Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΟΙ ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μακρόχρονη ιστορία, με αφετηρία την ανάπτυξη του γερμανικού φιλελληνισμού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Στη μετέπειτα πορεία, πέρασαν από μεγάλες δοκιμασίες, με αποκορύφωμα τις θηριωδίες των ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, η βαριά κληρονομιά της ναζιστικής κατοχής δεν οδήγησε σε διακοπή των σχέσεων των δύο χωρών μετά τον πόλεμο, λόγω της ένταξής τους στον δυτικό συνασπισμό δυνάμεων, της συμμαχίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κυβερνήσεων σχεδόν σε όλα τα σημαντικά πολιτικά θέματα των πρώτων μεταπολεμικών ετών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, κύριος ρυθμιστικός παράγοντας των διμερών σχέσεων ήταν τα οικονομικά συμφέροντα των δυο χωρών. Η ανοικοδόμηση της Ελλάδας ήταν το όχημα στο οποίο βασίστηκε η σταδική ανάπτυξη των ελληνογερμανικών σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, η γερμανική διπλωματία έμεινε επί δεκαετίες προσκολλημένη σε μια παρελκυστική πολιτική με απώτερο στόχο τη λήθη, απορρίπτοντας σθεναρά κάθε σκέψη για μια ιαματική αναψηλάφηση των γεγονότων από κοινού με την ελληνική πλευρά. Αυτή η λύση θα απαιτούσε, βέβαια, την έμπρακτη συγγνώμη των κατακτητών, μια συγγνώμη που μέχρι σήμερα παραμένει ζητούμενο.
Για τους Γερμανούς, η Ελλάδα είναι μια χώρα προβληματική για την Ευρωζώνη και δεν θα έπρεπε να ανήκει σ’ αυτήν. Είναι μια χώρα υπερχρεωμένη, αναποτελεσματική, αναξιόπιστη και διεφθαρμένη. Μια οικονομία με δομικές και χρόνιες παθογένειες. Μια χώρα της οποίας ο λαός δανείζεται και ξοδεύει για να περνάει καλά, ξέροντας ότι κάποιος άλλος θα βρεθεί να πληρώσει για τα λάθη της. Μια χώρα που βαραίνει την Ευρώπη. Μια χώρα που εισπράττει πολλά χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, πολλά εκ των οποίων είναι γερμανικά, μια χώρα που δεν τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και, τελικά, μια χώρα που αξίζει να τιμωρηθεί και να μην πάρει ούτε ένα γερμανικό ευρώ.
Για την Άνγκελα Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να πετύχει μια προσωπική νίκη στο εσωτερικό της Γερμανίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος χειρίζεται τη συγκυρία με απώτερο σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των προσωπικών της πολιτικών στόχων και αφετέρου την ενδυνάμωση της Γερμανίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έδειχνε «ποιος κινεί τα νήματα» και στον γαλλογερμανικό άξονα. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία επίσης έχει επηρεαστεί από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, συνεχίζει εντούτοις να καθορίζει αυτή τις τύχες των κρατών μελών της Ευρώπης και αυτή θα έβαζε την τελική υπογραφή στον μηχανισμό διάσωσης που «φλέρταρε», πλέον, ανοικτά με τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Οι θέσεις και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας είναι επιζήμιες. Το ίδιο και οι βαθύτατα προσβλητικές απόψεις όχι μόνο για την ελληνική πολιτική αλλά και για την Ελλάδα και για τους ΄Ελληνες, που δημοσιοποιήθηκαν από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα το υψωμένο δάχτυλο του περιοδικού «Focus».
Όσο κι αν κρίθηκαν ανάξιες σχολιασμού, ο τρόπος με τον οποίο προβλήθηκαν είναι απαράδεκτος. Ενόχλησαν και πλήγωσαν το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα, καθιστώντας την αρνητική στάση απέναντι στη Γερμανία φυσική και αναμενόμενη.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Αυγουστος 2010 #506 - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Σωτήρη Ριζά
 14 ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
της Φαίδρας Κουτσούκου
 22 ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
 της Πόπης Λαζαρίδη
 42 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ. Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
του Ανδρέα Στεργίου
 55 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
του Βασίλη Λογοθέτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 ΣΟΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 80 ΣΤΡΑΝΤΙΟΤΙ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
της Αμάντας Σκαμάγκα
 90 ΙΣΑΑΚΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
 του Κώστα Καρδάμη
 96 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΒΑΦΑΚΗ
του Γιάννη Ράγκου
 106 ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΥΪΔΩΝ
του Φίλιππου Φίλιππα
 109 Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΥΡ ΛΙΝΕΡ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 117 Βιβλία και Ιστορία

Στέφανος-Κωνσταντίνος Βούλγαρις (Εισαγωγή, απόδοση στα ελληνικά, σημειώσεις). ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΕΩΝ.

 Γράφει και επιμελείται ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ


Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost