Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 680
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Αιματηρή σφαγή με κανιβαλισμό στην προϊστορική Βρετανία
Βρετανοί αρχαιολόγοι, σε πρόσφατη μελέτη τους, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την, πιθανότατα, αιματηρότερη σφαγή στην προϊστορική Βρετανία. Όπως αναφέρουν, στα οστά 37 ανδρών, γυναικών και παιδιών, που είχαν βρεθεί τη δεκαετία του 1970 σε μικρό σπήλαιο κοντά στο Σόμερσετ και χρονολογούνται στο διάστημα 2200-2000 π.Χ., υπάρχουν σαφή ίχνη σφαγιασμού, τεμαχισμού, αλλά και μάσησης από ανθρώπινα δόντια.
Οι μελετητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοιας κλίμακας πράξη βίας που να έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη βρετανική προϊστορία, εκτιμώντας πως η αγριότητα της σφαγής, με τον διαμελισμό των θυμάτων και τον κανιβαλισμό των σωρών, ενδέχεται να ήταν σκόπιμη ώστε να προκαλέσει τον φόβο στις γύρω κοινότητες.
«Η έρευνα για την πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Βρετανία επικεντρώνεται κυρίως στο εμπόριο, την κεραμική, τη γεωργία και τα ταφικά έθιμα. Σπάνια εξετάζουμε τους πολέμους ή την εκτεταμένη βία, καθαρά λόγω έλλειψης στοιχείων. Αυτή η ανακάλυψη είναι μια ωμή υπενθύμιση ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα θηριωδίας που ανταγωνίζονται σύγχρονα εγκλήματα» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian o καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κύριος συγγραφέας της μελέτης, Ρικ Σούλτινγκ.
Το αρχαιότερο χριστιανικό εύρημα βόρεια των Άλπεων
Ένα ασημένιο φυλαχτό, μήκους 3,5 εκατ., που βρέθηκε σε τάφο «ηλικίας» περίπου 1.800 ετών στην Φρανκφούρτη, αποδείχθηκε το αρχαιότερο χριστιανικό εύρημα που έχει ποτέ εντοπιστεί βόρεια των Άλπεων. Το φυλαχτό φέρει αφιέρωση στον Χριστό γραμμένη στα λατινικά, γεγονός σπάνιο αφού κατά τον 3ο αιώνα και προτού ο χριστιανισμός αναγνωριστεί από τον Μέγα Κωνσταντίνο ως ισότιμη θρησκεία (313 μ.Χ.), τα περισσότερα ανάλογα κείμενα γράφονταν στην εβραϊκή ή την ελληνική γλώσσα. Η αποκρυπτογράφησή του ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τη βοήθεια ακτίνων Χ και προηγμένων ψηφιακών εφαρμογών, καθώς τμήματα του φυλαχτού είχαν υποστεί σοβαρές φθορές στη διάρκεια των αιώνων, ενώ και πολλά από τα γράμματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διαβαστούν.
Ο τάφος είχε ανασκαφεί το 2018 σε περιοχή, όπου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους υπήρχε η πόλη Νίντα, με το φυλαχτό να είναι τοποθετημένο κάτω από το πηγούνι ενός ανδρικού σκελετού. Τώρα οι αρχαιολόγοι, με τη σύμπραξη ειδικών επιστημόνων, θα επιχειρήσουν να αποσαφηνίσουν αν ο άνδρας αυτός ήταν κάτοικος της Νίντα ή απλώς είχε βρεθεί (και πεθάνει) στην πόλη, ταξιδεύοντας από νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης.
Ο Κολόμβος «εισήγαγε» τη σύφιλη στην Ευρώπη;
Τη θεωρία ότι τα πληρώματα του Χριστόφορου Κολόμβου «εισήγαγαν» τη σύφιλη στην Ευρώπη το 1493, μετά τις πρώτες εξερευνητικές αποστολές τους, επιχειρεί να επικυρώσει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Μια εναλλακτική θεωρία υποστηρίζει ότι η λοίμωξη αυτή είχε εμφανιστεί προηγουμένως στην Ευρασία, ωστόσο οι συντάκτες της τελευταίας μελέτης, αφού εξέτασαν βακτηριακά γονιδιώματα, ή γενετικές αναγνώσεις από αρχαία ανθρώπινα οστά και δόντια που έχουν ανακτηθεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, επιβεβαίωσαν πως οι στενοί γενετικοί συγγενείς όλων των γνωστών μορφών της σύφιλης κυκλοφορούσαν στην Αμερική πριν από 8.000 χρόνια.
Η πρώτη σοβαρή επιδημία σύφιλης στην Ευρώπη καταγράφηκε το 1494 στην Γαλλία, σαρώνοντας τα επόμενα πέντε χρόνια όλη την ήπειρο και αργότερα την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. «Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν σαφώς ότι η σύφιλη και οι συγγενικές ασθένειες έχουν τις ρίζες τους στην Αμερική, ενώ εμφανίστηκαν στην Ευρώπη στα τέλη του 15ου αιώνα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Kίρστεν Μπος, ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάπλωσή τους σε ολόκληρο τον κόσμο».
Αργεντινή: Ταυτοποιήθηκε το 138ο «εξαφανισμένο» παιδί από τη δικτατορία
Την πλήρη ταυτοποίηση ενός ακόμα «χαμένου» παιδιού, που είχε κλαπεί από τους γονείς του στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), ανακοίνωσε η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου». Πρόκειται για το 138η υπόθεση «εξαφανισμένου» παιδιού που επιλύεται τα τελευταία 47 χρόνια από τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για τον γιο της Μάρτας Ενρικέτας Πουρτάλ και του Χουάν Κάρλος Βιζαμαγιόρ, μέλη της περονικής οργάνωσης «Μοντονέρος». Η 8,5 μηνών έγκυος Πουρτάλ και ο Βιζαμαγιόρ είχαν απαχθεί στις 10 Δεκεμβρίου 1976 από άνδρες με πολιτικά ρούχα, ενώ για τελευταία φορά είχαν θεαθεί στους χώρους της Σχολής Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής (ESMA), κέντρο βασανιστηρίων της χούντας για περισσότερους από 5.000 κρατούμενους. Ο γιος τους γεννήθηκε τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς στην ESMA, όπου εξακριβωμένα γεννήθηκαν και τουλάχιστον αλλά 30 βρέφη.
Συνολικά υπολογίζεται ότι την περίοδο 1976-1983 από 300 ως σχεδόν 500 παιδιά αποσπάστηκαν βίαια από μητέρες τους, οι οποίες είχαν συλληφθεί και κατόπιν «εξαφανιστεί», προκειμένου να δοθούν σε κάποιο άτεκνο ζευγάρι, συνήθως προσκείμενο στο στρατιωτικό καθεστώς.
Τεύχος 680 (Φεβρουάριος 2025)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.