Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

65 ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΙΔ΄(1661-1715)

Οι πόλεμοι του Λουδοβίκου ΙΔ’ (1661-1715)
του Λυκούργου Αρεταίου


Ο μεγάλος Γάλλος ιστορικός Μισελέ (1798-1874) παρουσίασε τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΔ’ ως «ερωτευμένο με τον πόλεμο» και κατεχόμενο από τέτοιο πάθος για τη δόξα που τον οδήγησε να θυσιάσει, πέραν του μέτρου, στον βωμό και στη λατρεία του θεού Άρη.
Ο Γάλλος βασιλιάς κινούμενος από μια ακόρεστη υπερηφάνεια και φιλοδοξία και γοητευμένος από τη ματαιοδοξία της δύναμης βύθισε την Ευρώπη στη φρίκη συνεχόμενων πολέμων.
Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, που αποκλήθηκε «βασιλιάς Ήλιος», διεξήγαγε τέσσερεις μεγάλους πολέμους εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης: Ο πρώτος ήταν ο πόλεμος της Φλάνδρας (1667-1668), ο δεύτερος ήταν ο πόλεμος κατά της Ολλανδίας (1672-1678), ο τρίτος ήταν ο πόλεμος της Λίγκας (του Συνασπισμού) του Άουγκσμπουργκ (1688-1697) και ο τέταρτος ήταν ο πόλεμος για τη διαδοχή του ισπανικού θρόνου (1701-1712).
Όταν ο Γάλλος βασιλιάς πέθανε το 1715, άφησε μια Γαλλία πλήρη δόξας αλλά ημικατεστραμμένη και ερειπωμένη εξαιτίας των μακροχρόνιων πολέμων του.

Η διπλωματία του Λουδοβίκου ΙΔ’ προετοιμάζει το έδαφος για τους πολέμους του
    Καθ’ ον χρόνο ο μέγας Κολμπέρ, υπουργός των Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΔ’, προσφέρει στον βασιλιά του τα οικονομικά μέσα που είναι απαραίτητα για την άσκηση της φιλόδοξης πολιτικής του και θέτει στη διάθεσή του ένα ισχυρό ναυτικό (του οποίου τα πλοία αυξάνονται από μόλις 18 το 1661 σε 276 στο τέλος της βασιλείας!), ο περίφημος Λουβουά, υπουργός των Στρατιωτικών, δημιουργεί και οργανώνει για τον ηγεμόνα του τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης (ο οποίος από 72.000 άνδρες το 1667 και 290.000 το 1688 φθάνει τους 400.000 άνδρες το 1702). Κύριος του πολυπληθέστερου βασιλείου και με τη μεγαλύτερη έκταση στη δυτική χριστιανοσύνη, ηγεμόνας ενός κράτους το οποίο εξήλθε νικηφόρο, μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Βεστφαλίας και των Πυρηναίων, ύστερα από τον Τριακονταετή πόλεμο με τους Αψβούργους, ο Λουδοβίκος ΙΔ’ είναι αποφασισμένος να επιβάλει στην Ευρώπη την ηγεμονία της Γαλλίας. Μπορούσε δε να υπολογίζει για την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο στη δύναμη των όπλων του όσο και στην ικανότητα των διπλωματών του.
    Καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας του η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας βρίσκεται στα χέρια αξιόλογων υπουργών: του Ούγου ντε Λιόν μέχρι το 1671, του Αρνό ντε Πομπόν, κατά τα οκτώ επόμενα έτη, του Κολμπέρ ντε Κρουασύ μέχρι το 1696 και τέλος του Κολμπέρ ντε Τορσύ (οι δύο τελευταίοι δεν πρέπει να συγχέονται με τον Κολμπέρ, υπουργό των Οικονομικών) μέχρι το 1715. Ο συνετός Ούγος ντε Λιόν, ο οποίος έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης των Πυρηναίων, καθώς και στη σύναψη του γάμου του Λουδοβίκου ΙΔ’ με την Ινφάντα της Ισπανίας Μαρία Θηρεσία, κόρη του βασιλιά Φιλίππου Δ’ από τον πρώτο του γάμο, καταβάλλει προσπάθειες, κατά τα πρώτα έτη της βασιλείας, για να απομονώσει τον πέραν των Πυρηναίων αντίπαλο, εναντίον του οποίου η Γαλλία θα κινδυνεύσει αναπόφευκτα να βρεθεί αντιμέτωπη όταν θα τεθεί το θέμα της κληρονομίας της Μαρίας Θηρεσίας. Ήδη, μετά τον θάνατο του βασιλιά Φιλίππου Δ’ της Ισπανίας το 1665, ανέρχεται στον θρόνο ο ασθενικός Κάρολος Β’ που δεν έχει διάδοχο. Έτσι η Ευρώπη θα περιμένει επί 35 ολόκληρα έτη μέχρι τον θάνατό του, και, εν τω μεταξύ, κάθε ευρωπαϊκή δύναμη θα ελπίζει να ρυθμίσει προς όφελός της τη διαδοχή του ισπανικού θρόνου όταν αυτή προκύψει.
    Ο Ούγος ντε Λιόν καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να απομονώσει τους Αψβούργους της Βιέννης και να αμφισβητήσει την αξίωσή τους να εμφανιστούν ως οι εκπρόσωποι του συνόλου των Γερμανών. Τη στιγμή αυτή κατά την οποία ο γερμανικός κόσμος είναι εξασθενημένος μετά τους θρησκευτικούς πολέμους (Τριακονταετή Πόλεμο, 1618-1648) και επιπλέον απειλείται και πάλι από τους οθωμανικούς στρατούς, ο Αυστριακός αυτοκράτορας δεν είναι σε θέση να αποτελέσει ένα επικίνδυνο εμπόδιο στις γαλλικές φιλοδοξίες. Καθώς λοιπόν η διπλωματία του Λουδοβίκου ΙΔ’ δραστηριοποιείται στον Βορρά και στην Ανατολή της Ευρώπης, ο Γάλλος βασιλιάς στηρίζει συγχρόνως την Πορτογαλία κατά της Ισπανίας και ενδυναμώνει τη συμμαχία του με την Αγγλία. Ο Ούγος ντε Λιόν κανονίζει επίσης –αφού οργανώνει προηγουμένως τον γάμο της Ενριέττας της Αγγλίας με τον Φίλιππο της Ορλεάνης, αδελφό του βασιλιά– τον γάμο της Αικατερίνης ντε Μπραγκάνς με τον Κάρολο Β’ Στιούαρτ, βασιλιά της Αγγλίας. Έτσι, με διαδοχικές συγγένειες ο βασιλιάς και ο υπουργός του δημιουργούν ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που είναι ευνοϊκό για τα συμφέροντα του γαλλικού βασιλείου.
    Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ επιβάλλει και σε άλλους τομείς τις θελήσεις του: αποκρούει την απαίτηση των Άγγλων, δηλαδή όλα τα ξένα πλοία να χαιρετίζουν την αγγλική σημαία, καθώς και την αξίωση των Ισπανών να διαθέτουν στη Ρώμη ένα προβάδισμα έναντι των Γάλλων. Υποχρεώνει επίσης τον πάπα Αλέξανδρο Ζ’ να απολογηθεί ταπεινά μετά το επεισόδιο κατά το οποίο οι Κορσικανοί φρουροί του κακομεταχειρίσθηκαν τους υπηρέτες του Γάλλου πρεσβευτή.
    Ενώ ο βασιλιάς της Γαλλίας μεριμνούσε με τις συμβολικές αυτές πράξεις για να αναγνωριστεί η υπεροχή του έναντι των υπολοίπων ηγεμόνων της Ευρώπης, επιθυμεί παράλληλα να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της χριστιανοσύνης απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο, και το 1664 6.000 Γάλλοι που έρχονται να ενισχύσουν τον αυτοκρατορικό στρατηγό Μοντεκούκολι παίζουν έναν αποφασιστικό ρόλο στη νίκη του Σεν Γκόταρντ. Κατά το ίδιο έτος, 1664, ο δούκας ντε Μποφόρ και ο κόμης ντε Βιβόν κυρίευσαν για ένα διάστημα το λιμάνι των Βερβέρων του Νζιτζελί. Μερικά χρόνια, μάλιστα, αργότερα ο δούκας ντε Μποφόρ βρήκε ηρωικό θάνατο καθώς πολεμούσε τους Τούρκους κατά τον πόλεμο της Κρήτης. . ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Νο 529

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

529 Ιούλιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
του Αναστασίου Δ. Καραγιάννη        
 16 Ο ΕΡΝΣΤ ΡΕΜ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ
του Γκιουζέπε Μάϊντα       
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΠΕΡΙ ΝΑΖΙ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
 44 ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ (1919-1933)
του Γεωργίου Αθανασάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 54 Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 11ο ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 65 ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΙΔ΄(1661-1715)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΣΑΜΠΑΤΑΪ ΖΕΒΙ: ΕΝΑΣ ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 ΤΑ «ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΑΤΡΑΧΟΜΥΟΜΑΧΙΑΣ» ΤΟΥ ΤΖΑΚΟΜΟ ΛΕΟΠΑΡΝΤΙ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗΣ
Του Παύλου Στ. Βασία
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1946
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 110 ΠΕΡΟΥ: Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ

 112 Βιβλία και Ιστορία
Heinrich A. Winkler
ΒΑΪΜΑΡΗ, Η ΑΝΑΠΗΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 1918-1933
Μετάφραση: Άντζη Σαλταμπάση,
Εκδόσεις Πόλις, 2011, σελ.: 394, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Κατίνα Τέντα-Λατίφη
ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Βιωματική βιογραφία
εκδ. Βιβλιοπωλείον της «Eστίας», 2011, σελ.: 442, τιμή: 23,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Νέστωρ Ε. Κουράκης
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ
Εκδόσεις Ποιότητα, 2012, σελ. 182, τιμή: 15,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Νικόλαος Γ. Νικολούδης
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. Ρήξεις και συνέχειες με το Βυζάντιο και τη Δύση.
Εκδόσεις Αντ. Σταμούλης, σελ.:102, τιμή: 15,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116 Το χθες στην Ιστορία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
124 Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost