Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τα Δωδεκάνησα, αντί να ενσωματωθούν στην Ελλάδα, πέρασαν υπό ιταλική κατοχή. Πρόκειται για μια περίοδο –από το 1912 έως το 1943– που χαρακτηρίζεται από σοβαρές παλινδρομήσεις, αναδιατάξεις και ριζικές ρυθμίσεις τόσο στον τομέα του διεθνούς νομικού καθεστώτος όσο και στην εσωτερική διοίκηση της Δωδεκανήσου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σταδιακά μεθοδευόταν ο συνολικός αφελληνισμός της Δωδεκανήσου. Το θέμα λύθηκε με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο οι Ιταλοί βρέθηκαν στο στρατόπεδο των ηττημένων.
Την άνοιξη του 1945, ενώ ο πόλεμος είχε σχεδόν τελειώσει στην ηπειρωτική Ευρώπη, εντούτοις βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στη Μεσόγειο και ειδικότερα στο Αιγαίο, όπου κυρίως δρούσε ο Ιερός Λόχος, ο οποίος θα είναι και ο ελευθερωτής των νησιών. Στη συνέχεια ως Ελληνική Στρατιωτική Αποστολή Δωδεκανήσου (ΕΣΑΔ) θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, και θα αποτελέσει σύνδεσμο με τη Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσου. Όμως οι Βρετανοί, μετά την παράδοση των Γερμανών, έσπευσαν να απαλλαγούν από τους Ιερολοχίτες, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις των Βρετανών να θεωρήσουν τα Δωδεκάνησα ελληνικό έδαφος. Εφάρμοσαν σε γενικές γραμμές το διοικητικό και φορολογικό σύστημα της φασιστικής Ιταλίας, διατήρησαν τους Ιταλούς υπαλλήλους στις θέσεις τους και φάνηκαν απρόθυμοι να διευκολύνουν την παλιννόστηση των Δωδεκανησίων που ζούσαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών, που προήλθε από τις εκλογές του Ιουλίου 1945, δίσταζε να αναλάβει πρωτοβουλία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Επιθυμία της ήταν να δικαιωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα άλλα εδαφικά αιτήματα της Ελλάδας ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνουν αποδεκτά, και η χώρα χρειαζόταν μια επιτυχία για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη. Η Τουρκία ήταν πρόθυμη να αποδεχτεί την ενσωμάτωση των νησιών στην ελληνική επικράτεια, με τον όρο ότι θα κατοχυρωθεί η αμυντική ασφάλεια της παράκτιας μικρασιατικής ζώνης. Η στάση της καθορίστηκε από την ανάγκη για διπλωματική σύμπραξη με τη Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της κατά τη ρευστή μεταπολεμική περίοδο.
Στις 27 Ιουνίου 1946 ο Μολότωφ συμφώνησε να αποδοθούν τα νησιά στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του Καστελλόριζου, με μοναδικό όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Η αιφνιδιαστική αλλαγή θα πρέπει να αποδοθεί στην επιμονή των Αγγλο-Αμερικανών να ικανοποιηθεί το αίτημα μιας χώρας, που είχε συνεισφέρει πολλά στη συντριβή του φασισμού, και κυρίως στη βούληση της Μόσχας να εμποδίσει την ενίσχυση της Τουρκίας σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες εξαιτίας των σοβιετικών πιέσεων για το ζήτημα του ελέγχου των Στενών. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τον όρο του αφοπλισμού των νησιών, εφόσον μάλιστα δεν διαγραφόταν τότε ως πιθανή η διατάραξη των σχέσεών της με τη γείτονα χώρα. Στις 31 Μαρτίου 1947 υπεστάλη η αγγλική σημαία από το Διοικητήριο της Ρόδου και υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Βρετανούς στον ΄Ελληνα στρατιωτικό διοικητή, αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Μετά την επικύρωση της Συνθήκης με την Ιταλία, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η Δωδεκάνησος προσαρτήθηκε και επισήμως στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948. Ο στρατιωτικός διοικητής αποχώρησε και συστάθηκε η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου, με πρώτο γενικό διοικητή τον Κάσιο γιατρό και αγωνιστή Νικόλαο Μαυρή.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#543 Σεπτέμβριος - 4,50€

 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 04 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ
του Άγγελου Μάλφα
Διαβάστε περισσότερα >>
 11 ΝΑΠΟΛΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β΄)
του Τζον Τζούλιους Νόργουϊτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 25 ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Η ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
του Δημήτρη Ε. Φιλιππή
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΤΗΣ 5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944
του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 43 ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Ο ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ (1947-49)
του Μιλτιάδη Βαρβούνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 56 ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. ΣΚΕΥΟΣ ΖΕΡΒΟΣ
του Γεράσιμου Ρηγάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 73 ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ΜΕΡΟΣ Β΄)
του Άντονι Μπήβορ
Διαβάστε περισσότερα >>
 85 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΜΕΡΟΣ Α΄)
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΙΝΑ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 110 ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Πήτερ Φρίτσε
ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΪΧ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βασιλεία Αβραμίδου - Κώστας Δεσποινιάδης
Εκδόσεις Θύραθεν, Harvard University Press, 2013, ΣΕΛ.: 352, ΤΙΜΗ: 18,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 115 Βιβλία και Ιστορία
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης
Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ, Σε αρχαίους Έλληνες, Λατίνους και Βυζαντινούς συγγραφείς
Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2013, ΣΕΛ.: 104, ΤΙΜΗ: 12,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 115 Βιβλία και Ιστορία
Tζον Χιρστ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ελένη Λούση, Εκδόσεις Μεταίχμιο 2013, ΣΕΛ.: 314, ΤΙΜΗ: 14,40 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114    Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116    Το χθες στην Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118    Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120    Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122    Κινηματογράφος και Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
124    Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost