Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχει για την Ελλάδα τη σημασία που έχει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η 11η Νοεμβρίου (1918) εορτάζεται ως εθνική επέτειος. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος αυτός, αν και παγκόσμιος, εντάσσεται ως ένα επεισόδιο στην πολεμική δεκαετία που ξεκινά με τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και λήγει με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι εξάλλου εξαιτίας αυτής ακριβώς της τραγικής κατάληξης που υποβαθμίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκε στους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας επιπλέον λόγος είναι ο Εθνικός Διχασμός: η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ ήταν το αποτέλεσμα ενός εμφύλιου, στην ουσία, πολέμου ανάμεσα στον Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο, που είχε οδηγήσει στη διχοτόμηση της Ελλάδας σε δύο κράτη.
Αρχικά η Ελλάδα επέλεξε πράγματι την ουδετερότητα, την οποία όμως ο Ελ. Βενιζέλος εκλάμβανε ως «προσωρινή» ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε να είναι «διαρκής». Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσχώρησε στις Κεντρικές Δυνάμεις, ο Βενιζέλος διείδε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει η Ελλάδα τα επεκτατικά της σχέδια. Προϋπόθεση ήταν βεβαίως η εγκατάλειψη της ουδετερότητας. Στις αρχές του 1915 οι Σύμμαχοι επιχείρησαν εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας στα Δαρδανέλια και ο Βενιζέλος πρότεινε τη συμμετοχή της Ελλάδας με αποστολή στρατιωτικού σώματος. Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από τον Κωνσταντίνο και ο Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του. Ήταν η αρχή του Διχασμού. Η Ελλάδα, τυπικά τουλάχιστον, παραμένει ουδέτερη, στην ουσία, όμως, ελέγχεται από το νικητή της στιγμής, τον Κωνσταντίνο, η συμπάθεια του οποίου σε καμία στιγμή δεν έπαψε να κλίνει προς το συνασπισμό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η ουδέτερη χώρα φιλοξενεί στο έδαφος της στρατεύματα του αντίπαλου συνασπισμού, εκείνου της Τετραπλής Συνεννοήσεως!
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει τυπικά στις 11 Νοεμβρίου 1918 με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Μια σειρά από συνθήκες, από τις οποίες σημαντικότερη ήταν η Συνθήκη των Βερσαλλιών, θα επαναχαράξουν τον χάρτη της Ευρώπης. Οι αυτοκρατορίες είχαν διαλυθεί με βάση την αρχή του ομοιογενούς έθνους - κράτους, η οποία όμως είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια τη δημιουργία του προβλήματος των μειονοτήτων, που έμειναν εγκλωβισμένες μέσα στα νέα σύνορα. Για την Ελλάδα, η Συνθήκη των Σεβρών τής έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη Μεγάλη Ιδέα της, και θα συνεχίσει τον πόλεμο έως ότου η Συνθήκη της Λωζάννης να σηματοδοτήσει και γι’ αυτήν, με τραγικό τρόπο, το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου της Ειρήνης που συνήλθε στο Παρίσι, η ελληνική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείτο ο Βενιζέλος προσωπικά, υποστήριξε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα εδαφικών διεκδικήσεων στη βόρειο Ήπειρο, στη δυτική και ανατολική Θράκη, στα μικρασιατικά παράλια, ενώ υπήρχαν ακόμη και αιχμές περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων. Ως προς την Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη περιοχή των Στενών υιοθετήθηκε η ιδέα καθιέρωσης διεθνούς καθεστώτος υπό την αιγίδα της νεοσύστατης Κοινωνίας των Εθνών. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε η ίδρυση αρμενικού κράτους με την ενσωμάτωση σε αυτό των βιλαετίων της Τραπεζούντας και των Αδάνων.
Σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές διεκδικήσεις συνέπιπταν περίπου και με τα εδαφικά όρια που επαγγελόταν η Μεγάλη Ιδέα. Το πρόβλημα για την Ελλάδα ήταν το ότι ενεπλάκη σε μια περιπέτεια, η οποία από την αρχή αποδείχθηκε δυσανάλογη με τις δυνατότητες και τις αντοχές της. Όλα αυτά σε μια εποχή (την αμέσως μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου), η οποία διαθέτει όλα τα διακριτικά γνωρίσματα της μεταβατικής από μια ιστορική πραγματικότητα σε μια άλλη. Υπό αυτό το πρίσμα η εθνική καταστροφή που ακολούθησε θα πρέπει να θεωρείται ως μάλλον φυσιολογική.

#557 Νοέμβριος - 4,50€

 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 4 ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ του Τζέιμς Ρομ
του Τζέιμς Ρομ
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Στράτου Ν. Δορδανά
Διαβάστε περισσότερα >>
 27 ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ
της Δέσποινας Παπαδημητρίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 36 ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Λουκιανού Χασιώτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (8ος - 9ος αιώνας) (ΜΕΡΟΣ Β΄)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΖΗΣ
του Αντώνη Δ. Σατραζάν
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ (1946). Ένα πολιτικό έγκλημα χωρίς ενόχους
 του Ιάκωβου Π. Χονδροματίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 82 ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Β΄ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ
 της Κατερίνας Κοφφινά
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Ο ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930
του Ρίτσαρντ Σιμς
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ. Τα σχέδια του Ραφαήλ για ταπισερί
του Δ. Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΒΙΤΟΡΙΟ ΓΚΑΣΜΑΝ
 του Φίλιππου Φίλιππα
 116 ΒΙΒΛΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ
Bill Price
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2013, ΣΕΛ.: 256, ΤΙΜΗ: 18,00 €


Διαβάστε περισσότερα >>
 116 ΒΙΒΛΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ
Άλκης Χαραλαμπίδης
Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Εκδόσεις University Studio Press, 2014, ΣΕΛ.: 220, ΤΙΜΗ: 35,00 €


Διαβάστε περισσότερα >>
 117 ΒΙΒΛΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ
Ιωάννης Γρυντάκης, Γεώργιος Δάλκος, Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014, ΣΕΛ.: 272, ΤΙΜΗ: 12,20 €


Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Βιβλία & Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 το Χθες στην Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
120 Επικαιρότητα & Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
122 Τέχνη & Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
124 Θέατρο & Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost