Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

O συσχετισμός των δυνάμεων που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου του 1950 δεν παρείχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Το διάστημα που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από παρεμβάσεις των Ανακτόρων και συνεχείς κυβερνητικές μεταβολές. Την άνοιξη του 1951 το πολιτικό σκηνικό είχε σημαντικά μεταβληθεί, προοιωνιζόμενο εξελίξεις δομικού χαρακτήρα.
Στις 30 Ιουλίου 1951 προκηρύχθηκαν νέες εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Την ίδια ημέρα, ο Παπάγος επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του να κατέλθει στην πολιτική. Στις αρχές Αυγούστου, προχώρησε στην ίδρυση του Ελληνικού Συναγερμού, στον οποίο προσχώρησαν το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα και το Νέο Κόμμα του Σπύρου Μαρκεζίνη. Με τη σταδιακή ένταξη στον Συναγερμό πολιτικών προσωπικοτήτων και από άλλους ιδεολογικούς χώρους, το κίνημα ενσωμάτωσε πολλές νέες τάσεις που είχαν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται, επιβεβαιώνοντας ότι η βασική στόχευση της «νέας Δεξιάς» παρέμενε η αναμόρφωση της συντηρητικής παράταξης και η διεκδίκηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, που θα επέτρεπε την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1951 ο Ελληνικός Συναγερμός αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, χωρίς όμως την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τη διετία 1950-1952 η εναλλαγή των Νικόλαου Πλαστήρα και Σοφοκλή Βενιζέλου στην πρωθυπουργία ήταν τόσο συχνή, ώστε να λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως τροχοπέδη στην αποδοτικότητα του κυβερνητικού έργου.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου 1952 υπήρξε πραγματικός θρίαμβος για τον Ελληνικό Συναγερμό, ο οποίος συγκέντρωσε το 49,22% των ψήφων και εξασφάλισε 247 από τις συνολικά 300 έδρες στη νέα Βουλή. Το κόμμα του Παπάγου κατόρθωσε να πλειοψηφήσει όχι μόνο στην αντιβενιζελική «Παλιά Ελλάδα», αλλά επιπλέον και σε πολλές από τις «Νέες Χώρες» (με εξαίρεση την Κρήτη και ορισμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), ανατρέποντας τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων. Αξιοσημείωτη, επίσης, ήταν η επιτυχία του Ελληνικού Συναγερμού στις αγροτικές περιοχές. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στην προσδοκία των κατοίκων της υπαίθρου, οι οποίοι είχαν βιώσει πιο έντονα τα δεινά του Εμφυλίου, ότι η πολιτική σταθερότητα που θα προέκυπτε από μια ισχυρή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Παπάγο θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην άμεση βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.
Το Κέντρο υπέστη σημαντική μείωση των δυνάμεών του, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η ΕΔΑ κατόρθωσε να συγκρατήσει σημαντικό αριθμό των ψηφοφόρων της και να παγιώσει την επιρροή της, χωρίς όμως –εξαιτίας του πλειοψηφικού– να κατορθώσει να εκλέξει έστω και έναν βουλευτή. Τέλος, οι εκλογές του 1952 σηματοδότησαν την οριστική εξαφάνιση του Λαϊκού Κόμματος ως υπολογίσιμης πολιτικής δύναμης, αφήνοντας τον Ελληνικό Συναγερμό ως απόλυτο κυρίαρχο στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.
Η εντυπωσιακή νίκη του Ελληνικού Συναγερμού εγκαινίασε μια μακρά περίοδο πολιτικής κυριαρχίας της Δεξιάς/Κεντροδεξιάς, η οποία διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια (1952-1963), με διάδοχο του Παπάγου, μετά τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 1955, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και νέο πολιτικό σχήμα από τον Ιανουάριο του 1956 την ΕΡΕ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#542 Αύγουστος - 4,50€

 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 4 ΟΙ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΟΙ ΣΤΟ ΔΟΥΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 17 ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ
 του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΝΑΠΟΛΕΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α΄)
του Τζον Τζούλιους Νόργουϊτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 40 ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 50 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1863-2013) (ΜΕΡΟΣ Β΄)
 του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 61 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1943 (ΜΕΡΟΣ Β΄)
του Σάντι Κορβάγια
Διαβάστε περισσότερα >>
 70 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ (ΜΕΡΟΣ Β΄)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ΜΕΡΟΣ Α΄)
 του Άντονι Μπήβορ
Διαβάστε περισσότερα >>
 97 Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΑΣ ΕΝΟΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΥ
της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 108 ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΤΙΣΜΟΣ
 του Φίλιππου Φίλιππα
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Kώστας Κωστής
ΤΑ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Εκδόσεις Πόλις, 2013, ΣΕΛ.: 894, ΤΙΜΗ: 27,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114    Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116    Το χθες στην Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118    Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120    Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122    Κινηματογράφος και Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
124    Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost