Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
OTAN ο Αριστοτέλης Ωνάσης έφτασε στην Αργεντινή το 1923, αφού η οικογένειά του προηγουμένως είχε χάσει τα πάντα στην κατεστραμμένη Σμύρνη, δεν ήταν ούτε είκοσι χρονών. Έμαθε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά ακούγοντας συνδιαλέξεις, στην τηλεφωνική εταιρεία όπου δούλευε. Η γνωριμία του με την υψίφωνο Κλαούντια Μούτσιο τον έκανε γνωστό στην υψηλή κοινωνία του Μπουένος Άιρες. Λέγεται ότι χάρη στην Εβίτα Περόν, η οποία τον ερωτεύτηκε, πήρε πολύ σύντομα την αργεντίνικη υπηκοότητα. Με τη βοήθεια των εξαδέλφων του αδελφών Κονιαλίδη θα ιδρύσει στο Μπουένος Άιρες μια μικρή καπνοβιομηχανία. Το 1933 θα αγοράσει το πρώτο του πλοίο και θα στραφεί πλέον στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Το 1946 θα παντρευτεί στη Νέα Υόρκη την κόρη του ισχυρότερου Έλληνα εφοπλιστή της εποχής, του Σταύρου Λιβανού. Χάρη στην επιχειρηματική του διορατικότητα, θα εκτιμήσει έγκαιρα τη σημασία του πετρελαίου στη διεθνή οικονομία και θα παραγγείλει το 1953 το πρώτο του δεξαμενόπλοιο, το «Tina Onassis», το μεγαλύτερο στον κόσμο, χάρη στο οποίο για πρώτη φορά καθιερώθηκε ο χαρακτηρισμός «super tanker».
Με τον γάμο αυτό θα μπει και θα εδραιώσει το όνομά του στον κλειστό χώρο των εφοπλιστών, ενώ και με τη δημιουργία το 1957 της Ολυμπιακής Αεροπορίας απέδειξε ότι οι στρατηγικές ανάπτυξης που ακολούθησε διαπνέονταν από όραμα και τόλμη.
Έκτοτε η ιστορία του είναι λίγο πολύ γνωστή. Τη δεκαετία του 1960 με τις μυθικές κρουαζιέρες της «Χριστίνας» στο Αιγαίο και με επιβάτες τις διασημότερες προσωπικότητες του κόσμου, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας κ.ά. το όνομα του ΄Ελληνα κροίσου περνάει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλου του κόσμου και τα ελληνικά νησιά γίνονται μόδα για τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Η προσωπικότητά του Ωνάση έγινε το σύμβολο της μεταπολεμικής νέας εποχής. Ξεκινώντας από τα ερείπια της Σμύρνης κατόρθωσε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Η καθημερινότητά του, οι σχέσεις του και γενικότερα η πολυκύμαντη ζωή του απασχολούσαν ακατάπαυστα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτι που και ο ίδιος φρόντιζε να διαχειρίζεται και τελικά να αξιοποιεί. Η αναπάντεχη απώλεια του γιου του Αλέξανδρου συνέτεινε στην κατάρρευση της υγείας του· πέθανε δυο χρόνια αργότερα, το 1975. Το 1988, σε ηλικία 38 ετών, πέθανε και η μοναχοκόρη και κληρονόμος του, Χριστίνα.
Η απόδοση τιμής στη μνήμη του γιου ήταν η ισχυρότερη επιθυμία του. Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» που συστάθηκε βάσει  διαθήκης μετά τον θάνατό του στην μνήμη του γιου του συντηρεί εντέλει τον μύθο και την ανάμνηση της προσωπικότητας αυτού του κατεξοχήν ανήσυχου Έλληνα  της διασποράς, που άφησε αναλλοίωτο το στίγμα του στον χρόνο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ, με αφορμή τα τριάντα πέντε χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, αφιερώνει λίγες σελίδες, επιχειρώντας μια σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του και μια αποτίμηση της ξεχωριστής του πορείας.

Με άφατη θλίψη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο της Ειρήνης Πουρνάρα την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου. Η εκλιπούσα, χήρα του Γιάννη Πουρνάρα, επί σειρά ετών υπηρέτησε τον εκδοτικό χώρο με κύρος και συνέπεια. Εκτός από διευθύντρια σύνταξης και έκδοσης της Εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, υπήρξε, το 1968, με τον σύζυγό της ιδρύτρια του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη -ανέλαβε τη διεύθυνση έκδοσης-, καθώς και των περιοδικών Επίκαιρα και Τηλέραμα. Υπήρξε από τις τελευταίες μορφές μιας γενιάς παραδοσιακών εκδοτών που το δημιουργικό τους όραμα σφράγισε την εξέλιξη των ελληνικών εκδόσεων τον 20ό αιώνα.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#509 Νοέβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΙΝΕΡΟΛΟ
του Φίλιππα Φιλίππου
 42 Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙ
της Αμάντας-Αλίκης Μαραβέλια
Διαβάστε περισσότερα >>
 50 ΒΟΥΘΡΩΤΟ
του Μιχαήλ Ηλ. Ντασκαγιάννη
 58 Η «ΠΤΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
του Χρήστου Δ. Μελετίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΦΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΤΣΗΣ
του Επαμεινώνδα Ζησιμόπουλου
 72 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
του Κώστα Καρδάμη
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ
της Ασπασίας Παπαλόη
 95 ΑΛΜΠΕΡ ΚΟΕΝ
του Δημήτρη Κονιδάρη
 105 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
του Κώστα Ασημακόπουλου
 111 ΟΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
 114 Γκερντ Σβέρχοφ. Η ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, Μετάφραση: Ηλίας Τσιριγκάκης, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 2010, σελ. 202, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost