Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ορίζεται στην αναζήτηση του ανθρώπου, από την πρωτόγονη ακόμη εποχή ως τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες στον ανθρώπινο οργανισμό και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Η ιστορία της Ιατρικής είναι μακραίωνη και σε γενικές γραμμές κινήθηκε ανάμεσα στη θρησκευτική και στην πρακτική επιστημονική προσέγγιση της υγείας. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι περισσότερες παραδοσιακές θεωρίες και γνώσεις της Ιατρικής διαμορφώθηκαν ήδη κατά την αρχαιότητα.
Δεν είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένο χρόνο την αρχή της ελληνικής Ιατρικής. Αναφορές σε ιατρικές πράξεις υπάρχουν και στα ομηρικά έπη. Στα κείμενα αυτά καθώς και σε καταγραφές διαφόρων μύθων περιγράφονται πράξεις που υποτίθεται ότι διαδραματίζονταν σε πολύ παλαιότερες εποχές. Στους ιστορικούς χρόνους υπήρχαν τριών ειδών ιατρικές δραστηριότητες: α) Οι λαϊκοί θεραπευτές, β) Τα Ασκληπιεία, γ) Οι «επιστήμονες» γιατροί. Στους «επιστήμονες» γιατρούς ανήκε και ο Ιπποκράτης. Η Ιπποκράτειος Ιατρική θεωρείται ακόμα και σήμερα το απόγειο της αρχαίας ορθολογικής Ιατρικής. Στην εποχή του Ιπποκράτη ωριμάζουν οι εξεταστικές μέθοδοι της σημειολογίας και φθάνουν στο επίπεδο που τις χρησιμοποιούμε σήμερα. Μετά τον Ιπποκράτη και μετά την εποχή της συγγραφής των ιπποκρατικών κειμένων η ελληνική Ιατρική χαρακτηρίζεται από τη διαδοχική εμφάνιση διαφόρων «σχολών». Εμφανίζονται ομάδες γιατρών που υποστηρίζουν διαφορετικές κάθε φορά απόψεις για τη φύση του ανθρώπου, για τις ασθένειες, για τους τρόπους θεραπείας.
Η μεταϊπποκρατική Ιατρική κληρονόμησε την προοδευτικά βελτιούμενη κοινωνική θέση των γιατρών και την παρακαταθήκη της ιπποκρατικής διδασκαλίας, όπως αυτή μεταλαμπαδεύθηκε με τα ιπποκρατικά κείμενα. Όλα τα επιτεύγματα της Ιατρικής κατά τους αιώνες που ακολούθησαν είχαν ως βάση και αφετηρία τους την ιπποκρατική Ιατρική. Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο κοσμογονικών περιόδων που σημάδεψαν την εξέλιξη της Ιατρικής της αρχαιότητας: της Ιπποκρατικής Ιατρικής και της νεωτεριστικής, θα λέγαμε, Ιατρικής των χρόνων της Ελληνιστικής περιόδου.
Στους βυζαντινούς χρόνους η Ιατρική θα αποτελέσει κατά βάση συνέχεια της αρχαίας ελληνικής. Σημαντικό μέρος της αρχαίας ιατρικής γραμματείας θα σωθεί χάρις στις αντιγραφές των αρχαίων κειμένων. Αλλά και από τις συγκεντρωτικές-ερανιστικές εργασίες και ανασκοπήσεις Βυζαντινών συγγραφέων θα σωθούν αποσπασματικά συνταγές, θεραπευτικές πρακτικές ή απόψεις ορισμένων από τους ελάσσονες γιατρούς-συγγραφείς, των οποίων το έργο και τα ονόματα δεν έχουν με άλλον τρόπο διασωθεί. Η μεταβυζαντινή ελληνική Ιατρική αποτελεί μια σημαντική σελίδα της ελληνικής Ιατρικής καθώς, αν και ασκήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες, λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ της βυζαντινής και της νεότερης ελληνικής Ιατρικής, που σηματοδοτείται από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837.
Έκτοτε αρχίζει και η περίοδος της Νεότερης Ελληνικής Ιατρικής, η οποία παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα με την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των άλλων Ιατρικών Σχολών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Ιούνιος 2010 #504 - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΡΟΪΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
της Σεβαστής Χαβιαρά-Καραχάλιου
 16 ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
του Στέφανου Γερουλάνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
του Σακελλάρη Εμ. Καρπάθιου.
 34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 44 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
του Δημήτρη Καραμπερόπουλου
 52 ΝΙΚΟΛΟ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ
 της Αμάντας Σκαμάγκα
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 76 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ (Μέρος Β΄)
 του Γιώργου Γεωργή
 88 Ο «ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ» ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 95 ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ. Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
του Βαγγέλη Γεωργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 108 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Μέρος Α΄)
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Η Μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία.

Γράφει και επιμελείται ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112  Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120  Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
123  Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128  Γιατί το λέμε έτσι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129  Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost