Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

114 Βιβλία και Ιστορία

Σπύρος Βλαχοχρήστος
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ 1935
Εκδόσεις Ευρασία, 2012, σελ.: 400, τιμή: 23,50 €

    Μετά το 1915 ο πολιτικός κόσμος και η ελληνική κοινωνία χωρίζονται σε δύο αντίπαλα «στρατόπεδα», το βενιζελικό και το αντιβενιζελικό, τα οποία θα αναμετρώνται συνεχώς είτε στο θεσμικό πεδίο των εκλογών είτε στο εξωθεσμικό πεδίο των κινημάτων και των ενόπλων συγκρούσεων. Δεν υπάρχει στιγμή της ελληνικής Ιστορίας του Μεσοπολέμου που να μην είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Εθνικού Διχασμού.
    Ο Σπύρος Βλαχόπουλος –αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών– στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του, έπειτα από μια σύντομη αναφορά στον πολιτειακό βίο πριν από την 1η Μαρτίου 1935, παρουσιάζει το στρατιωτικό κίνημα της ίδιας ημέρας μέσα από τις λιγότερο γνωστές πτυχές του. Στη συνέχεια αναφέρεται στον πολιτειακό βίο μετά το κίνημα, την ανατροπή της κυβέρνησης Παναγή Τσαλδάρη από τον αντιπρόεδρό του Γεώργιο Κονδύλη και την παλινόρθωση της βασιλείας. Στο πρώτο κεφάλαιο, μετά την παρουσίαση της κρίσης του κοινοβουλευτισμού, αναλύονται τα αίτιά της. Στο πεδίο αυτό η κυρίαρχη πραγμάτευση χαρακτηρίζεται από μια οικονομολογική προσέγγιση, μη λαμβάνοντας ενδεχομένως επαρκώς υπόψη άλλες κρίσιμες παραμέτρους. Στη συνέχεια του πρώτου κεφαλαίου εκτίθενται οι κυρίαρχες (την εποχή εκείνη) απόψεις για έξοδο από την κρίση του κοινοβουλευτισμού, οι οποίες υποστηρίζονται από το σύνολο σχεδόν του αστικού πολιτικού κόσμου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
    Η πορεία προς το τέλος της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία ξεκίνησε με το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, και οι συνταγματικές πτυχές της παρουσιάζονται στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου. Η παραβίαση του Συντάγματος ξεκινάει την ίδια ημέρα της εκδήλωσης του κινήματος με την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης, αλλά και με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας, σε αντίθεση με τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που έθετε το Σύνταγμα του 1927. Το οκτάμηνο από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 1935 θα φθάσει στο αποκορύφωμά της μια άλλη συνταγματική πρακτική του Μεσοπολέμου: Η νομοθέτηση περνάει σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εκδίδει σωρεία αναγκαστικών νόμων και νομοθετικών διαταγμάτων για όλα τα θέματα, χωρίς καμία ή με πολύ περιορισμένη σύμπραξη του νομοθετικού σώματος και χωρίς έλεγχο εκ μέρους των δικαστηρίων. Η κατάλυση του συνταγματικού πλαισίου κορυφώνεται με την κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας –με το ψήφισμα της Ε’ Εθνοσυνέλευσης την 10η Οκτωβρίου 1935– και την επικύρωσή του με το νόθο δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου του 1935. Η παλινόρθωση οφείλεται αφ’ ενός στις συνεχείς παλινωδίες του αδύναμου πρωθυπουργού Τσαλδάρη και αφ’ ετέρου στις ταυτόχρονες δυναμικές κινήσεις των ακραίων στοιχείων του Λαϊκού Κόμματος, των φιλοβασιλικών αξιωματικών και των δύο μικρότερων πόλων του αντιβενιζελικού πολιτικού κόσμου, των Γ. Κονδύλη και Ιωάννη Μεταξά.
    Επιτρέπεται σε περιόδους κρίσεων να παρεκκλίνουμε από το συνταγματικό κείμενο χάριν του δημοσίου συμφέροντος; Αποτελεί η σωτηρία της πατρίδας μια υπερσυνταγματική αρχή που υπερισχύει της «τυπικής» συνταγματικής νομιμότητας κατά το «salus populi suprema lex esto»; Μήπως στην ελληνική πολιτική και στη συνταγματική ιστορία υπερτονίζουμε τον ρόλο των ξένων δυνάμεων και την οικονομική διάσταση εις βάρος του ρόλου των προσωπικοτήτων; Στα ερωτήματα αυτά τοποθετείται ο συγγραφέας μέσα από την ανάλυση των συνταγματικών γεγονότων του 1935, από το βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου ως την παλινόρθωση της βασιλείας την 3η Νοεμβρίου 1935. Η μελέτη του Σπύρου Βλαχόπουλου αναδεικνύει τεκμηριωμένα, αντικειμενικά αλλά και με σαφήνεια, άγνωστα γεγονότα ή νέες διαστάσεις γνωστών γεγονότων της περιόδου, όπως και την ένταξη των νέων συνταγματικών γεγονότων του 1935 στο γενικότερο κλίμα της κρίσης του κοινοβουλευτισμού στον Μεσοπόλεμο.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#540 Ιούνιος - 4,50€

 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 4 ΗΣΙΟΔΟΣ
του Ελευθέριου ΗΛ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 1453 | H AΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (Μέρος Β΄)
του Τζον Τζούλιους Νόργουιτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ: Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
 του Βάιου Καλογρηά
Διαβάστε περισσότερα >>
 37 Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΡΟΝΙΚΟΥ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (1945)
 του Ιάκωβου Χονδροματίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 55 Η ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
του Ντανιέλ Λεφέβρ
Διαβάστε περισσότερα >>
 64 ΑΘΑΜΑΝΙΑ - ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ
 του Δημητρίου Κων. Ρίζου
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 Η IΣΟΡΡΟΠΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 84 ΟΤΑΝ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ…
του Μάκη Προβατά
Διαβάστε περισσότερα >>
 91 Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 100 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
 του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 110 ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ. Ένας μεγάλος αποκρυφιστής του 20ού αιώνα
του Φίλιππου Φίλιππα
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Σπύρος Βλαχοχρήστος
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ 1935
Εκδόσεις Ευρασία, 2012, σελ.: 400, τιμή: 23,50 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114    Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116    Το χθες στην Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118    Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120    Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122    Κινηματογράφος και Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
124    Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost