νεοελληνικής μετανάστευσης, με την έννοια της μετοίκησης, είναι ουσιαστικά σύμφυτη με την ιστορία του νέου ελληνισμού. Για λόγους που κατά καιρούς διαφοροποιούνται, οι Έλληνες «φαίνεται» πάντα να αποζητούν νέες πατρίδες με παραδοσιακούς προορισμούς τα παρευξείνια, τα ανατολικομεσογειακά, τα νοτιορωσικά και τα δυτικοευρωπαϊκά κέντρα, που έγιναν οι πυρήνες μιας ισχυρής διασποράς.
Ωστόσο από τα τέλη του 19ου αιώνα οι αναζητήσεις κατευθύνονταν ακόμα πιο μακριά, καταργώντας τα νοητά σύνορα των ωκεανών, με κύριους αποδέκτες την Αμερική και την Αυστραλία. Η ιστορική συγκυρία κατά την οποία αφενός επλήγησαν οι σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και, αφετέρου, προέκυψε η τεράστια προσφορά εργασίας στις ΗΠΑ δημιούργησε ένα μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς τον Νέο Κόσμο. Από το 1890 και μετά η πλειονότητα των Ελλήνων που μετανάστευσαν ήταν αγρότες και μικροϊδιοκτήτες. Ο μεταναστευτικός πυρετός θα κορυφωθεί την εικοσαετία 1900-1920 με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει το 8% του συνολικού πληθυσμού της.
Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν ετησίως μια χώρα οικονομικά εξουθενωμένη και πολιτικά ασταθή και ξεκινούν για τη «Γη της Επαγγελίας» που υπόσχεται πλούτο και ευημερία, «ευκαιρίες» και στους λιγότερο τυχερούς. Ο μύθος της αμερικανικής «Γης της Επαγγελίας», του καταφύγιου των αποδήμων όλου του κόσμου, αναμφισβήτητα παρέσυρε όλη την ύπαιθρο. Βέβαια οι ΗΠΑ δεν αποτέλεσαν με κανένα τρόπο για τους Έλληνες μετανάστες μια προνομιακή ζώνη όπου η αλληλεγγύη ανάμεσα σε συμπατριώτες θα εξασφάλιζε μια θέση καθορισμένη και προορισμένη γι’ αυτούς μέσα στον κοινωνικό καταμερισμό εργασίας. Η μετανάστευση στις ΗΠΑ εντασσόταν σε μια παγκόσμια και βασικά προλεταριακή μεταναστευτική ροή, αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανάπτυξης του αμερικανικού καπιταλισμού μετά τη λήξη του αμερικανικού Εμφυλίου.
Στις αρχές του 20ού αιώνα περίπου ένας στους επτά μετανάστες παρέμενε στη Νέα Υόρκη, όπου το 1910 είχαν ήδη συρρεύσει πάνω από 12.000 Έλληνες. Οι υπόλοιποι συνέχιζαν την πορεία τους στην τεράστια αμερικανική ενδοχώρα. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κύριους προορισμούς των Ελλήνων μεταναστών της εποχής εκείνης: τις Δυτικές Πολιτείες, τις βιομηχανικές πόλεις της Νέας Αγγλίας και τις μεγάλες πόλεις του Βορρά, ειδικά στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.
Η μετανάστευση 100.000 Ελλήνων στις χώρες της Νότιας Αμερικής ήταν ουσιαστικά φαινόμενο πρότερο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με εξαίρεση την αποδημία προς τη Βραζιλίας που συντελέστηκε μετά το 1950. Παρά τις συνάφειες του ελληνικού πολιτισμού με τον λατινικό, οι χώρες της Νότιας Αμερικής δεν προσέλκυσαν πολλούς Έλληνες. Τούτο οφειλόταν στο γεγονός ότι η μετανάστευση δεν ήταν οργανωμένη και κρατικά ελεγχόμενη, καθώς και στην κοινωνική και πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στις συγκεκριμένες χώρες.
Τα τελευταία 15-20 χρόνια η Ελλάδα έχει μετατραπεί από μια χώρα εξαγωγής μεταναστών σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Επομένως μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι Έλληνες έχουν μια διπλή εμπειρία της μετανάστευσης: από τη μία και ως μετανάστες οι ίδιοι, ή κάποιοι συγγενείς τους σε κάποια χώρα υποδοχής, και από την άλλη ως κάτοικοι μιας χώρας υποδοχής οικονομικών μεταναστών. Αυτή η διπλή εμπειρία της μετανάστευσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «λόγου» για τη μετανάστευση στην Ελλάδα σήμερα και ρητορική «πρώτη ύλη» τόσο στην κατασκευή της εικόνας του μετανάστη «άλλου» όσο και στη διαμόρφωση των σχέσεων των δύο ομάδων.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#510 Δεκέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
του Μ. Γ. Βαρβούνη
 16 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
 του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 40 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
του Γιώργου Ρούβαλη
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΒΑΣΣΩΝ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 56 ΑΘΗΝΑΙΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 66 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
του Mario Tozi
 76 ΣΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
 του Αναστασίου Ι. Βάλβη
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ;
του Δ. Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
του Numa Broc
Διαβάστε περισσότερα >>
 109 ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 117 OI ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 119 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Μαργαρίτης. ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ… Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, εκδ. Βιβλιόραμα, 2009, σελ. 440, τιμή: 29,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
117 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost