Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

78 ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

του Μαρτιν βαν Κρεβελντ

Δεν διαθέτουν όλες οι αντεπαναστατικές δυνάμεις αυτά που διέθεταν οι Βρετανοί στη Βόρεια Ιρλανδία: άριστα εκπαιδευμένους, πειθαρχικούς, επαγγελματίες στρατιώτες και αστυνομικούς, καθώς και ένα κοινωνικό σύνολο το οποίο αναγνωρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι προαναφερθέντες. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι δεν διαθέτουν όλες οι αντεπαναστατικές δυνάμεις τα ατσάλινα νεύρα και το αναμφισβήτητο βρετανικό φλέγμα, ώστε να μην παρασυρθούν από προβοκατόρικες ενέργειες και να εξακολουθούν να έχουν τη συνήθη δραστηριότητά τους. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχουν οι άνδρες κάθε αντεπαναστατικής δύναμης την πολυτέλεια να μιλούν τη γλώσσα των ανταρτών –ένα τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο είναι, ή θα έπρεπε να είναι, σε θέση να εκτιμήσουν όσοι μιλούν για «έλεγχο των πληροφοριών»– ή να γνωρίζουν τη χώρα τόσο καλά όσο αυτοί. Το κλείσιμο των συνόρων βοηθά· αν η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας δεν είχε λάβει κάποια στιγμή την απόφαση να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της για να θέσει υπό έλεγχο τις επιχειρήσεις του IRA στην επικράτειά της είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είχαν τερματιστεί ποτέ οι ταραχές.


Αρχής γενομένης τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950, τα βιβλία και τα άρθρα που έχουν γραφεί αναφορικά με την καταστολή των επαναστατικών κινημάτων είναι τόσο πολλά, που αν είχαν φορτωθεί στον Τιτανικό το πλοίο θα βυθιζόταν χωρίς καν να προσκρούσει σε παγόβουνο. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν όλα αυτά τα κείμενα έχουν γραφεί από τους ηττημένους, σαν να βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν φυλακισμένος στο κελί του και να έδινε οδηγίες σε έναν Αμερικανό διοικητή για τις ενδεδειγμένες κινήσεις του στον επόμενο Πόλεμο του Κόλπου. Ακόμη χειρότερα, πολύ συχνά ο πραγματικός στόχος των συγγραφέων δεν είναι να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη αλλά να δώσουν εξηγήσεις για την αποτυχία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε όλα και σε όλους εκτός από τους ίδιους· έτσι εξηγούνται οι συχνές εμφατικές αναφορές τους στην έλλειψη «πολιτικής καθοδήγησης», «συντονισμού» και «συνεργασίας». Ακόμη όμως και όταν δεν συμβαίνει αυτό, πολλά από τα εν λόγω βιβλία και άρθρα, δεδομένου ότι έχουν γραφεί στη διάλεκτο των σύγχρονων κοινωνικών επιστημών, είναι απλώς ακατανόητα. Παραδείγματος χάριν, τι μπορεί να καταλάβει κανείς από συμβουλές του τύπου «αναζήτησε συντελεστές αρνητικής συνεργίας» ή «μείωσε την αρνητική εντροπία/αύξησε την εντροπία»;17
Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα επιτυχής επιχείρηση καταστολής επαναστατικού κινήματος ήταν αυτή που πραγματοποίησαν οι Βρετανοί στη Βόρεια Ιρλανδία.18 Οι λεγόμενες Ταραχές στην Ιρλανδία έχουν μακρότατη ιστορία, αφού ανάγονται στον ιρλανδικό αγώνα για την ανεξαρτησία (1916-1921), στον βασιλιά Γουλιέλμο Γ’ που επικράτησε στη μάχη του Μπόιν το 1690, στον Όλιβερ Κρόμγουελ που επιχείρησε να κυβερνήσει το νησί με τη γνωστή σιδερένια πυγμή του, ακόμη και στον Ερρίκο B’ (βασίλευσε από το 1154 ως το 1189), ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Άγγλος μονάρχης που εκστράτευσε στην Ιρλανδία. Τον Ιανουάριο του 1969, εν μέσω διαμαρτυριών εκ μέρους των καθολικών για το γεγονός ότι αντιμετωπίζονταν με άδικο τρόπο σε όλα τα ζητήματα, από την απασχόληση ως τη στεγαστική πολιτική, σημειώθηκε μια νέα έκρηξη ταραχών. Οι ταραχές κλιμακώθηκαν ταχύτατα, με εκρήξεις βομβών σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος και αντλιοστάσια καθώς και οδομαχίες ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες διαδηλωτών. Η Royal Ulster Constabulary (RUC), η τοπική αστυνομική δύναμη –ήταν στελεχωμένη κυρίως από προτεστάντες–, δεν ήταν σε θέση να περιορίσει τη βία. Συνεπεία τούτου, ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον έδωσε εντολή στον βρετανικό στρατό να παρέμβει. Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 1969, ο βρετανικός στρατός επωμίστηκε το κύριο βάρος της σύγκρουσης, ελέγχοντας αδιαλείπτως τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και δίνοντας δυναμικό «παρών» σε όλα τα ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία.
Έκτοτε η κατάσταση εξελίχθηκε επί τα χείρω. Στο Μπέλφαστ, αλλά και αλλού, ομάδες νεαρών προτεσταντών και καθολικών –πολλοί από αυτούς ήταν μεθυσμένοι– τριγυρνούσαν στους δρόμους. Συγκρούονταν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας σιδερένιους λοστούς και αλυσίδες ποδηλάτων, λεηλατούσαν καταστήματα και πυρπολούσαν κατοικίες με βόμβες μολότοφ. Σε μία και μόνο νυχτερινή «μάχη» (στο Μπέλφαστ, στις 14-15 Αυγούστου 1969) έχασαν τη ζωή τους 4 αστυνομικοί και 10 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 145 πολίτες. Η καταστροφή περιουσιών ήταν επίσης μεγάλης έκτασης, αφού τουλάχιστον 150 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η βία, που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει η περιοχή επί 50 σχεδόν χρόνια, φάνηκε να αμβλύνει τον ενθουσιασμό και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Ωστόσο η άμβλυνση των παθών αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς ακολούθησε η έκρηξη ακόμη μεγαλύτερων ταραχών τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Έκτοτε η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς τα βρετανικά στρατεύματα –10.000 και πλέον στρατιώτες– ματαίως επιχειρούσαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να συγκρουστούν και να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες καταστροφές. Εν αγνοία των Βρετανών κλιμακώθηκε και η τρομοκρατία. Το 1971 σημειώθηκαν πάνω από 3.600 τρομοκρατικές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 174 άνθρωποι. Το 1972 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 14.000 και 470.19 Ο IRA δεν περιόρισε την τρομοκρατική δράση του στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά πραγματοποίησε επιχειρήσεις και στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ταραχές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους στις 30 Ιανουαρίου 1972, όταν σημειώθηκαν ευρείας κλίμακας οδομαχίες στο Λόντοντερι, που τερματίστηκαν με τη δολοφονία δεκατριών ανθρώπων από τα βρετανικά στρατεύματα. Τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν στην ιστορία ως «Bloody Sunday» («Αιματοβαμμένη Κυριακή»). ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#530 Αύγουστος 2012 - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΥΔΑΣΠΗ ΠΟΤΑΜΟΥ
 του Λυκούργου Αρεταίου
 21 ΑΡΑΧΟΒΑ (18-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1826)
του Νίκου Γιαννόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 41 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ Η ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ (1344-1922)
του Πέτρου Μεχτίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΣΤΙΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ
της Πιερρίνας Κοριατοπούλου
 58 ΡΙΖΟΡΤΖΙΜΕΝΤΟ, Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
του Τζων Τζούλιους Νόργουιτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 67 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ (1926-1958), Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
 του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 89 ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΡΕΤΟΝ ΓΟΥΝΤΣ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 105 ΤΟ «ΑΙΝΙΓΜΑ» ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Graham Shipley
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ 323-330 π.Χ.,
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2012,
τόμ. Α’ & τόμ. Β’, σελ. 620 & 186, τιμή: 40, 00€
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Eιρήνη Σαρόγλου-Τσάκου
ΥΓΕΙΑ ΕΝ ΠΛΩ
Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, ΜΚΟ Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», 2011, σελ. 280, Εκτός εμπορίου.
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Arthur Muller, Dominique Mulliez, Catherne Aubert
100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ, 1911-2011,
Εκδόσεις École Française d’ Athènes και Ολκός, σελ.: 176, τιμή: 25,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Σωκράτης Κουγέας
Η ΜΑΝΗ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ (1570-1572 & 1692-1699) ΚΑΙ Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΙΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ (1689-1711). Συλλογή Σωκράτη Κουγέα - Κωνσταντίνου Μέρτζιου, Βιβλιοθήκη Γενικών Αρχείων του Κράτους, 2012, σελ.: 458 (εκτός εμπορίου).
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΡΟΥ, Παναγιώτης Ν. Θεοδοσίου, Η άλλη όψη της αθηναϊκής ιστορίας
εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001, σελ. 390, τιμή: 49,50 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116 Το χθες στην Ιστορία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
124 Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost