Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

110 Βιβλία και Ιστορία

Μενέλαος Χαραλαμπίδης
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, ΣΕΛ.: 382, ΤΙΜΗ: 20,00 €

Η πολιτική που ακολούθησαν οι δυνάμεις κατοχής για να επιβάλουν την εξουσία τους είχε ως συνέπεια την πολιτική, την οικονομική, την ηθική αποσύνθεση και τον διχασμό των κατεχόμενων κοινωνιών. Τα αντιστασιακά κινήματα που εμφανίστηκαν στην κατεχόμενη Ευρώπη επιχείρησαν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, ανασυγκροτώντας τις κατεχόμενες κοινωνίες, σε μια διαφορετική όμως από την προπολεμική πολιτική και κοινωνική βάση. Αυτή ακριβώς η διάσταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε ο κύριος λόγος ανάπτυξης του αντιστασιακού φαινομένου σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα Ευρώπη.
Η μορφή και ο χαρακτήρας που έλαβε το αντιστασιακό κίνημα στην Ευρώπη καθορίστηκε από τη βαρύτητα που είχε η οικονομία κάθε κατεχόμενης χώρας για την πολεμική βιομηχανία των κατακτητών και από την κατάταξη των κατεχόμενων λαών στη φυλετική κλίμακα της ναζιστικής Γερμανίας.
Η κρίσιμη παράμετρος για τη μελέτη του αντιστασιακού φαινομένου στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφορά τους λόγους για τους οποίους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να ενταχθούν στην οργανωμένη αντίσταση και τους τρόπους μέσα από τους οποίους η αντιστασιακή εμπειρία μετασχημάτισε τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Στην προσπάθεια διερεύνησης του αντιστασιακού κινήματος που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αθήνα, μέσα από την οπτική των ανθρώπων που εντάχθηκαν μαζικά σε αυτό, η κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έλαβαν την απόφαση να πολεμήσουν ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους κατέχει κεντρική θέση. Η Αθήνα υπήρξε το πολιτικό και διοικητικό κέντρο της χώρας. Όσα διαδραματίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της ή στα στενά των συνοικιών της διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις και την πολιτική συνείδηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η Αθήνα, από μόνη της, αποτελούσε ένα ξεχωριστό μέγεθος για την ελληνική πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και η μελέτη του αντιστασιακού κινήματος που αναπτύχθηκε σε αυτήν κατά τη διάρκεια της Κατοχής αποτελεί ζητούμενο για την κατανόηση τόσο της κατοχικής περιόδου όσο και των γενικότερων πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων των επόμενων δεκαετιών.
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης εντάσσει τις πόλεις, και συγκεκριμένα την Αθήνα, στην ευρύτερη συζήτηση για την κατοχική περίοδο. Εστιάζει στο εαμικό αντιστασιακό κίνημα στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις προσφυγικές κατοικίες, εξηγώντας γιατί οι πρόσφυγες της Καισαριανής και του Βύρωνα, με τη συνδρομή των συναγωνιστών τους από το Παγκράτι, τη Γούβα και τον Υμηττό, μετέτρεψαν τις γειτονιές τους σε προπύργια του ΕΑΜ. Εξετάζει τους λόγους ένταξης στις εαμικές οργανώσεις και τις πρακτικές στρατολόγησης και κινητοποίησης των μαζών που χρησιμοποίησε το ΕΑΜ. Δείχνει ότι μέσα από τις μάχες στους δρόμους ή τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και στα συνεργεία αναγραφής συνθημάτων, η αντιστασιακή εμπειρία συγκροτεί μια νέα πολιτική ταυτότητα και ένα νέο συλλογικό υποκείμενο. Ο Χαραλαμπίδης παρακολουθεί τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων (φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες), και τον τρόπο με τον οποίο συνέβαλε στη μετατροπή του αγώνα για την επιβίωση σε αντιστασιακό αγώνα. Αναδεικνύει τις οργανωτικές πρακτικές του εαμικού αντιστασιακού κινήματος, την προσαρμογή τους στις εκάστοτε πολιτικές συνθήκες και τους διαφορετικούς τρόπους εκδήλωσης της αντιστασιακής δράσης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες και συνοικίες. Τονίζει τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα συγγενικά ή φιλικά δίκτυα που ενεργοποιήθηκαν στις γειτονιές, η χωροταξία της πόλης, τα δίκτυα πληροφοριών και ο παράνομος Τύπος στην ανάπτυξη της Αντίστασης. Επισημαίνει την τεράστια βαρύτητα που είχε η αντιστασιακή δράση, ως πράξη, στην ενεργοποίηση της νεολαίας και τους τρόπους μέσα στους οποίους οι νέοι αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές του αντιστασιακού κινήματος στην Αθήνα. Διερευνά τους λόγους κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΕΑΜ, τις γερμανικές αρχές κατοχής και τις διορισμένες από αυτές κυβερνήσεις. Εξετάζει τον ρόλο που διαδραμάτισε η βία στον μετασχηματισμό της πολιτικής σε ένοπλη σύγκρουση και τις πρακτικές που χρησιμοποίησε κάθε πλευρά για να επιτύχει τους στόχους της.
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης θέτει στο επίκεντρο τους ανθρώπους και την εμπειρία τους και αναδεικνύει την κατοχική Αθήνα ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του γεγονότος ότι μία κοινωνία αντιδρά σε περιόδους κρίσης. Υιοθετεί και αναδεικνύει μια οπτική της Ιστορίας «από τα κάτω», ώστε να επιτυγχάνεται η κατανόηση της κατοχικής περιόδου και του αντιστασιακού κινήματος μέσα από τις αντιλήψεις και τις επιλογές των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτό ή υποστήριξαν τη δράση του.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#537 Μάρτιος - 4,50€

 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 4 ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ 10ο ΑΙΩΝΑ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 19 Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
του Τζον Τζούλιους Νόργουιτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 29 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Μάρτιν Βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
 του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 56 ΜΠΙΖΑΝΙ 1912-13: Η ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Α΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Νίκου Γιαννόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 69 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΧΑΡΑΛ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (1912-13)
των Θεοδόση & Πέτρου Πυλαρινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
της Σοφίας Ντενίση
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
της Μαρούλας Κλιάφα
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΠΑΟΥΛ ΟΓΚΟΡΖΟΦ, ΕΝΑΣ (ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΣ) ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
 του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 108 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ
του Φίλιππου Φίλιππα
Διαβάστε περισσότερα >>
 110 Βιβλία και Ιστορία
Μενέλαος Χαραλαμπίδης
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, ΣΕΛ.: 382, ΤΙΜΗ: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 111 Βιβλία και Ιστορία
Οντέτ Βαρών-Βασάρ
Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΜΝΗΜΗΣ,
Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012, ΣΕΛ.: 232, ΤΙΜΗ: 15 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Μαρία Ρεπούση
ΤΑ ΜΑΡΑΣΛΕΙΑΚΑ, 1925-1927
Εκδόσεις Πόλις, 2012, ΣΕΛ.: 474, ΤΙΜΗ: 22,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
110 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
114 Το χθες στην Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
116 Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
118 Τέχνη και Ιστορία
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
120 Κινηματογράφος και Ιστορία
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
122 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost