Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

78 ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ


Μολονότι υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική χώρα, τα αίτια του πολέμου που εξαπέλυσαν εναντίον του Ιράκ είναι άγνωστα.9 Όσο περνάει ο χρόνος και όσο περισσότεροι άνθρωποι δημοσιεύουν τα απομνημονεύματά τους τόσο περισσότερο περιπλέκεται η υπόθεση· το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εικασίες.

 Ίσως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους και οι κυριότεροι σύμβουλοί του, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο αναπληρωτής του τελευταίου, Πολ Γούλφοβιτς, να πίστευαν όντως ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αναμεμειγμένος στη διεθνή τρομοκρατία – παρά το γεγονός ότι στην έκθεση της CIA για την τρομοκρατία το 2000 αναφερόταν ότι δεν ήταν και παρότι αυτός καθαυτός ο πόλεμος υποδήλωνε ότι ο Ιρακινός ηγέτης δεν είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της.10 Ίσως να πίστευαν όντως ότι είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής – αν και, δεδομένης της συντριπτικής ήττας που είχε υποστεί το 1991, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς ήταν δυνατόν να πιστεύουν ότι τα όπλα αυτά συνιστούσαν απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ίσως να θεωρούσαν ότι, με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία και με τη χώρα αυτή να οδεύει κατά τα φαινόμενα προς εμφύλιο πόλεμο, η Μέση Ανατολή εισερχόταν σε φάση αποσταθεροποίησης και ότι ήταν αναγκαίο να θέσουν οι ΗΠΑ υπό τον έλεγχό τους μια άλλη σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα στη θέση της Σαουδικής Αραβίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μιλούσαν συνεχώς επί μία δεκαετία για την επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις. Στο μεγαλύτερο διάστημα του 20ού αιώνα η στρατιωτική τεχνολογία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τη μη στρατιωτική· συνεπεία τούτου, η τελευταία ωφελήθηκε από τα λεγόμενα παράπλευρα οφέλη. Με την εμφάνιση των μικροτσίπ, περί το 1980, η κατάσταση άλλαξε. Έκτοτε, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στον τομέα του εφοδιασμού, που προκαλούσαν ο μοναδικός όγκος των στρατιωτικών δυνάμεων, η ακαμψία τους και το ζήτημα της κατανομής αρμοδιοτήτων στους διάφορους κλάδους τους, η στρατιωτική τεχνολογία άρχισε να εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό, αν και η συζήτηση σχετικά με την επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις συνεχίστηκε. Ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα της εν λόγω επανάστασης άρχισαν να εμφανίζονται σε πολυάριθμα νέα όπλα, ανάμεσα στα οποία το σημαντικότερο ίσως ήταν το κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας JDAM (Joint Direct Attack Munitions), μία κατ’ αρχήν μη κατευθυνόμενη βόμβα που ήταν εξοπλισμένη με ένα απλό σύστημα GPS (Global Positioning System), ανάλογο με αυτό που διαθέτει ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Το ίδιο συνέβη και με πολλά μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (γνωστά ως RPV, Remotely Piloted Vehicles, και UAV, Unmanned Aerial Vehicles), με αισθητήρες, μέσα επικοινωνίας και συστήματα υπολογιστών για τον έλεγχο και τη διοίκηση των προαναφερθέντων. Οι παλαιότεροι διοικητές είχαν στη διάθεσή τους κιάλια και χάρτες. Στην εποχή μας το πλέον σημαντικό στον εξοπλισμό των διοικητών είναι ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής τους.
Με όλα αυτά τα μαγικά ηλεκτρονικά επιτεύγματα στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα ή και στο Διάστημα, οι Αμερικανοί αποσκοπούσαν στην πραγματικότητα στη διεξαγωγή του λεγόμενου δικτυοκεντρικού πολέμου (NCW, network-centric warfare). Ο «δικτυοκεντρικός πόλεμος» βασίζεται σε πολυάριθμα μυστηριώδη δίκτυα, γνωστά ως ARPANET, MILNET, NSFNET, CAVNET, και πολλά άλλα ακόμη πιο αλλόκοτα.11 Ένα από τα δίκτυα, το SIPRNET (Secret Internet Protocol Router Network), χρησιμοποιεί «έξυπνο πολυπλέκτη και κανάλια με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 512 κιλομπάιτς ανά δευτερόλεπτο» για να εξασφαλίζει «υψηλής ταχύτητας υπηρεσίες μεταγωγής πακέτων πληροφοριών», με σκοπό την κάλυψη «των αναγκών σε επίπεδο εθνικής άμυνας». Μεταξύ πολλών άλλων αξιοθαύμαστων, το εν λόγω δίκτυο συνδέει μεταξύ τους 134 ξεχωριστές κρατικές υπηρεσίες. Ένας από τους στόχους του είναι να παρέχει στους διοικητές άμεση πρόσβαση σε οποιεσδήποτε σοφές «παρατηρήσεις» των υπηρεσιών αυτών.
Ένας άλλος στόχος είναι η σύνδεση όλων των υπολογιστών μεταξύ τους, ώστε όλοι οι διοικητές να έχουν την ίδια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της μάχης. Ακολούθως, έχοντας την ίδια «εικόνα της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο»,12 θα συντονίσουν τις κινήσεις τους δίνοντας τη δυνατότητα στις μονάδες τους να συγκεντρωθούν γύρω από τους στόχους τους, όπως οι μέλισσες που επιτίθενται σε όποιον απερίσκεπτο παρενοχλεί την κυψέλη τους. Έχοντας ανακαλύψει, αναγνωρίσει και παρακολουθήσει τις κινήσεις του εχθρού με τη βοήθεια των αισθητήρων τους, προτού προλάβει ο τελευταίος να πράξει το ίδιο, οι διοικητές θα είναι σε θέση να ενεργήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον αντίπαλο. Έχοντας ως αφετηρία μια ιδέα που διατυπώθηκε αρχικά από έναν αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τον εκλιπόντα σμήναρχο Τζον Ρ. Μπόιντ, η προαναφερθείσα διαδικασία έγινε γνωστή ως διείσδυση στον Κύκλο OODA (Observation, Orientation, Decision, Action) του εχθρού.13

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#531 Σεπτέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ: ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
της Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου
Διαβάστε περισσότερα >>
 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
 του Στέλιου Ζαχαρίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 29 Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΛΕΦΤΑΔΕΣ» ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΡΣΑΛ
του Θανάση Δ. Σφήκα
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΙΕΣ
του Βαλέριο Μανφρέντι
Διαβάστε περισσότερα >>
 44 Η ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΩΝ ΙΩΝΩΝ
του Τάκη Σαλκιτζόγλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 56 ΑΕΤΙΔΕΑΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ
του Δ. Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 60 ΡΙΖΟΡΤΖΙΜΕΝΤΟ, Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ, (Μέρος Β΄)
του Τζων Τζούλιους Νόργουιτς
 72 ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ;
του Ρισάρ Λεμπό
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 92 ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ
του Στάθη Κουτρουβίδη
 102 Ο «ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ» ΤΟΥ Α΄ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 111 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗς
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Βασίλης Δαλκαβούκης - Ελένη Πασχαλούδη - Ηλίας Σκουλίδας - Κατερίνα Τσέκου (Επιμέλεια)
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2012, σελ. :440, τιμή: 26,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Νίκος Μαραντζίδης, Κώστας Τσίβος
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Το ΚΚΕ μέσα από τα τσέχικα αρχεία 1946-1968
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012, σελ.: 334, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Γρηγόρης Αγγελόπουλος
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ (1940-1941)
Μεταγραφή-Επιμέλεια: Κώστας Γ. Τσικνάκης
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Εκδόσεις Βιβλιόραμα, 2011, σελ.: 152, τιμή: 8,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116 Το χθες στην Ιστορία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
124 Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost