Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

116 Βιβλία και Ιστορία

William Martin,
H ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ,
Eικονογράφηση: Howard Gerrard,
Μετάφραση: Βαγγέλης Στεργιόπουλος,
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2012, σελ.: 176, τιμή: 14,50 €

Το Βερντέν, μια πόλη της Βορειοανατολικής Γαλλίας στις όχθες του ποταμού Μόζα, βρισκόταν από μακρού χρόνου στο επίκεντρο της γαλλογερμανικής διένεξης. Το 843, στο πάλαι ποτέ ρωμαϊκό οχυρό, υπεγράφη Συνθήκη βάσει της οποίας η αυτοκρατορία του Καρλομάγνου διαιρέθηκε σε τρία τμήματα. Ακολούθησαν περίοδοι άλλοτε γαλλικής και άλλοτε γερμανικής κατοχής, ωσότου ο Ερρίκος Β’ της Γαλλίας κατέλαβε την πόλη, το 1552. Το Βερντέν πολιορκήθηκε και κατελήφθη από τον πρωσικό στρατό το 1792, αλλά απελευθερώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, μετά τη μάχη του Βαλμύ. Η φρουρά της πόλης αντιστάθηκε περισσότερο το 1870, από τις 24 Αυγούστου ως τις 8 Νοεμβρίου, όταν παραδόθηκε με τις δέουσες στρατιωτικές τιμές. Το Βερντέν παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή ως το 1873. Με την αποχώρηση των Γερμανών οικοδομήθηκαν μια σειρά από σύγχρονα οχυρωματικά έργα προς υπεράσπιση των γαλλικών συνόρων. Αργότερα κατασκευάστηκαν στα «κενά» μεταξύ των οχυρών επιπλέον οχυρωματικά έργα.
Τον Ιούλιο του 1914 περίπου 65.000 άνδρες υπερασπίζονταν τις οχυρές θέσεις του Βερντέν. Παρά τις επιμελώς κατασκευασμένες αμυντικές του θέσεις, το Βερντέν σχεδόν περικυκλώθηκε και έπεσε στα χέρια των Γερμανών το 1914. Η γραμμή του μετώπου στο Βερντέν παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια του 1915. Τη γερμανική προέλαση του 1914 διαδέχθηκε ο πόλεμος των χαρακωμάτων. Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου Έριχ φον Φαλκενχάιν πίστευε ότι μια μαζική επίθεση του στρατού του θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στους Γάλλους και θα ανέτρεπε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Διάλεξε το Βερντέν, που ήταν απομονωμένο από τα τρία σημεία του ορίζοντα, με μικρές δυνατότητες υποχώρησης και μόνο μία οδό ανεφοδιασμού για τους Γάλλους. Επιπλέον, σε μια ενδεχόμενη νίκη του, ο δρόμος για το Παρίσι θα ήταν ανοικτός.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με μεγάλη μυστικότητα, αλλά διέρρευσε στους Γάλλους λίγες ημέρες πριν από την έναρξή της, που καθυστέρησε εξαιτίας της κακοκαιρίας. Έτσι οι Γάλλοι πρόφθασαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Βερντέν με δύο μεραρχίες και ανέβασαν το έμψυχο δυναμικό τους στους 30.000 άνδρες. Η επίθεση των Γερμανών άρχισε στις 7 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1916 με σφοδρό κανονιοβολισμό των γαλλικών θέσεων. Υπολογίστηκε ότι ως το απόγευμα ρίχτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο βόμβες.
Ακολούθησε επίθεση από τρία σώματα στρατού, συνολικής δύναμης 150.000 ανδρών. Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά φλογοβόλα όπλα για να «καθαρίσουν» τα γαλλικά χαρακώματα, αλλά και χημικά αέρια. Δύο ημέρες αργότερα είχαν προελάσει επτά χιλιόμετρα μέσα στις εχθρικές γραμμές, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου κατέλαβαν το Φορ Ντουαμόν, έναν σπουδαίο κρίκο στην οχυρωματική αλυσίδα του Βερντέν.
Η κατάσταση έγινε απελπιστική για τους Γάλλους. Τους έσωσαν, όμως, οι ενισχύσεις υπό τον στρατηγό Πετέν, που κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το μέτωπο. Οι έντονες χιονοπτώσεις και η αριθμητική ισορροπία οδήγησαν τη μάχη σε στασιμότητα και τέλμα, γνώριμο στοιχείο των επιχειρήσεων στο Δυτικό Μέτωπο. Στις μάχες του Βερντέν έλαβε μέρος και ένας νεαρός λοχαγός, ο Σαρλ Ντε Γκωλ (μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας), ο οποίος συνελήφθη αιχμάλωτος.
Η μάχη του Βερντέν αποτέλεσε σύμβολο για το γαλλικό έθνος. Η επιτυχία του αμυντικού συστήματος των χαρακωμάτων οδήγησε στη δημιουργία της κατοπινής οχυρωματικής Γραμμής Μαζινό, κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων. Η αμυντική αυτή διάταξη όμως αποτέλεσε κύριο παράγοντα της αδυναμίας της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τη γερμανική εισβολή του 1940.
Οι εκδόσεις Γκοβόστη στην εξαιρετική σειρά Οι μεγάλες μάχες, που προ μηνών εγκαινίασαν σε συνεργασία με τον γνωστό εκδοτικό οίκο στον τομέα της στρατιωτικής ιστορίας Osprey Publishing, εξέδωσαν μετά τη Μάχη του Κουρσκ, (1943), τη Μάχη του Βερντέν (1916), γραμμένη κατά τρόπο συναρπαστικό και παραστατικό από τον Γουίλιαμ Μάρτιν – υπηρέτησε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού­. Πλούσια εικονογραφημένη και επαρκώς τεκμηριωμένη, η έκδοση συνιστά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

#534 Δεκέμβριος- 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ (864-1057)
του Ζαν Κλωντ Σενέ
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΑΣ, Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Μέρος Α΄)
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΕΕ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 1944
της Μαρούλας Κλιάφα
 33 ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1940 (Μέρος Α΄)
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΕΠΟΧΗ ΩΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ (1815-1841)
του  Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 54 Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
του Μάρτιν Βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΒΑΡΒΑΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΣΑ (Μέρος Β΄)
του Τζων Τζούλιους Νόργουιτς
 74 ΕΣΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
του Απόστολου Μιχαηλίδη
 84 ΤΑΡΑΣ, Η ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 του Περικλή Δεληγιάννη
 94 ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΟ 1879
του Αλέξανδρου Στεργιόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 101 Ο ΔΑΒΙΔ ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
του Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα
 106 ΟΙ ΚΙΖΙΛΜΠΑΣΗΔΕΣ
 του Θωμά Μαστακούρη
 112 ΚΟΜΗΣ ΚΑΛΙΟΣΤΡΟ, ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 116 Βιβλία και Ιστορία
William Martin,
H ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ,
Eικονογράφηση: Howard Gerrard,
Μετάφραση: Βαγγέλης Στεργιόπουλος,
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2012, σελ.: 176, τιμή: 14,50 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
Κυριάκος Ντελόπουλος,
ΥΠΟΘΕΣΗ WIRIL,
Εκδόσεις Άλφα Πι, 2012, σελ.: 126, τιμή: 15,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
«Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο»; Παιδιά του Εμφυλίου στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη,
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2012, σελ.: 384, τιμή: 26,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ,
Εκδ. Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», 2012, σελ.: 192, Εκτός εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120 Το χθες στην Ιστορία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
122  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
124  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
126  Τέχνη και Ιστορία ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost