Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

6 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ 1906-1975
του ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Η προσωπική ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση είναι συνυφασμένη με την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική ιστορία του 20ού αιώνα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε, όπως οι περισσότεροι μεγάλοι επιχειρηματίες του 19ου αιώνα, απότοκος των δύσβατων οικονομικών συνθηκών που προσδιόρισαν την οικονομική και την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και «γέννησαν» τους ανάλογους «τύπους» επιχειρηματιών. Άλλοι από αυτούς αναδείχθηκαν και στάθηκαν μέσα στον χρόνο και άλλοι για μια ορισμένη περίοδο του αιώνα. Σε κάθε περίπτωση όμως αρκετοί από αυτούς πρωταγωνίστησαν και διαμόρφωσαν τις επιχειρηματικές και τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρύτερες γεωγραφικά περιοχές από τον χώρο προέλευσής τους. Αν χρειαζόταν κανείς να προσωποποιήσει το «θαύμα» αυτό, θα έπρεπε να επιλέξει πρώτιστα τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος ίσως ως σχήμα καθ’ υπερβολήν ή ίσως ως σχήμα κατ’ ευφημισμόν αποκλήθηκε κοσμοκράτορας, θεοποιώντας την έννοια του αυτοδημιούργητου.
Για τον λόγο αυτόν ίσως ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποτελεί μία από εκείνες τις προσωπικότητες τις οποίες οι Έλληνες ταυτίζουν με μυθικούς ήρωες. Η πορεία του ενείχε, πράγματι, πολλά μυθολογικά στοιχεία, αναλογιζόμενος κανείς από πού ξεκίνησε, με ποιους αντιπαρατέθηκε και τι κατόρθωσε. Η ζωή του προσομοιάζει, εντούτοις, λιγότερο με αυτήν ενός αρχαίου μυθικού ήρωα και περισσότερο με αυτήν ενός ήρωα αρχαίας τραγωδίας.
Δύο ήταν ίσως τα στοιχεία που τον διέκριναν περισσότερο, το ρίσκο τόσο στις επιχειρήσεις του όσο και στην προσωπική του ζωή και το ένστικτό του για τις εξελίξεις που έπονταν. Η ευφυΐα και το ρίσκο, το παιχνίδι με τον κίνδυνο και η γοητεία του θρόνου του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, έπλεξαν τον προσωπικό του μύθο και τον τοποθέτησαν στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής οικονομικής ιστορίας. Η ηθική δεν υπήρξε έννοια που τον γοήτευε ιδιαίτερα στην πρακτική του, όπου το χείριστο ισορροπούσε με το βέλτιστο.
Τον αποφασιστικότερο ρόλο στην εξέλιξή του έπαιξε όμως το ένστικτό του, το πολιτικό και το επιχειρηματικό. Κάθε του επιλογή επιβραβευόταν από τις εξελίξεις, οι οποίες τον έφερναν πάντα στη μεριά των νικητών και των διαμορφωτών των εξελίξεων. Κάθε μεγάλο γεγονός στο οποίο εμπλεκόταν τον μεταμόρφωνε στον ουσιαστικό νικητή, καθώς αυτοί που θεωρούνταν νικητές είτε του χρωστούσαν είτε τον ευγνωμονούσαν είτε είχαν την ανάγκη του. Η προσωπική του ευτυχία δεν σήμαινε αναγκαστικά ευτυχία αυτών που βρίσκονταν γύρω του και η αποτυχία του ήταν ανεκτή μόνο εφόσον δεν του στερούσε τα πρωτεία.
Ο Ωνάσης είχε μάθει να έρχεται παντού πρώτος ακόμα και μετά θάνατον, υπερβαίνοντας κάθε άλλον στη συνέχιση μιας παράδοσης που χαρακτηρίζει πλούσιους Έλληνες της διασποράς, αυτής της αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του για κοινωφελείς σκοπούς, ιδρύοντας το διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας Κοινωφελές Ιδρυμα Ωνάση, τα οφέλη του οποίου περιέρχονται κύρια σε Έλληνες. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο οι Έλληνες να συγχώρησαν την προσβλητική για το εθνικό τους αίσθημα φράση που συνήθιζε ο Αριστοτέλης Ωνάσης να λέει: «πατρίδα μου είναι όπου μου αρέσει». [...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Νοεμβρίου #509

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#509 Νοέβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΙΝΕΡΟΛΟ
του Φίλιππα Φιλίππου
 42 Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙ
της Αμάντας-Αλίκης Μαραβέλια
Διαβάστε περισσότερα >>
 50 ΒΟΥΘΡΩΤΟ
του Μιχαήλ Ηλ. Ντασκαγιάννη
 58 Η «ΠΤΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
του Χρήστου Δ. Μελετίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΦΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΤΣΗΣ
του Επαμεινώνδα Ζησιμόπουλου
 72 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
του Κώστα Καρδάμη
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ
της Ασπασίας Παπαλόη
 95 ΑΛΜΠΕΡ ΚΟΕΝ
του Δημήτρη Κονιδάρη
 105 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
του Κώστα Ασημακόπουλου
 111 ΟΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
 114 Γκερντ Σβέρχοφ. Η ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, Μετάφραση: Ηλίας Τσιριγκάκης, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 2010, σελ. 202, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost