Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

53 ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΜΙΚΕΛΑΝΤΖΕΛΟ

ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΜΙΚΕΛΑΝΤΖΕΛΟ

του Δ. Ν. ΓΕΡΑΚΗ


Παρακινημένοι από τις φρικαλεότητες της λεηλασίας της Ρώμης, το 1527, οι κάτοικοι της Φλωρεντίας επαναστάτησαν ενάντια στους ηγεμόνες τους από τον Οίκο των Μεδίκων και εγκαθίδρυσαν μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία. Ακόμη και ως δημοκρατία, η Φλωρεντία διατήρησε τις προϋπάρχουσες συμμαχίες των Μεδίκων με τη Γαλλία, τη Βενετία και τον πάπα Κλήμεντα Ζ΄ (με κοσμικό όνομα Τζούλιο ντι Τζουλιάνο των Μεδίκων) εναντίον των αυτοκρατορικών δυνάμεων του Καρόλου Ε΄. Ο Σύνδεσμος του Κονιάκ, όπως ονομάστηκε, διατηρήθηκε δύο ακόμη χρόνια, έως ότου ο πάπας Κλήμης και η Δημοκρατία της Βενετίας υπέγραψαν τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, τον Ιούνιο του 1529. Ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας δεν θα υστερούσε για πολύ. Υπέγραψε τη Συνθήκη του Καμπραί (γνωστή και ως Ειρήνη των Κυριών, επειδή και οι δύο πλευρές εκπροσωπούνταν από γυναίκες κατά τις διαπραγματεύσεις, ο Φραγκίσκος από τη μητέρα του Λουίζα της Σαβοΐας και ο Κάρολος από τη θεία του Μαργαρίτα της Αυστρίας) τον Αύγουστο του 1529.
Η Φλωρεντία απέμεινε, επομένως, η μοναδική δύναμη στην Ιταλία που μαχόταν κατά των συνδυασμένων στρατευμάτων της Ισπανίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στις 24 Οκτωβρίου 1529 αυτοκρατορικά στρατεύματα πολιόρκησαν τη Φλωρεντία. Η πόλη, ωστόσο, δεν βρέθηκε απροετοίμαστη. Προτού ακόμη υπογραφούν οι συνθήκες, είχαν ήδη κυκλοφορήσει έντονες φήμες ότι ο πάπας Κλήμης ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον Κάρολο Ε΄, αν αυτό θα έφερνε τη Φλωρεντία πίσω στους κόλπους της οικογένειάς του. Η διοίκηση της πόλης αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή αμυντικά σχέδια, τα οποία είχαν καταρτιστεί από τη διοίκηση των Μεδίκων το 1526, και συνέστησε μία επιτροπή, τους Εννέα του Πολέμου, η οποία θα εργαζόταν για την οχύρωση της πόλης. Ο Μιχαήλ Άγγελος Μπουοναρότι ήταν ένας από τους Εννέα και σύντομα διορίστηκε «κυβερνήτης και γενικός επόπτης των οχυρωματικών έργων».

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάϊος 2006 #455

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο θάνατός του και οι ιστορικοί της Αλώσεως
Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και οι ιστορικοί τής Αλώσεως Γράφει ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα >>
 18 ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ «ΦΩΣ» που οδήγησε στην Άλωση της Πόλης
του Θανάση Γραμμέλη
 26 ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ: Μισός αιώνας αγώνων για την ανεξαρτησία
Από τον Αμπού Αμάρ, τον τρομοκράτη, ως τον Γιάσερ, που τιμήθηκε με Νομπέλ Ειρήνης
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: Η εξωτερική πολιτική μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης
Η εξωτερική πολιτική τής κεμαλικής Τουρκίας τα πρώτα χρόνια μετά τη Συνθήκη τής Λωζάνης (1923-1925) Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΨΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ, ο αγαπημένος των θεών
Στις 27 Ιανουαρίου 1756 ψιλό χιόνι πέφτει ασταμάτητα στο Ζάλτσμπουργκ. Στο σπίτι του, ο Λεοπόλδος Μότσαρτ στριφογυρίζει σαν το λιοντάρι στο κλουβί. Από την κρεβατοκάμαρα φτάνουν ήχοι από ψιθύρους και βήματα. Η αγαπημένη του γυναίκα, η Άννα-Μαρία, πρόκειται να φέρει στον κόσμο το έβδομο παιδί τους... Ένα αγόρι. Το 2006 συμπληρώνονται ακριβώς 250 χρόνια από τη γέννηση του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Το άρθρο είναι αφιερωμένο σ’ αυτή την επέτειο. Βόλφγκαντ Αμαντέους Μότσαρτ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ
του Γιάννη Συμεωνίδη
 70 ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ:Ένας αρχαιολογικός χώρος στα χώματα της Μικράς Ασίας
της Μαίρης Καραδημήτρη-Στεφανίδη
 78 Ο ΝΕΒΙΛ ΤΣΑΜΠΕΡΛΑΙΝ και η βρετανική εξωτερική πολιτική Μέρος Β’
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 92 Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στη Θράκη του 19ου αιώνα
του Παντελή Αθανασιάδη
 102 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΪΚΟΥ
του Παναγιώτη Βενάρδου
 108 ΦΡΑΝΤΣ ΑΝΤΟΝ ΒΕΜΠΕΡ
του Φίλιππου Φίλιππα
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
110 Θέατρο και Ιστορία: Γιάννη Τσίρου «Αξύριστα Πηγούνια». 112 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Το θέατρο και το Ασκληπιείο της Μεσσήνης. 120 Η «Μικρή Ιστορία» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 126 Διάλογος με τους αναγνώστες. 128 Γιατί το λέμε έτσι; 129 Το ιστορικό Σταυρόλεξο.
 
Add some text here...
 110 ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
 του Φίλιππου Φίλιππα
 53 ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΜΙΚΕΛΑΝΤΖΕΛΟ
του Δ.Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost