4 Η ΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
Η ΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
Η μεγάλη αποκρυπτογράφηση συνεχίζεται
του ΖΑΝ-ΛΙΚ ΜΑΖΟΥΡΕ
Την 1η Δεκεμβρίου 2008 μελετητές των Μάγια από κάθε γωνιά του κόσμου συναντήθηκαν στο Παρίσι, στο Μουσείο του Quai Branly, για την 13η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τους Μάγια. Εκτός από την καθαυτή συνδιάσκεψη, στην οποία παρευρέθησαν 250 ειδικοί –πανεπιστημιακοί αλλά και ανεξάρτητοι ερευνητές– πραγματοποιήθηκαν «εργαστήρια επιγραφικής Μάγια» ανοιχτά σε ερασιτέχνες, νεόφυτους ή ήδη μυημένους. Στόχος ήταν να μάθουν, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, να αποκρυπτογραφούν ένα απλό κείμενο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν εργαστήρια επιγραφικής Μάγια για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στη Γαλλία τα εργαστήρια του Quai Branly ήταν τα πρώτα.
Η γραφή των Μάγια είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στην Ευρώπη από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. «Δεν βρέθηκε γι’ αυτήν ένας Σαμπολιόν», διαπιστώνει ο Σεντρίκ Μπεκέ, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INALCO) της Γαλλίας. «Ούτε και μία στήλη της Ροζέτας… Το μέγεθος του πονήματος εξηγεί και τη βραδύτητά του». Η «μεγάλη αποκρυπτογράφηση», η οποία ξεκίνησε ήδη από τον 19ο αιώνα, στην πραγματικότητα συνεχίζεται ακόμη. Και η πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια είναι θεαματική.
Η περιπέτεια ξεκινάει το 1864 με τον αββά Μπρασέρ ντε Μπουρμπούρ. Ο Γάλλος κληρικός, εξερευνητής και αρχαιολόγος, φαίνεται ότι πέρασε τη ζωή του αποκαθιστώντας, όσο μπορούσε, την καταστροφή που είχαν υποστεί τα βιβλία των Μάγια κατά τον 19ο αιώνα από τον επίσκοπο Ντιέγκο ντε Λάντα.
[ Περισσότερα στο τεύχος... ]