Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

118 Βιβλία και Ιστορία

Νίκιας Λούντζης
Φιλοσοφικοί Πειρασμοί. Έχει, τελικά η Φιλοσοφία τον Θεό της;
Εκδ. Πάπυρος, 2012, σελ.: 360, τιμή: 18,00 €

Ο Νίκιας Λούντζης συνιστά μια μάλλον ιδιάζουσα και αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση στα νεοελληνικά γράμματα. Προσωπικότητα πολυσχιδής, νομικός με πολυετή σταδιοδρομία, από πολύ νωρίς άρχισε να διαμορφώνει το δικό του, αυτόνομο πνευματικό στίγμα είτε με τα λογοτεχνικά του εγχειρήματα, είτε κυρίως με τις πολυάριθμες μελέτες του για την επτανησιακή ιστορία, την επτανησιακή μουσική αλλά και γενικότερα για την ιστορία της λυρικής τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και για την επτανησιακή ζωγραφική. Όσον αφορά τα επτανησιακά γράμματα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν η προσφορά και η επίδρασή του. Ο ρόλος του καθοριστικός και εν πολλοίς ευεργετικός, πηγάζει από μια αστείρευτη πηγή πείρας και γνώσεων, που απλόχερα κοινοποιούνται τόσο σε συνέδρια και διαλέξεις όσο και στις γραπτές του καταθέσεις που εκτείνονται από τη μετάφραση και τον δοκιμιακό λόγο έως το μυθιστόρημα και την ιστοριογραφία.
Το πιο πρόσφατο και ίσως πιο ιδιόμορφο πνευματικό του διάβημα είναι οι Φιλοσοφικοί πειρασμοί (με τον εξίσου «προκλητικό» υπότιτλο: Έχει, τελικά, η Φιλοσοφία τον Θεό της;), που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πάπυρος. Αυτή τη φορά ο Λούντζης επιχειρεί ένα μάλλον δύσκολο εγχείρημα: να μιλήσει για τα μεγάλα ζητήματα της φιλοσοφίας μέσα από την αφηγηματική φόρμα του μυθιστορήματος. Δύσκολο μεν τεχνικά, στην ουσία του όμως ερεθιστικό ή και λυτρωτικό για τον συγγραφέα, ο οποίος αξιοποιεί τη λογοτεχνική φόρμα για να δώσει ζωή στον αποστασιοποιημένο λόγο του φιλοσοφικού δοκιμίου, για να συνδέσει τη φιλοσοφική σκέψη με τη βιωμένη πραγματικότητα, για να σχολιάσει, να ειρωνευτεί, να μιλήσει για ανθρώπους με σάρκα και οστά.
Ο τόπος, είναι η καλοκαιρινή Ζάκυνθος του σήμερα· η αφορμή, ένα συνέδριο φιλοσοφίας, στο οποίο θα συναντηθούν πρόσωπα ετερόκλητα, το καθένα με τη δική του ιδιομορφία, τους δικούς του πόθους και τα δικά του πάθη. Επιστημονικές ανακοινώσεις, συζητήσεις, διασκεδάσεις στις χαυνωτικές καλοκαιρινές νύχτες, όλα θα ήταν μάλλον προβλέψιμα, αν δεν υπήρχε η παρουσία μιας νεαρής γυναίκας, ενός «καλλίγραμμου μελαχρινού μίσχου», που αναστατώνει τον ήρωα αφηγητή. Τον αναστατώνει γιατί δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος απέναντι στην παρουσία της, αφού είναι ένα πλάσμα ερωτικό και ερωτεύσιμο, αλλά και γιατί είναι ένα δροσερό, ατίθασο πνεύμα που θέτει συνεχώς ερωτήματα, που δεν αναζητεί απόλυτες αλήθειες αλλά αναζητεί απαντήσεις, έστω κι αν είναι δύσκολο να δοθούν, στα προσωπικά της υπαρξιακά ερωτήματα. Μεταξύ των δύο αναπτύσσεται ένας διάλογος που διατρέχει όλη την έκταση του βιβλίου, στο πλαίσιο του οποίου ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για τα μείζονα υπαρξιακά ερωτήματα που διατρέχουν όλη την ιστορία της φιλοσοφίας.
Την αφήγηση όμως δεν την μονοπωλούν τα δύο αυτά πρόσωπα. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, οι φίλοι, ο μικρόκοσμος της Ζακύνθου, δίνουν τη δυνατότητα στον αφηγητή να σχολιάσει συχνά με χιούμορ, συχνά με ειρωνεία που γίνεται δηκτική έως και «βλάσφημη», μια κοινωνική πραγματικότητα που αρέσκεται στην υποκρισία. Τα πρόσωπα στο βιβλίο δεν είναι καρικατούρες, αλλά ζωντανοί χαρακτήρες, δεν αποτελούν λογοτεχνικό άλλοθι για κάποια διδακτική αφήγηση, αλλά πραγματικούς ήρωες που δίνουν ζωή στο μυθιστόρημα. Όσο για τον τίτλο, Φιλοσοφικοί πειρασμοί, ο Λούντζης είναι απόλυτα διαφωτιστικός στον πρόλογο του βιβλίου του.
Ο όρος «φιλοσοφία», ετυμολογικά, περιορίζεται στον χώρο του πνεύματος. Ωστόσο, άδηλα έστω, περιέχει και στοιχεία ενδόμυχης λαχτάρας. Λαχτάρας προσέγγισης, όχι τόσο της δημιουργίας και της λειτουργίας του ανθρωποκεντρικού κόσμου, όσο της αντιπαλότητας στην ανθρώπινη ψυχή. Γιατί στην ανθρώπινη ψυχή απλώνονται δύο μαρμαρένια αλώνια, όπου ολοζωής παλεύουνε δυο ζευγάρια για τη νίκη· κάποια νίκη απροσδιόριστη και φευγαλέα. Το καλό παλεύει με το κακό στο πρώτο αλώνι· το εγώ με το εμείς, στο δεύτερο. Αθλοθέτης, προπονητής, διαιτητής και στα δύο: ο πειρασμός. Μια οντότητα φανταστική, την οποία επινόησε ο αμαρτωλός άνθρωπος για ν’ αθωώσει τον αναμάρτητο Θεό. Η φιλοσοφία, σε τελική ανάλυση, αποβλέπει στην υπαρξιακή πορεία του σκεπτόμενου και διαισθανόμενου ατόμου της μειοψηφίας, που ζητάει ν’ αναλάβει την ευθύνη των ηθικών επιλογών του· που ζητάει να προασπίσει το μόνο πρωτογενές και αναφαίρετο αγαθό που του τάχθηκε: την προσωπική του αξιοπρέπεια. Ο Νίκιας Λούντζης πλέκει αριστοτεχνικά τη λογοτεχνία με τον φιλοσοφικό στοχασμό, χρωματίζει τον λόγο του με χιούμορ και πικρή ειρωνεία, για να χτίσει ένα γοητευτικό έργο, οδηγώντας με σιγουριά τον αναγνώστη μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια των μεγάλων ερωτημάτων της δυτικής φιλοσοφίας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#536 Φεβρουάριος

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη      
Διαβάστε περισσότερα >>
 18 ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΟΥ 1875-76 ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
του Ζωρζ Καστελάν
 27 ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ 1877-1878
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 39 Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ
του Μάρτιν Βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 50 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ, ΜΙΑ ΑΤΕΛΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
της Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου
Διαβάστε περισσότερα >>
 59 Ο ΣΤΡΕΖΕΜΑΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1923-1929)
του Νίκου Παπαναστασίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
του Γεωργίου Θ. Μαυρογορδάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 72 Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΔΕΞΙΑΣ
του Στράτου Ν. Δορδανά.
Διαβάστε περισσότερα >>
 80 ΣΕΪΧΗΣ ΜΠΕΝΤΡΕΝΤΙΝ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
του Θωμά Μαστακούρη
 84 Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ (A΄Μέρος)
του Τζον Τζούλιους Νόργουιτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 94 ΚΟΜΕΝΤΙΑ ΝΤΕΛ’ ΑΡΤΕ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
της Αμάντας Σκαμάγκα
Διαβάστε περισσότερα >>
 105 Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
του Στάθη Κουτρουβίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
117 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Το χθες στην Ιστορία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
122  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
124  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
126  Τέχνη και Ιστορία ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
 117 Βιβλία και Ιστορία
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012, σελ. : 296, τιμή: 14,40 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 118 Βιβλία και Ιστορία
Νίκιας Λούντζης
Φιλοσοφικοί Πειρασμοί. Έχει, τελικά η Φιλοσοφία τον Θεό της;
Εκδ. Πάπυρος, 2012, σελ.: 360, τιμή: 18,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost