Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 669
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Αίγυπτος: Πυραμίδα στην Γκίζα καλύπτεται με γρανίτη
Σφοδρές επικρίσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοσταφά Βαζίρι, να καλύψει με ογκόλιθους από γρανίτη την πυραμίδα Μενκάουρε στην Γκίζα. Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι εργασίες ανακαίνισης σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα διαρκέσουν περίπου τρία χρόνια, έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του, όταν ήταν καλυμμένο με γρανίτη. «Θα είναι το δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Βαζίρι, ο οποίος ηγείται επίσης της αιγυπτο-ιαπωνικής αποστολής που έχει αναλάβει τις εργασίες.
Ωστόσο, το έργο έχει προκαλέσει ζωηρές αντιδράσεις από ειδικούς αλλά και πολίτες της χώρας, που το χαρακτηρίζουν ως τερατούργημα. «Το μόνο που λείπει είναι να προσθέσουμε πλακάκια στην πυραμίδα! Πότε θα σταματήσουμε τον παραλογισμό στη διαχείριση της αιγυπτιακής κληρονομιάς;» διερωτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κορυφαία Αιγυπτιολόγος Μόνικα Χάνα, καλώντας παράλληλα τους αρχαιολόγους να «κινητοποιηθούν άμεσα».
Σημειώνεται ότι η Μενκάουρε είναι η μικρότερη από τις σημαντικότερες πυραμίδες που βρίσκονται στη νεκρόπολη της Γκίζα, έχοντας ύψος 61 μ. και μήκος βάσης 108,5 μ.
Υποβρύχιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Θερμαϊκό κόλπο
Ένα ακόμα ιστορικό ναυάγιο εντοπίστηκε στις ελληνικές θάλασσες, αυτή τη φορά στον Θερμαϊκό κόλπο. Συγκεκριμένα, η ομάδα υποβρύχιων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη βρήκε 98 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ταυτοποίησε το γαλλικό ατμοκίνητο υποβρύχιο «Floreal», που είχε βυθιστεί τον Αύγουστο του 1918 μετά από σύγκρουσή του με βρετανικό πλοίο και ενώ κατευθυνόταν προς την Πάτρα με τη συνοδεία του, επίσης γαλλικού, αντιτορπιλικού «Balliste». Μετά τη σύγκρουση, το «Balliste» επιχείρησε αρχικά να ρυμουλκήσει το υποβρύχιο προς τις ακτές της Χαλκιδικής, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και εν τέλει το «Floreal» βούλιαξε, αφού προηγουμένως εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του.
«Το υποβρύχιο έχει ακουμπήσει στον λασπώδη βυθό του Θερμαϊκού με ελαφριά δεξιά κλίση και έχει ελαφρά κλίση προς τα εμπρός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θωκταρίδης και εξήγησε: «Τα περισκόπια του είναι κατεβασμένα. Τα πηδάλια βάθους και κατεύθυνσης είναι στην θέση 0, ενώ στην πλώρη του υποβρυχίου έχει πιαστεί ένας σάκος διχτυού από ανεμότρατα. Διακρίνεται η βάση του πυροβόλου 65 χιλιοστών, καθώς και οι εκτοξευτές τορπιλών. Η μία από τις ανθρωποθυρίδες παραμένει ακόμα και σήμερα μισάνοιχτη».
Βρέθηκε το αεροπλάνο της Έρχαρτ;
Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας υποβρύχιων ερευνών Deep Sea Vision, είναι πιθανόν να εντοπίστηκε το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ, που εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1937 στον Ειρηνικό ωκεανό. Όπως ανέφερε η εταιρεία, ισχυρό σόναρ προσαρμοσμένο σε ειδικό υποβρύχιο που σάρωσε τον πυθμένα μιας θαλάσσιας περιοχής 13.500 τ. χλμ., εντόπισε σε βάθος περίπου 4.900 μ. το σχήμα ενός αεροπλάνου. Το εύρημα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χλμ. από το νησί Χάουλαντ, όπου εξακριβωμένα επρόκειτο να προσγειωθούν η Έρχαρτ και ο συγκυβερνήτης της, Φρεντ Νούναν, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. «Θα δυσκολευτείτε να με πείσετε ότι αυτό είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αεροσκάφος, και πως δεν είναι το αεροπλάνο της Έρχαρτ» δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Τόνι Ρομέο, στο δίκτυο NBC.
Η εξαφάνιση της διάσημης Αμερικανίδας πιλότου θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ου αιώνα, με ποικίλες θεωρίες για την τύχη της να έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς (βλ. σχετικά «Επικαιρότητα & Ιστορία», τχ. 518, 583 και 647).
Η (τεχνητή) οδοντοστοιχία του Τσόρτσιλ
Μια μερική τεχνητή οδοντοστοιχία του Ουίνστον Τσόρτσιλ πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε δημοπρασία του οίκου Cotswold Auction Company. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του οίκου δημοπρασιών «είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που έχουμε πουλήσει ποτέ».
Ο Τσόρτσιλ εμφάνισε οδοντικά προβλήματα από νεαρή ηλικία και έτσι είχε φτιάξει πολλά σετ άνω οδοντοστοιχιών. Αρκετοί πιστεύουν ότι τα ψεύτικα αυτά δόντια συνέβαλαν στο ιδιαίτερο στυλ ομιλίας του, ενώ το συγκεκριμένο σετ, που κατασκευάστηκε στις αρχές του Β΄ Π. Π., το φορούσε πιθανότατα όταν εκφώνησε πολλές από τις ιστορικές ομιλίες του.
Τις οδοντοστοιχίες σχεδίασε ο οδοντίατρος του Άγγλου πολιτικού, Γουίλφρεντ Φις και τις κατασκεύασε ο οδοντοτεχνίτης Ντέρεκ Κάντλιπ. Ο Φις θεωρείται ως ένας από τους επιφανέστερους οδοντίατρους της γενιάς του, διατέλεσε πρώτος πρόεδρος του Γενικού Οδοντιατρικού Συμβουλίου και ήταν κοσμήτορας στο Royal College of Surgeons. Από την πλευρά του, ο γιος του Καντλιπ ανέφερε πως «ο πατέρας μου μπορούσε να καταλάβει τις εξελίξεις στον πόλεμο, από τις ζημιές στην οδοντοστοιχία που προκαλούσε ο Τσόρτσιλ όταν την εκσφενδόνιζε και αυτός έπρεπε να την επισκευάσει».
Τεύχος 669 (Μάρτιος 2024)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.