40 THNIA 1895
Τον Αύγουστο του 1895 η Τήνος έγινε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το κέντρο του ελληνισμού, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο ως το νησί της Μεγαλόχαρης, αλλά και ως τόπος φιλοξενίας ενός κορυφαίου αθλητικού γεγονότος. Τα Τήνια, όπως ονομάστηκαν οι εν λόγω αγώνες, μπορεί σημερα να μην απολαμβάνουν ευρείας φήμης, στην εποχή τους όμως θεωρήθηκαν σταθμός στον πενιχρό ως τότε αθλητικό βίο της χώρας, χάρισαν μια στιγμή συνένωσης και ανάτασης του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων, κόμισαν την εμπειρία τους βοηθό στους αθλητές και τους παράγοντες των επικείμενων Α' Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΠΟ γενέσεώς του τo ελληνικό κράτος αποδύθηκε, ως γνωστόν, στον δύσκολο αγώνα να προσεγγίσει την ανάπτυξη των υπολοίπων ευρωπαίκών χωρών. Ένα από τα πολλά ζητούμενα ήταν η προώθηση του αθλητισμού, που για αιώνες βρισκότον σε παρακμή στην ίδια του την κοιτίδα. Η προσπάθεια ξεκίνησε νωρίς, μόλις το 1829, με την τέλεση αθλητικών αγώνων στα Μέγαρα, οι οποίοι περιελάμβαναν τρία αγωνίσματα, Έξι χρόνια μετά ακολούθησαν αγώνες στην Αθήνα με τον ίδιο αριθμό αγωνισμάτων. Αλλά επίσημος λόγος για την τέλεση αθλητικών αγώνων γίνεται για πρώτη φορά στο οθώνειο διάταγμα του 1837, όπου προβλέπεται να «λαμβάνουν χώραν δημόσιοι αγώνες, ονομαστί δε η ιπποδρομία, η πάλη, ο δρόμος, ο δίσκος, τα πηδήματα, ακοντίσματα, εθνικοίχοροί και άλλα γυμνάσματα, οι νικηταί των οποίων θα βραβεύωνταί στεφόμενοί συνάμα με στεφάνους δάφνης».
Οι προθέσεις υλοποιήθηκαν, κατ' αρχάς, χάρη στη χορηγία του εύπορου Έλληνα της Ρουμανίας, Ευαγγέλου Ζάππα. Από το 1859 μέχρι το 1889 πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα τέσσερεις αγώνες, οι Ζάππειες Ολυμπιάδες, που περιελάμβαναν αγωνίσματα αθλητισμού αλλά και... εργοχείρου, καθώς το αθλητικό μέρος πλαισιώθηκε από «αγώνες βιομηχανικής και κοινωνικής αναπτυξεως», κατ' απόφαοη των ιθυνόντων. Πέρα από τους παραπάνω και άλλους ήσσονες αγώνες, πρωτοβουλίες άρχισαν να λαμβάνονται και για τη δημιουργία αθλητικών συλλόγων. Η αρχή έγινε με τον Αθηναϊκό Γυμναστικό Σύλλογο και τον Όμιλο Ερετών οτον Πειραιά (έτος ιδρύσεως 1882 και 1885 αντίστοιχα). Ανάμεσα οτην πληθώρα των συλλόγων που ακολούθησαν είναι ο Πανελλήνιος Γ. Σ., ο Παναχαϊκός και ο Εθνικός Γ. Σ. Ζωηρή κίνηση υπάρχει και στις αλύτρωτες πατρίδες: Ερμής Κωνσταντινουπόλεως, Ορφεύς και Γυμνάσιο Σμύρνης (απο την συνένωση τους θα προκύψει ο Πανιώνιος), Ολυμπία Λεμεσού κ.α.
[ Περισσότερα στο τεύχος... ]