Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Σαράντα χρόνια μετά το αναίμακτο πραξικόπημα με το οποίο ανέβηκε στην εξουσία, ο ηγέτης τον οποίο κάποτε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ονόμασε «τρελό σκύλο της Μέσης Ανατολής», ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Αλ Καντάφι, απέκτησε το διεθνές status που πάντα ονειρευόταν. Εντούτοις παραμένει ο ίδιος εκκεντρικός απρόβλεπτος επαναστάτης όπως πάντα. Ζητεί δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής, με κοινό διαβατήριο, κοινό νόμισμα και κοινό στρατό. Κατηγορεί το Ισραήλ για τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ του Σουδάν, υπερασπίζεται τους Σομαλούς πειρατές ως πολέμιους «αδηφάγων δυτικών κρατών» και δηλώνει ότι η πολυκομματική δημοκρατία δεν ταιριάζει στην Αφρική.

Ξεκίνησε ως πολιτικός ακτιβιστής και η εξωτερική πολιτική του «προβλημάτισε» αρκετά τη Δύση. Υποστήριξε το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα και τους αντάρτες της Σιέρρα Λεόνε και της Λιβερίας, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ, οι οποίες τελικά μετά την βομβιστική επίθεση σε αμερικάνικο κέντρο διασκεδάσεως του Βερολίνου διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Λιβύη, με συνέπεια τη διπλωματική απομόνωσή της. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ρέιγκαν, κατηγορώντας τον Καντάφι ότι στηρίζει την Παλαιστίνη και τον Σαντάμ Χουσείν, προχώρησε σε διακοπή διπλωματικών σχέσεων και στο κλείσιμο των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη. To ίδιο συνέβη και με την Αγγλία. Ειδικά μετά την ανατίναξη του αεροπλάνου της PanAm στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 -γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκαν δύο Λίβυοι-, ο Καντάφι θεωρήθηκε ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της Δύσης και η Λιβύη υπέφερε από οικονομικές κυρώσεις και διπλωματική απομόνωση για αρκετά χρόνια.

Προσφάτως ο Καντάφι άρχισε ξανά να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή, με «άλλο» πρόσωπο αυτή τη φορά. Έχοντας αναλάβει ευθύνες για το Λόκερμπι, έγινε πρόεδρος της Αφρικανικής 'Ενωσης, ενώ παρευρέθηκε σε οικονομική συνδιάσκεψη στη Ρώμη. Αποκατέστησε σχέσεις με την Αμερική και την Αγγλία και τάχθηκε επισήμως υπέρ ενός ενιαίου κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Εν όψει αυτής της αλλαγής πλεύσης, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ταξιδεύουν στη Λιβύη κλείνοντας συμφωνίες για κατασκευή δρόμων, διυλιστηρίων, εγκατάσταση τηλεπικοινωνιών και σχολείων.

Μετά από όλα αυτά, ο Καντάφι φαίνεται να ικανοποίησε με την συμπεριφορά του Ευρώπη και Αμερική. Τελευταία, όμως, προκάλεσε την οργή των «δυτικών φίλων» του με την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε στον Μεγκράχι, ο οποίος είχε καταδικαστεί ισόβια το 2001 για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2009. Για τη Δύση, λοιπόν, παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Απρίλιος 2010 #502 - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
του Νίκου Κ. Κυριαζή
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΤΙΒΕΡΙΟΣ ΚΑΙ ΓΑΪΟΣ ΓΡΑΚΧΟΣ
του Γεωργίου Χ. Βούλγαρη
 40 ΓΚΕΟΡΓΚ ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΧΑΙΝΤΕΛ (1685-1759)
του Κώστα Καρδάμη
 50 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
του Γεράσιμου Γ. Ζώρα
 64 Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 78 ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΡΙΑΣ (8-9 Νοεμβρίου 1923)
του Γεωργίου Αθανασάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΕΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 101 ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ
της Καλλιόπης Ραπανάκη
 108 ΑΪΤΗ. ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΥΝΩΝΥΜΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΒΟΥΝΤΟΥ
του Φίλιππου Φίλιππα
 111 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
118 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
120 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Μουσική και Ιστορία ΑΛΕΞΙΟΣ Γ.Κ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι;ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost