Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

93 ΤΟ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΖΑΜΑΣ»

ΤΟ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΖΑΜΑΣ»
του ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥ
Οι πρώτοι μήνες μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 χαρακτηρίστηκαν από την προσπάθεια των κυβερνήσεων –αρχικά της Εθνικής Ενότητας και κατόπιν της Νέας Δημοκρατίας– να ανορθώσουν τη χώρα, να αποκαταστήσουν τους αστικούς δημοκρατικούς θεσμούς και να προχωρήσουν, χωρίς κλυδωνισμούς, στην κάθαρση του δημόσιου βίου από τα στελέχη της δικτατορίας. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς καθώς η παράδοση της εξουσίας (στις 24 Ιουλίου 1974) είχε γίνει με πρωτοβουλία των στρατιωτικών, κάτι που έθετε υπό μια ιδιότυπη κηδεμονία τον πολιτικό κόσμο. Ένα από τα εμφατικότερα γεγονότα της ασταθούς αυτής περιόδου ήταν η απόπειρα κινήματος (πραξικοπήματος) από φιλοχουντικούς αξιωματικούς, τον Φεβρουάριο του 1975, που κατεστάλη πριν εκδηλωθεί και πέρασε στην ιστορία ως το «πραξικόπημα της πιτζάμας».
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 Φεβρουαρίου 1975. Λίγο πριν από το μεσημέρι. Στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας (στην οδό Μητροπόλεως) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον υπουργό Παιδείας Παναγιώτη Ζέπο, τους υφυπουργούς Χρυσόστομο Καραπιπέρη και Αθανάσιο Ταλιαδούρο, καθώς και τους πρυτάνεις όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με αντικείμενο την επικείμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ξαφνικά, στην αίθουσα της σύσκεψης μπαίνει απροειδοποίητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος φανερά ταραγμένος ζητά συγγνώμη από τους παρευρισκόμενους και σκύβει στο αυτί του πρωθυπουργού για να του ψιθυρίσει κάτι εξαιρετικά σοβαρό.
Αμέσως ο Καραμανλής διαλύει τη σύσκεψη και συνοδευόμενος από τον Αβέρωφ αναχωρεί εσπευσμένα από το υπουργείο κατευθυνόμενος προς το Πεντάγωνο, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί και τον αναμένουν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Δημήτριος Αρμπούζης και οι αρχηγοί των τριών όπλων, αντιστράτηγος Ιωαννης Ντάβος, αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος και αντιπτέραρχος Περικλής Οικονόμου. Στη διαδρομή ο Αβέρωφ τον ενημερώνει ότι έχει κηρύξει ήδη μερική επιφυλακή στο στράτευμα, αλλά κατά τη σύσκεψη που ακολουθεί αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, να τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα κατακλύζεται από ένα όργιο φημών και αλληλοσυγκρουόμενων σεναρίων: κάποιοι υποστηρίζουν πως κηρύχθηκε πόλεμος στο Αιγαίο, άλλοι πως έγινε δολοφονική απόπειρα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο και άλλοι πως εκδηλώθηκε κίνημα Ιωαννιδικών αξιωματικών κατά της κυβέρνησης. Οι διαδόσεις κυκλοφορούν ταχύτατα στα καφενεία, στα εντευκτήρια και στα δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ κάποιες ομάδες φοιτητών συγκεντρώνονται στις πανεπιστημιακές σχολές ρίχνοντας το σύνθημα για «νέο Πολυτεχνείο».
Στη Βουλή η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Γεώργιος Μαύρος (πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου - Νέες Δυνάμεις) και Ανδρέας Παπανδρέου (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) ζητούν υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς. Ο υπουργός Συντονισμού Παναγιώτης Παπαληγούρας αναλαμβάνει να καθησυχάσει τη Βουλή και να δώσει τις πρώτες διευκρινίσεις: «Ολίγοι άφρονες εκινήθησαν κατά τρόπον συνωμοτικόν. Η κυβέρνησις έλαβε και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, μεταξύ των οποίων και το μέτρον της επιφυλακής. […] Η κυβέρνησις έχει να ανακοινώση εις την εθνικήν αντιπροσωπίαν ότι η κατάστασις ευρίσκεται υπό πλήρη έλεγχον και ουδείς λόγος ανησυχίας, ουδέ της παραμικράς, υπάρχει».
Λίγη ώρα αργότερα (στις 9.30 το βράδυ) το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδίδει αναλυτική ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής:
«Κατόπιν συγκεκριμένων πληροφοριών περί συνωμοτικών κινήσεων ελαχίστων αξιωματικών απεφασίσθη η λήψις μερικών εκτάκτων μέτρων. Μεταξύ των μέτρων τούτων περιλαμβάνεται και η επιφυλακή των φρουρών του λεκανοπεδίου Αττικής. Τα μέτρα απεφασίσθησαν κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού εθνικής αμύνης, εις σύσκεψιν της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, ήτις έλαβεν χώραν περί την μεσημβρίαν της Δευτέρας 24ης Φεβρουαρίου υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή. Αι φήμαι αι οποίαι εκυκλοφόρησαν κατόπιν τούτου περί κάπως ευρυτέρας εκδηλώσεως απειθαρχίας εις το στράτευμα ουδόλως ανταποκρίνονται προς την πραγματικότητα και ουδ’ επί στιγμή έθεσαν θέμα διαταράξεως της τάξεως εις οιανδήποτε φρουράν της χώρας. Βεβαιούται κατηγορηματικώς ότι πρόκειται περί ανοήτων κινήσεων ελαχίστων αμετανοήτων, συνδεομένων με τους συλληφθέντας πρωτεργάτας της δικτατορίας. Εις τα πλαίσια της αποκατασταθείσης δημοκρατικής ομαλότητος η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνει και θα λάβη τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, αποφασισμένη να πατάξη αμειλίκτως οιονδήποτε παρεκκλίνη από την οδόν του καθήκοντος και της τιμής».1 [...] Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Οκτωβρίου

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Οκτώβριος 2010 #508 - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΞΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
της Φαίδρας Κουτσούκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
 της Μαρίνας Πετράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 ΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ
του Κώστα Κατσούδα
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (1936-1940)
του Νίκου Παπαναστασίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΜΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ
της Δέσποινας Βαρσαμή
 70 Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 80 ΚΟΥΡΤΣΙΟ ΜΑΛΑΠΑΡΤΕ
του Giordano Bruno Guerri
 93 ΤΟ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΖΑΜΑΣ»
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 103 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΟΝΔΟΥΡΑΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
΄Εντμουντ Κήλυ. ΦΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ. ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ, Μετάφραση: Μαριζέτα Γεωργουλέα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2010, σελ. 600, τιμή: 22,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost