Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

114 Βιβλία και Ιστορία

Χρίστου Ν. Πέτρου-Μεσογείτη
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ [1940-41]
Επιμέλεια: Πέτρος Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων
Δήμου Σαρωνικού, 2012, ΣΕΛ.: 380, Εκτός εμπορίου.


Το Ημερολόγιον του αρχαιολόγου Χρίστου Ν. Πέτρου-Μεσογείτη (1909-1944) περιέχει μια αναλυτική αφήγηση και εξιστόρηση όλων των στρατιωτικών γεγονότων όπως τα έζησε ο ίδιος από τον Αύγουστο του 1940, όταν επιστρατεύθηκε, ως το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του στη γενέτειρά του, τα Καλύβια Αττικής.
Ο Χρίστος Ν. Πέτρου-Μεσογείτης περιγράφει με ιδιαίτερη επάρκεια εικόνες και περιγραφές τόσο των τόπων που συναντά όσο και σκηνές από τον βίο και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων που ζουν στους χώρους που διαδραματίζονται τα περιγραφόμενα πολεμικά γεγονότα. Αυτό το κάνει με μεγάλη άνεση επειδή καταγόταν από αγροτική οικογένεια και γνώριζε την αγροτική ζωή, ενώ συγχρόνως ως ερευνητής είχε ασχοληθεί και με κοινωνικές-ανθρωπολογικές μελέτες. Ήδη ήταν ένας ώριμος επιστήμονας, αναγνωρισμένος αρχαιολόγος. Σε όλη την ημερολογιακή καταγραφή του αφηγητή στρατιώτη ο παράγοντας άνθρωπος και οι διαφορετικές ανθρώπινες στιγμές θα είναι το επίκεντρο της αφήγησής του.
Στις πρώτες 20 σελίδες του ημερολογίου περιγράφει την προετοιμασία και την αναχώρηση για το Μέτωπο. Το κλίμα διαφοροποιείται μετά την 28η Οκτωβρίου, όταν ξεσπάει ο πόλεμος και οι περιγραφές του έχουν να κάνουν με τα πολεμικά γεγονότα και όπως αυτός τα βιώνει. Παρά τις δυσκολίες των πρώτων ημερών, δεν ξεχνάει τις επιστημονικές του ανησυχίες περιγράφοντας κατοίκους, χωριά αλλά και καταγράφοντας τις συνήθειες των ανθρώπων της Δυτικής Μακεδονίας. Από τις πρώτες ημέρες χρησιμοποιείται από τη μονάδα του ως διερμηνέας των Ιταλών αιχμαλώτων και έτσι πληροφορούμαστε αρκετά για τους Ιταλούς και τις συνήθειές τους. Επειδή γνώριζε και τα Αρβανίτικα χρησιμοποιήθηκε και ως διερμηνέας Αλβανών αιχμαλώτων. Οι συνθήκες αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολες από τις 30 Νοεμβρίου, όταν ξεκινούν τα πρώτα χιόνια. Όπως διαπιστώνουμε, το ηθικό του στρατού ήταν πολύ ανεβασμένο – στις 20 Δεκεμβρίου τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβαν το Τεπελένι και την Κλεισούρα, ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν καταλάβει το Αργυρόκαστρο. Τον Φεβρουάριο, εκτός από τη στρατιωτική ζωή αλλά και τις νίκες εναντίον των Ιταλών, κάνει πολλές αναφορές και περιγραφές διαφόρων χωριών της Αλβανίας καθώς και του ποταμού Δεβόλη και της λίμνης Μαλίκ. Μία από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του είναι αυτή της εκτέλεσης δύο λιποτακτών. Αρχές Μαρτίου το κλίμα αρχίζει να γίνεται βαρύ στον στρατό λόγω των πολιτικών εξελίξεων και ιδιαίτερα από την είδηση ότι η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα, ενώ οι Ιταλοί με προπαγανδιστικό υλικό προσπαθούν να επηρεάσουν τους Έλληνες στρατιώτες να μην εμπιστεύονται τους αξιωματικούς τους και ότι δήθεν έχει γίνει συμφωνία για την παράδοση της Ελλάδας.
Οι πρώτες ημέρες του Απριλίου περνούν σχετικά ήρεμα στο αλβανικό μέτωπο εφόσον όλοι περιμένουν τις εξελίξεις στη Μακεδονία με τους Γερμανούς. Κατά την οπισθοχώρηση οι Ιταλοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον ελληνικό στρατό. Η απογοήτευση των στρατιωτών και κυρίως η ανοργανωσιά κατά την υποχώρηση κυριαρχούν στις περιγραφές του. Το ημερολόγιό του τελειώνει με την καταγραφή του απολογισμού της κατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στα Βαλκάνια, αλλά και των αφορμών της καταστροφής, ενώ ως επίλογος δίνεται μια αναφορά του για τη συμπεριφορά των Ελλήνων αξιωματικών (για τους οποίους διατυπώνει αρνητικότατες απόψεις) προς τους απλούς στρατιώτες. Πολιτικά στέκεται αποστασιοποιημένος και ουδέτερος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο καταγγελτικός του λόγος και τόνος δεν έχει απαραίτητα ως αιτία την επικριτική πρόθεση ή κάποια πολιτική σκοπιμότητα. Έγραφε ό,τι βίωνε, έγραφε για τα γεγονότα όπως τα ζούσε και αντιλαμβανόταν κάθε στιγμή.
Το Ημερολόγιον του Πέτρου-Μεσογείτη, εκτός από την αυθεντικότητα της αφήγησης, διαθέτει την αντικειμενικότητα της εξιστόρησης, στοιχεία που το καθιστούν πολύτιμο ντοκουμέντο. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα δεύτερο πλούσια εικονογραφημένο ημερολόγιο, του Ιωάννη Σ. Δημητρίου, γραμμένο συνοπτικότερα, όπου κυριαρχούν ο ρεαλισμός και οι περιγραφές ωμής βίας.


ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#547 Ιανουάριος - 4,50€

 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 4 Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Τελετουργίες και ιερατείο
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 O ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΦΥΛΑ
του Νίκου Νικολούδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 29 ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ. Η αντεπίθεση των χριστιανών (ΜΕΡΟΣ Α΄)
του Τζον Τζούλιους Νόργουιτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1897 ΩΣ ΤΟ 1909 (ΜΕΡΟΣ Α΄)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΑΦΙΕΡΩΜΑ / ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ [1940-1944]: ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟ 1941
του Άντονι Μπήβορ
Διαβάστε περισσότερα >>
 67 ΑΦΙΕΡΩΜΑ / ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ [1940-1944]: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ (1941-1944)
του Ιάκωβου Π. Χονδροματίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 84 ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 97 ΜΑΝΤΕΛΑ, Η ΝΙΚΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
του Πασκάλ Μαρκέτι-Λέκα
Διαβάστε περισσότερα >>
 109 Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΝΚΟΛΝ
 του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, 15ος-18ος ΑΙΩΝΑΣ
ΣΕΛ: 249 με 204 έγχρωμες και α/μ εικόνες και χάρτες, ΤΙΜΗ: 40,00 €


Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Τόνια Κιουσοπούλου
ΟΙ «ΑΟΡΑΤΕΣ» ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ (13ος-15ος ΑΙΩΝΑΣ)
Εκδόσεις Πόλις, 2013, ΣΕΛ.: 175, ΤΙΜΗ: 16,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Χρίστου Ν. Πέτρου-Μεσογείτη
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ [1940-41]
Επιμέλεια: Πέτρος Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων
Δήμου Σαρωνικού, 2012, ΣΕΛ.: 380, Εκτός εμπορίου.


Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116 Το χθες στην Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Κινηματογράφος και Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
124 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost